Reklama:

Porażenie Bella (67)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-07-2009, 21:44:00

Witam was wszystkich przeszedłem już ta chorobę walczyłem z nią 3 miesiące brałem nivalin sterydy i rehabilitacja laser sollux elektrostymulacja i buzia zaczęła mi się ruszać dopiero po 3 miesiącach oko już zaczęło mrugać po 2 używajcie kropelek do oczu lub na ten czas i najlepiej isc do okulisty żeby na ten czas nosić okulary jest to duza ulga dla oczu po sterydach przytyłem 12 kilo ale już je zgubiłem po 6 miesiącach i głupio sie teraz czuje niestety i mam złą wiadomość znowu zaczynam czuć dziwne drętwienia oka i i drętwienie pleców i wpadam w panikę ze znowu może mnie ta choroba znów dopaść brak mam chęci na jakiekolwiek wyjazdy jedyna Rzeczą to tylko jest praca i szybki powrót do domu i unikanie przeciągów nie wiem co mam robić bo wiem jak trudno znaleźć dobrego lekarza co zajmie się to choroba
przeszedłem prawdziwe piekło zanim znalazłem dobrego lekarza bylem załamany jeden powiedział ze samo przyszło i przejdzie i odesłał
mnie do domu z kropelkami do oczu i to nie w byle jakiejś mieścinie tylko w stolicy polski w znanym szpitalu na brudnie .A tej choroby nie można ignorować mogą zaniknąć nerwy twarzy i można takim zostać do kona życia. Wszystkim chorym na to chorobę zycze szykiego powrotu do zdrowia i dobrego lekarza i nie podawajcie przede wszystkim trzeba wieżyc ze będzie dobrze i wkoncu buzka sie ruszy
gość
29-07-2009, 09:22:00

Ja jestem w anglii i też dopadło mnie porażenie bella, dostałem leki sterydowe i odesłany do domu. Od czasu gdy zauważyłem zmiany mineło ok 10 dni i widze znaczną poprawe. Najważniejsze to się nie poddawać gdyż leczenie czasami może trwać kilka miesięcy - ale najważniejsze dla każdego zapewne - aby było skuteczne!
Ja mam do was pytanie czy ta choroba może mnie wykluczyć z ćwiczeń fizycznych? - siłownia itp? gdyż od 10 dni mam wolne od siłowni a ciągnie mnie jak cholera więc jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat to będe wdzięczny?
Pozdrawiam
Radek
gość
29-07-2009, 22:30:00

tylko przypisal ci leki a jakaś rehabilitacja ?? pozatym ćwiczenia sa zalecane także na pewno nie jest zakazana siłownia tylko unikaj przeciągów ja jak wychodziłem z domu to w kapturze na glowie mimo ze było 30stopni i tez trochę sie wstydziłem wykręconej buzi dlatego tak chodziłem
gość
30-07-2009, 11:11:00

kompletnie nic! wszedlem do lekarza a lekarz mowi @pokaz zeby@ pokazalem jedna czesc twarzy sie wykrzywila i mowi ze mam porazenie bella, dal mi leki sterydowe i jakies jeszcze inne tabl i tyle. Zdziwilem sie bo w Polsce ponoc do szpitala biora, daja zastrzyki itp ale to nie musi znaczyc ze opieka tutaj w angli jest do bani gdyz moja dziewczyna byla w ciazy i tez nie chodzila tak czesto do lekarza jak trzeba chodzic w polsce i dlatego bylismy zaniepokojeni ale w sumie doszlismy do wniosku ze faktycznie jak jest wszystko oki to po co gonic po lekarzach co chwile wiec jestem dobrej mysli i wierze ze te leki i tylko leki mi pomoga.
Teraz juz prawie niecale 2 tygodnie minely od czasu kiedy stwierdzilem ze mam te chorobe a od 3 dnia bralem juz leki i jest duza poprawa - juz prawie nie ma sladu po chorobie ale jeszcze conieco widac. Rowniez jak pije zimne badz gorace to mi bardziej wykrzywia usta ale ogolnie musze stwierdzic ze poprawa nastapila znaczna
Czytalem wiele o porazeniu bella na internecie i nigdzie nie znalazlem przeciwskazan badz przyczyn choroby przez silownie lub jakakolwiek ciezka prace, jednak wolalem zapytac gdyz nie chce ryzykowac a ojciec byl u rodzinnego lekarza i zapytal sie o te chorobe i lekarz mu powiedzial ze to przez silownie ale znajac ojca to sklamal gdyz sie o mnie martwi a wie ze lubie cwiczyc. Chcialem zapytac jakiegos neurologa i cwiczenia na silownie a porazenie bella ale nie umiem znalezc jakiejs infolini lub czegos takiego a naprawde mnie kusi zeby sobie pocwiczyc. A nie wiem czy moge czy nie gdyz czesc osob mowi ze unikac wysilku czesc ze moge cwiczyc wiec nadal chyba jestem w punkcie wyjscia a nie mam znajomego neurologa zeby sie zapytac i miec pewnosc.
Co do chodzenia w kapturze - rozumiem to ja jak wychodze na dwor to wkladam wate do ucha po stronie porazonej. Natomiast wydaje mi sie ze nie mozna popadac w taki stan ze czlowiek unika wychodzenia na swiat nosi czapki w lato itp. Choroba ta ponoc czasem przychodzi bez powodu, poprostu jest i mija - chociaz nie zawsze do konca. Ja narazie uwazam na ucho i zmiany temp. gdyzminely dopiero 2 tyg od stwierdzenia choroby. Najgorsze ze za kilka dni wracam do pracy a tam przechodze z lodowek do cieplego itp wiec tego sie boje.
A jeszcze o chorobie - naprawde to straszne uczucie gdy czlowiek nie ma pelnej kontroli nad wlasnym cialem ale trzeba byc silnym i wierzyc ze choroba minie w 100% Wiec zycze wszystkim wytrwalosci i powrotu do zdrowia.
Pozdrawiam.
Radek.
gość
24-08-2009, 07:48:00

Hej. u mnie to juz trwa 2 miesiace. postepy dostrzeglem po 2 tygodniach i tak to powoli idzie. jest juz poprawa, czolo np marszcze juz calkowicie, jednak prawie w ogole nie ruszylo jeszcze oko i kacik ust. z zewnatrz prawie tego nie widac wiec moj lekarz powiedzial ze jest okej i musialem go wyprosic zeby jeszcze przepisal zabiegi. niestety lekarze w Polsce nie zawsze sa fachowcami. ja np nie dostalem od razu sterydow, dostalem tylko lek antywirusowy i milgamme. zabiegi tez dostalem dopiero po 2 tygodniach jak juz samo zaczynalo ruszac. postepy ida bardzo powoli i bardzo boje sie ze to tak zostanie juz mam nadzieje ze w koncu ruszy to szybciej. trenuje twarz, chodze na zabiegi i siedze w domu caly czas. mam juz tego dosyc. niech ktos mnie pocieszy . mam dopiero 19 lat i nie chce z tym zostac do konca zycia. mam jeszcze pytanie. czy po takim okresie i gdy juz pojawila sie poprawa mozna stosowac elektrostymulacje? moja znajoma rehabilitantka w przychodni mogla by mi zrobic to, ale lekarz uwaza ze moze zaszkodzic. co o tym sadzicie?
gość
03-09-2009, 15:11:00

Elektrostymulacja,jest to jeden z lepszych zabiegów. Jęśli mozesz, koniecznie się na nia wybierz. Ja nie stety walczę z tym paskudztwem juz piaty miesiąc i powoli przestaje mi sie chciec.
gość
10-09-2009, 13:27:00

16-05-2009 o 13:11, gość :

02-05-2008 o 20:24, gość :
11 lat temu sparaliżowało mi prawą część twarzy. Miesiąc leżałam w szpitalu, dostawałam różnego rodzaju leki (tabletki i kilka zastrzyków dziennie) które ponmagały mi jedynie w tyciu. Nic nie pomagało. Badanie eeg wykazało, że mam w znacznym stopniu uszkodzony nerw trójdzielny. Mój tata "wynalazł" lek, którego nazwy teraz nie pamiętam, nie stosowany w Polksce, po zastosowaniu którego jako tako moja twarz wrocila do normy. Pozostalo mi kilka ticków np. przy jedzeniu łzawi nmi prawe oko, twarz jest w jakims tam stopniu nierowna. Ten lek jednak poruszyl mi wogole nerw. Jak sobie przypomnę nazwe, to ja podam. OO, to celtikan, lub keltikan. pozdrawiam. Lek jest na 100 % dostępny w aptekach - na recepte - w niemczech. wystarczy, ze neurolog w polsce wypisze recepte. Ten lek bardzo pomaga, przy "rozruszaniu" nerwu!!!
gość
10-09-2009, 13:31:00

biorę keltikan n juz drugi miesiąc,wierzę,że poruszy mi nerw po lewej stronie...pół roku temu miałam dekompresję nerwu twarzowego ponieważ ponad 10 lat temu kość przygniotła mi nerw........czy ktoś z Was brał keltikan n i ile czasu...buzka
gość
10-09-2009, 13:32:00

biorę keltikan n juz drugi miesiąc,wierzę,że poruszy mi nerw po lewej stronie...pół roku temu miałam dekompresję nerwu twarzowego ponieważ ponad 10 lat temu kość przygniotła mi nerw........czy ktoś z Was brał keltikan n i ile czasu...buzka
gość
15-11-2009, 10:03:39

Ja również w lutym tego roku przeżyłam paraliż twarzy i od tamtej pory leczę się u neurologa który mam wrażenie że sam dokładnie nie wie co ze mną zrobić.Po pewnym czasie doszedł kolejny problem u dentysty i najprawdopodobniej jest on związany z przebytą chorobą a ja nie mam dobrego specjalisty aby się poradzić.Proszę,jeśli ktoś z Was zna lekarza który naprawdę się zajmie odpowiednio mną,napiszcie.ż góry dziękuję

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: