Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
25-08-2012, 10:33:15

niunqa Nie na początku listopada idziesz do ZUS-u po wniosek na zasiłek rehabilitacyjny idziesz z nim do lekarza on opisuje i składasz ten wniosek z powrotem w ZUS-ie i czekasz cierpliwie na komisję nie widzę potrzeby aby zgłaszać to księgowej bo i po co?
Ty jak otrzymasz decyzje czy przyznano Tobie zasiłek w tedy idziesz do zakładu i zgłaszasz ten fakt jeśli zaś go nie otrzymasz musisz załatwić zdolność do pracy i powrócić do niej chociaż na 2 tyg aby od początku można było by iść na kolejne chorobowe które jest naliczane ponownie do 182 dni
ks Janusz
gość
25-08-2012, 10:58:13

Asiu i Januszu oczywiście głosowałam na TAK......wiem co to paluch do góry i na dół
ale mój komp chyba nie, bo jak to tłumaczyć
gość
25-08-2012, 11:16:27

Zanzibar, a nie jest tak że kadry muszą wypełnić druk ZUS o warunkach pracy?
Forumowicz
25-08-2012, 13:46:00

Masz racje druk nr 10 o tym mówi
Przedmiot sprawy
Wniosek o świadczenie rehabilitacyjne w okresie ubezpieczenia chorobowego
Grupa tematyczna: Świadczenie rehabilitacyjne Data ostatniej zmiany: 22 maja 2012 r.

Opis sprawy
Ubezpieczony, który po okresie pobierania zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy, może ubiegać się przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy (360 dni). Świadczenie rehabilitacyjne nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego oraz do urlopu dla poratowania zdrowia.
Wymagane dokumenty
Do przyznania i wypłaty przez ZUS świadczenia rehabilitacyjnego niezbędne są:
Oświadczenie dla celów świadczenia rehabilitacyjnego na druku ZUS Np-7,
Zaświadczenie o stanie zdrowia wypełnione przez lekarza leczącego na druku ZUS N-9,
Wywiad zawodowy z miejsca pracy na druku ZUS N-10. Dokument ten nie jest wymagany jeśli wniosek składa ubezpieczony będący osobą prowadzącą pozarolniczą działalność,
Zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3 w przypadku pracownika, ZUS Z-3b - w przypadku ubezpieczonych wykonujących pozarolniczą działalność, ubezpieczonych współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz duchownych albo ZUS Z-3a w przypadku innych ubezpieczonych.
Miejsce i sposób złożenia sprawy oraz odbioru odpowiedzi
Terenowa Jednostka Organizacyjna ZUS właściwa ze względu na siedzibę płatnika składek.
Terminy
Roszczenie o wypłatę świadczenia rehabilitacyjnego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który świadczenie przysługuje.
Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę świadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia.
Wypłata świadczenia rehabilitacyjnego powinna nastąpić w terminie 60 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku o świadczenie. Jeżeli świadczenie rehabilitacyjne jest przyznane w wyniku postępowania rentowego albo gdy ubezpieczony zgłosił sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika lub był zgłoszony zarzut wadliwości orzeczenia lekarza orzecznika, decyzja przyznająca i wypłata świadczenia powinna nastąpić w terminie 30 dni od daty wydania orzeczenia przez komisję lekarską. W razie odmowy prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, decyzja odmowna powinna być wydana najpóźniej w terminie 30 dni od daty wydania orzeczenia przez lekarza orzecznika lub komisję lekarską.
Tryb odwoławczy
Od decyzji o odmowie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego przysługuje odwołanie do Sądu Rejonowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w terminie jednego miesiąca od dnia doręczenia decyzji.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U z 2010r. Nr 77, poz. 512, ze zm.)
Pliki/formularze do pobrania związane ze sprawą
ZUS Np-7 - oświadczenie dla celów świadczenia rehabilitacyjnego
ZUS N-9 - zaświadczenie o stanie zdrowia
ZUS N-10 - wywiad zawodowy z miejsca pracy
ZUS Z-3 - zaświadczenie płatnika składek - w przypadku pracowników
ZUS Z-3b - zaświadczenie płatnika składek- w przypadku ubezpieczonych wykonujących pozarolniczą działalność, ubezpieczonych współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz duchownych
ZUS Z-3a - zaświadczenie płatnika składek - w przypadku pozostałych ubezpieczonych
Sposoby uzyskania pomocy przy realizacji sprawy
Telefonicznie:
Wyjaśnienia w sprawie można uzyskać telefonicznie w każdej terenowej jednostce organizacyjnej ZUS (wykaz jednostek ZUS oraz ich adresów i numerów telefonów znajduje się na stronie internetowej Zakładu www.zus.pl).
Poprzez Internet:
Materiały informacyjne, znajdują się na stronie internetowej Zakładu www.zus.pl.
W jednostce ZUS:
Aby odnaleźć informację nt. adresu i godzin funkcjonowania właściwej jednostki terenowej ZUS należy wpisać w okno wyszukiwania na stronie nazwę miejscowości. Na stronie z danymi właściwego Oddziału ZUS należy odnaleźć najbliższą terenową jednostkę organizacyjną ZUS.
ks Janusz
Forumowiczka
25-08-2012, 18:13:51

pawik 2012-08-25 12:58:13
Asiu i Januszu oczywiście głosowałam na TAK......wiem co to paluch do góry i na dół
ale mój komp chyba nie, bo jak to tłumaczyć
spoko, nie przejmuj się, nawet by mi nie przyszło do głowy że to coś innego niż pomyłka :)
pa, Asia
gość
25-08-2012, 19:31:35

Witajcie dzięki za wsparcie, słowa otuchy i cenne rady jak dobrze że jesteście, przynajmniej wiem,że nie jestem sama, bo szczerze to jestem na pograniczu depresji. myślałam, że po operacji będę brykać jak osiemnastka i dlatego nie mogę sobie poradzić z rozczarowaniem i rzeczywistością. Janusz zrobię jak radzisz z tymi badaniami, bo rzeczywiście cały czas mam pulsowanie tętnicy w głowie.
Bogusia ja niestety nie zakwalifikowałam się na implanty ruchome, ponieważ miałam na tych dwóch kręgach zwyrodnienia i neurochirurg już na stole operacyjnym odstąpił od artroplastyki, i powiedział, że zrobiłby mi krzywdę zakładając implant ruchomy. Teraz zamartwiam sie, że sąsiednie dyski są przeciażone i za jakis czas będę musiała poddać się kolejnej operacji.
Może ktoś ma doswiadczenie w tym, czy to prawda i ewentualnie co trzeba robić żeby uniknąć kolejnej operacji.
gość
25-08-2012, 20:38:23

Ewa to znaczy że nic nie można podnosić nawet 3 kg, to jest waga proszku do prania, nie poddam się skoro inni dają radę to ja też. Wydaje mi się że rehabilitacja jest ważna i przed i po operacji , mam prośbę czy mogłabyś napisać jaką stosujesz rehabilitację. u mnie jeszcze za wcześnie po 2 miesiącach od operacji ale tak na zaś chciałabym wiedzieć i napisz czy u Ciebie jest poprawa
gość
25-08-2012, 20:46:59

Buraczku ja chyba mam tą przeczulicę, ba jak dotknę głowy od szyi w górę po lewej stronie, to czuje jakby mi coś w środku głowy się przesuwało i następuje lekki zawrót. W ogóle lewa strona mi szwankuje bardziej i neurochirurg po operacji powiedział,że po tej stronie dysk był płaski jak placek. Będę cierpliwa i będę w kontakcie z Wami. A nerwy miałam uciśnięte 7 lat, gdyż wtedy miałam wypadek i przez te wszystkie lata tak się zaniedbałam
Początkująca
25-08-2012, 21:15:29

Witam, mam na imię Karolina. Od jakiegoś czasu czasem czytam Państwa/Wasze forum. Nie ukrywam, że jest bardzo aktywne. Mam jednak wrażenie, że nie do końca Państwo ufają swoim lekarzom i posiłkują siebie wzajemnie dzieląc się swoim doświadczeniem. Oczywiście, że jest to pomocne w zrozumieniu niektórych objawów, dolegliwości. Warto jednak zauważyć, że nie powinno się generalizować. Każdy, powtarzam każdy przypadek dyskopatii kręgosłupa jest, może być inny. Każdy pracuje przez określony czas na swoje dolegliwości. Ten czas też jest różny. Inni nabywają dyskopatię w wyniku upadku, wypadku - urazowa dyskopatia a inni podczas swojego codziennego funkcjonowania. Tak więc jeżeli u jednych coś się dzieje po operacji to nie oznacza, że wszyscy mają podobnie oraz identyczne objawy bólowe czy też ich brak. Dziwi mnie też, że niektórzy z tego forum po prostu straszą innych. Po pierwsze nie szkodzić sobie wzajemnie. Owszem, wymieniać się doświadczeniem, objawami ale nie nakręcajcie siebie wzajemnie. Pan z loginem zanzibar wypowiada się dość krytycznie o kimś kto 2 miesiące po operacji, porusza się rowerem. A co w tym dziwnego? Mamy XXI wiek i w dobrych klinikach są bardzo nowoczesne implanty oraz doskonali fachowcy a przy dobrych, nowoczesnych implantach ruch nie jest zabroniony a o tym decyduje lekarz operujący danego pacjenta a nie kolega z forum. Myślę, że czasem warto przemyśleć to co się napisze. Miło mi było gościć na tym zacnym forum. Sama jestem szyjką od 3 lat i nic złego się nie dzieje z moim kręgosłupem. Pracuję, pływam, rower, góry, spacery. Wraca się do normalności. Dyskopatia nie jest kalectwem
Początkująca
25-08-2012, 21:43:12

A ja się z tą opinią do końca nie zgodzę. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i z przepuklinami i względną stenozą na trzech poziomach w szyjnym. Mogę poruszać się tylko na rowerze stacjonarnym lub składaku, ale tylko po boisku asfaltowym i bez jakichkolwiek ubytków w asfalcie. Każda dziura , w którą wjedziemy może spowodować przesunięcie się przepukliny w kręgosłupie, nawet mikro urazy są niewskazane. Napięcie rąk trzymających kierownicę też nie jest bez znaczenia dla i tak bolących łopatek, pleców i drętwiejących rąk.I bez obrazy, mówił mi to neurochirurg, który mnie operował, a nie znachor. Oczywiście ruch jest wskazany, ale według uznania. My wszyscy i tak nieraz "wyjemy" z bólu, więc dodatkowego sobie już nie fundujemy.
Wanda
Dziunia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: