Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-08-2012, 18:13:20

Witam wszystkich serdecznie. Stwierdzono u mnie spondylozę i mielopatię szyjną. Potrzeba mi bratniej duszy, aby o tym porozmawiać. Obserwuję to forum od kilku dni i jestem Wami
zachwycona.
gość
24-08-2012, 19:31:50

Witam mam na imię Lidia i podobnie jak Ty potrzebuję wsparcia . Ja już jestem po operacji c5/c6 2 miesiące i wciąż nie mogę się pozbierać, czuję się o wiele gorzej niż przed operacją, miałam ucisk na worek oponowy i neurochirurg powiedział, żeby nie czekać aż będzie naruszony rdzeń kregowy, lecz zrobić operację póki nie jest za późno. Mielopatia to zwężenie kanału gdzie znajduje się rdzeń kręgowy, więc nie ma żartów. Osobiście uważam, że trzeba posłuchać neurochirurga i może nawet kilku . A jeśli chodzi o moje problemy, to czytam na forum, że niektóre Panie 2 miesiące po operacji jeżdżą na rowerze, jak to możliwe, bo ja nic nie moge robic, nie mogę głową ruszyć, ponieważ mam zawroty, pulsowanie tętnic szyjnych, mdłości i wiele innych problemów.
Jak to właściwie jest czy po operacji wraca się do normalnego życia czy już zostają kłopoty zdrowotne. Miałam mieć zaimplantowany ruchomy dysk, ale nie zakwalifikowałam się ze względu na dzioby kostne na trzonach kręgów i mam implant nieruchomy. Ale w ogóle słyszałam, że te ruchome implanty po klilku latach i tak zarastają. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwesti.pozdrawiam
gość
24-08-2012, 19:42:51

Witam dziewczyny :)
Piszcie o tym co was boli. Tutaj same Szyjki, to każdy zrozumie co was trapi.
Lidio, ja też mam problem z tymi kręgami. Tylko że u mnie jest kłopot nie tylko z C5 i 6 ale i C4 i C7. Ogólnie ból na 3 poziomach. Również mam ucisk na worek oponowy, modelowanie worka oponowego i nieco zwężony kanał, ale mój neurochirurg uznał że jeszcze nie operujemy. Póki co mam dopiero rehabilitację.
Ja głową ruszam, ale skręcanie w prawo powoduje u mnie koszmarny ból po lewej stronie Do tego rwie mnie w barku i pomiędzy łopatkami. O drętwieniu rąk nie wspomnę.
Przyznam się, że dzis nagięłam kodeks szyjek Dźwignęłam trochę więcej, niż powinnam i ledwo doszłam. Było tego może około 3kg Nie krzyczeć
Skoro mowa o jedzeniu: ja na jutro zaplanowałam "kieszonki z drobiu faszerowane pieczarkami i serem". Pyszne i szybko się robi.
Forumowiczka
24-08-2012, 20:36:12

lidpor
A jeśli chodzi o moje problemy, to czytam na forum, że niektóre Panie 2 miesiące po operacji jeżdżą na rowerze, jak to możliwe, bo ja nic nie moge robic, nie mogę głową ruszyć, ponieważ mam zawroty, pulsowanie tętnic szyjnych, mdłości i wiele innych problemów.
Jak to właściwie jest czy po operacji wraca się do normalnego życia czy już zostają kłopoty zdrowotne.
Nie u wszystkich jest aż tak różowo. Dużo zależy od tego jak bardzo nerwy były uszkodzone już przed operacją. Czasami po operacji pozostaje długo takie coś co nazywają przeczulicą - wtedy skóra reaguje bólem nawet na dotyk. Po jakimś czasie to łagodnieje. Niektórzy maja zawroty głowy.
Najlepiej się czują ci, co nie mieli mielopatii.
Są też tacy, którzy czują się wyśmienicie. Drętwienia i mrowienia po operacji nie znikają od razu - wszystkie uszkodzenia które "łapiesz" w nerwach przed operacją goją się bardzo długo a powstające blizny powoduja że część rzeczy może zostać. Ale nie musi :)
Samo otwarcie kanału kręgowego w czasie operacji (podczas usuwania dysku) też powoduje - a raczej może powodować bo znów nie każdy to dostaje w spadku po operacji - ze zmieniają się tam ciśnienia i powrót do normalności może troszkę trwać - stad pewnie te mdłości.

słyszałam, że te ruchome implanty po kilku latach i tak zarastają. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.pozdrawiam
Ponoć robili badania i po 3 latach 40% dysków ruchomych obrosło kością i stało się nieruchomymi.
No i założenie dysku ruchomego to trochę bardziej wymagająca operacja niż przy nieruchomym. Częściej są też powikłania w postaci przesunięcia się dysku. To mi powiedział mój lekarz.
Ale wciąż próbują te ruchome udoskonalić bo jednak usztywnienie jakiegoś poziomu u dyskopaty niekorzystnie przeciąża inne poziomy.
Musisz być cierpliwa. To nie jest wyrwanie zęba, na efekty trzeba czekać. Będzie dobrze :)
Nie jesteś sama w tym jak się teraz czujesz - bardzo rożnie reagujemy, ale z czasem każdemu się poprawia.
Asia
Początkująca
24-08-2012, 20:54:52

Niunqa, jeszce raz: Jeżeli wrócisz do pracy po wykorzystaniu całego okresu zasiłkowego 182 dni, to nie mogą Cię zwolnić. Możesz nawet 6 tygodni przed wyczerpaniem 182 dni zgłosić w Kadrach, że chcesz wystąpić do ZUS o świadczenie rehabilitacyjne i oni muszą zgromadzić wszystkie dokumenty, które złożysz w ZUS-ie. Jeżeli ZUS przyzna Ci świadczenie to musisz tylko dopilnować, aby nie trwał dłużej niż 3 m-ce. Wówczas możesz nadal wrócić do pracy i nie będą mogli Cię zwolnić z powodu długotrwałej choroby. Dopiero przebywanie na świadczeniu dłużej niż 3 m-ce daje możliwość pracodawcy wypowiedzenia umowy o pracę z Art. 53 KP. Ja pracuję w Wydziale Płac i wiem, że takie jest prawo, ale jak możesz to popytaj kogoś jeszcze, czy dobrze mówię. Z tym rehabilitantem masz rację, chyba poszukam innego. Co do kodeksu szyjek, to wiem jak to jest z tym przestrzeganiem. Ja też naginam, a potem mam taki prąd w nogach, że nie czuję podłoża. Niby uważam, ale czasami wydaje mi się, że dam radę a potem mam wyrzuty, że sama sobie szkodzę. Musimy chyba się uczyć trochę cackać ze sobą, choć to nie łatwe. Trzymaj się i niech Cię aż tak nie boli.
A ja mam jutro robić kurczaka w kokosie i ananasie z pomidorami i tymiankiem wg przepisu z aktualnej gazetki LIDLA. Może napiszę, czy wyszedł dobry. I jak tu się oszczędzać?
Pozdrowienia żarłoczki, Wiktoria :D
Forumowicz
25-08-2012, 05:32:08

Witam nowo przybyłych i starych i średniaków
iwa63 Myślę że znajdziesz tu bratnie dusze które znają problem od podszewki. Zastanawia mnie jedno zanim u Ciebie doszło do mielopatii nie miałaś żadnych objawów czy po prostu jest to wynikiem przeoczenia lekarskiego czy też problem nie zauważony przez Ciebie ? Napisz coś więcej bo zbyt mało podajesz szczegółów aby można coś zaradzić lub doradzić.
Lidia jesteś dwa miesiące po operacji powoli objawy przed operacyjne powinny ustępować jeśli zaś tak nie jest należy zrobić kilka badań typu dopplerowskie badanie tętnic szyjnych aby sprawdzić czy przypadkiem któraś z nich nie jest uciśnięta co może powodować zawroty lub omdlenia , czynnościowe zdjęcie RTG by wykluczyć ewentualne wysunięcie implantu oraz rezonans kontrolny . Jeśli chodzi o jazdę na rowerze w okresie zrastania się implantu z trzonami kręgosłupa to graniczy z brawurą i nie frasobliwością danej osoby (można by to określić gorzej) jazda autem powinna się odbywać tez po pełnym zroście gdyż w okresie pooperacyjnym ruchy głowa są ograniczone gdyż mechanizm myślowy czasami blokuje ten ruch i to zdarza się u większości chorych
Tak więc Lidia ruszaj do lekarza by wykluczyć te ewentualności
niunqa skoro neurochirurg powiedział ze nie operujemy to teraz musisz zadbać o dobrą rehabilitacje tu głównie chodzi o ćwiczenia aby wzmocnić mięśnie szyjki oraz obręczy barkowej co do wyciągów mam mieszane uczucia gdyż jednym pacjentom to pomaga innym nie to Ty jesteś obserwatorem swojego ciała i musisz wiedzieć co przynosi ulgę a co nie i rozmawiać o tym z swoim rehabilitantem aby dobrać odpowiednie ćwiczenia aby one przyniosły ulgę a nie ból.
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Początkująca
25-08-2012, 06:58:38

Witajcie.
Mam na imię Iwona, mam 49 lat. Przez 16 lat pracowałam bezpośrednio z osobami niepełnosprawnymi, gdzie podnoszenie ich kilkanaście razy dziennie było normą. Kręgosłup boli mnie od wielu lat, ale patrząc codziennie na ogrom nieszczęścia skumulowany w jednej ludzkiej grupie nigdy nie zadbałam o siebie.
Obecne pogorszenie stanu zdrowia rozpoczęło się silnym bólem karku i zaburzeniami widzenia. Po prywatnej wizycie u neurologa badania i diagnoza- mielopatia. Byłam na zwolnieniu lekarskim
3 tygodnie. W czasie zwolnienia pojechałam na wizytę do neurochirurga- dr. Kowaliny do Elbląga. Uznał operację za konieczną i wpisał mnie na listę rezerwowych nie podając terminu zabiegu. W 16 dniu zwolnienia lekarskiego dostałam wezwanie na badanie orzecznika do ZUS, który po obejrzeniu dokumentacji i zbadaniu ruchomości przez podniesienie mi rąk do góry, zrobieniu skłonu, zalecił wracać do pracy.
Do pracy na razie wróciłam. Jestem strasznie zbolała, ale najgorsze jest osłabienie.
Może ktoś z was wie ile czasu mniej więcej trzeba czekać
będąc wpisanym na listę rezerwowych w Elblągu, bo doktor chyba jest na urlopie, bo nie jest dostępny pod żadnym z podanych przez siebie telefonów.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i życzę dnia bez bólu.Pa.
Początkująca
25-08-2012, 07:11:52

Lidio.
Wyobrażam sobie co czujesz, jeśli po operacji nie jest tak jak się spodziewałaś, ale wiem z doświadczenia, bo 4 lata temu przeszłam histerectomię, że po operacji różnie dochodzi się do zdrowia. Dziewczyny śmigały po miesiącu a ja trzy miesiące strasznie cierpiałam. Ale w końcu wyszło słońce i doszłam do siebie. Bądż cierpliwa, będzie lepiej. Niech Cię pocieszy fakt ,że masz już myślę najgorsze za sobą, a ja rozpoczynam dopiero swoją ścieżkę w walce o poprawę zdrowia i stoję obecnie na rozdrożu, bo nie wiem zupełnie co dalej robić. Z literatury medycznej wynika ,że mój stan jest poważny i zagrożenie duże a jednocześnie orzecznik w ZUS każe mi pracować, a ja ledwo rano wstaję.
Pa.
gość
25-08-2012, 08:06:29

http://www.implantykregoslupa.pl/ofirmie.html
Co do implantów (protez ruchomych), jestem szczęśliwą posiadaczką jednego z wyżej zamieszczonych w linku
5 tyg. PO, nie każdy może mieć taki implant i nie w każdym szpitalu go "zamontują". Wiek i nie zniszczone kręgi bez osteofitów są konieczne by taki zamontować, przynajmniej mi tak powiedziano. No i są drogie. Żeby taki implant nie obrósł kością jak pisze Asia trzeba ćwiczyć od razu po operacji, ja u fizjo byłam tydz. po operacji i do dziś 2 razy w tyg. indywidualna praca z terapeutą, w protezie musi być RUCH..
konsultowaam się też w Elblągu, tam mi zaproponowali implant sztywny (chyba wogóle nie montują ruchomych), z uciskiem na rdzeń maiałam czekać ok m-ca, więc niedługo w poruwnaniu do innych szpitali i kolejek.
To co powiedział mi operator: operacja dużo trudniejsza, niż przy zespoleniu sztywnym, wprowadza się ruch w mijescu, w którym go już nie było, ma prawo boleć bardziej niż przy sztywnym przez jakiś czas, ale na pszyszłość rozwiązanie dużo lepsze, bo nie powoduje przeciążeń na sąsiednich poziomach. Mam C5-C6 implant, C6-C7 przepuklinę z uciskiem worka. Kiedy 9 dni PO narzekałam, że boli jak PRZED Operator powiedział: cierpliwości, przy pani szyi gdybym wstawił szytwny szybko by pani wróciła i była po prostu inwa***. Nie kręcił, że mnie uzdrawia, wręcz przciwnie powiedział, że jak mi da 5 lat bez kolejnej operacji to on będzie zadowolony (mam 34,5). Ja mu wierzę, Zosia zawsze mówi żeby znaleść neuro, któremu ufamy, komuś trzeba.
Dziś rwy nie mam, na ostatnim badaniu neurologicznym : ubytków neurologicznych nie ma, proszę znaleźć dobrego rehabilitanta... głowa pobolewa, jak mocniej to i mdłości mam, jest zdecydowanie lepiej...chocież pasztecików nie robię
Co do fizjo, wyciągów itd. na tym forum jest milion rad, cofajcie się wstecz, korzystajcie z wyszukiwarki....
ja myślę tak, nie dobrze świadczy o kimkolwiek (bez względu na zwód) jak się "głupio" mądruje...ale sami oceniajcie jeszcze wolniej...metody pracy fizjo są różne, a po moich przygodach mam wrażenie, że metoda rehabilitacji ma ogromne znaczenie..i pamiętajcie wszyscy jesteśmy ludźmi, mamy lepsze i gorsze dni, lekarze i fizjo też, każdy czasem powie za dużo...
Lidia Janusz dobrze napisał, diagnozuj się i sprawdź czy za dużo nie robisz, moje bóle głowy są zależne jak piszesz od ruchów i aktywności...powoli...
pozdrawiam
gość
25-08-2012, 08:58:25

wikien 2012-08-24 22:54:52 Niunqa, jeszce raz: Jeżeli wrócisz do pracy po wykorzystaniu całego okresu zasiłkowego 182 dni, to nie mogą Cię zwolnić. Możesz nawet 6 tygodni przed wyczerpaniem 182 dni zgłosić w Kadrach, że chcesz wystąpić do ZUS o świadczenie rehabilitacyjne i oni muszą zgromadzić wszystkie dokumenty, które złożysz w ZUS-ie. Jeżeli ZUS przyzna Ci świadczenie to musisz tylko dopilnować, aby nie trwał dłużej niż 3 m-ce. Wówczas możesz nadal wrócić do pracy i nie będą mogli Cię zwolnić z powodu długotrwałej choroby. Dopiero przebywanie na świadczeniu dłużej niż 3 m-ce daje możliwość pracodawcy wypowiedzenia umowy o pracę z Art. 53 KP.
To zrozumiałam w końcu Dzięki!
A teraz kolejne głupie pytania Wybaczcie, ale słownictwo typu zwolnienie do ZUS, rehabilitacje i takie inne, to dla mnie nowość.
Skoro okres 182 dni skończy mi się jakoś koło 10-12 grudnia (nie chciało mi się liczyć w tej chwili) to z początkiem listopada powinnam to zgłosić do księgowej i potem z dokumentami zgłosić się do ZUS? Dobrze rozumiem?
A co potem, jeśli zanim ZUS rozpatrzy moje świadczenie, to skończy mi się L4 a ja dalej będę niezdolna do pracy? Jak to jest wtedy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: