Witam forumowiczów serdecznie, mam pytanko czy ktoś słyszał o WAM-ie w Łodzi?Byłam u trzech neurochirurgów i każdy z nich obstaje bezwzględnie przy operacji odcinka szyjnego. Byłam na rehabilitacjach, sanatoriach z prewencji Zus ale nic nie pomaga. Jak pomyślę o operacji to słabo mi się robi ze strachu. Odczuwam drętwienie rąk a lewej bardziej i bóle głowy. Najgorzej jest w nocy a lepiej tylko podczas chodzenia czyli w pozycji pionowej - praktycznie wtedy dobrze się czuję. W pracy siedzę praktycznie ponad 8 godz. przy biurku i wtedy są problemy bo zaczyna się pieczenie i nie mogę normalnie trzymać myszki bo pojawia się drętwienie ręki.Proszę o zerknięcie z waszego punktu widzenia jako osób też doświadczonych tą problematyką na moje RM i z chęcią zapoznam się co wy o tym myślicie.Neurochirurg oświadczył mi, że w każdej chwili może grozić mi paraliż ale ja te objawy mam już jakiś czas i zastanawiam się czy może przetrzymać i może nie będzie gorzej. Im więcej myślę to dostaje kręćka.Załączam swoje rm szyjnego odcinka i pozdrawiam.
Badanie RM kręgosłupa szyjnego wykonano w obrazach T1 i T2 zależnych oraz w sekwencji STIR:
Na poziomie C2/C3 - bez zmian patologicznych.
Na poziomie C3/C4 - bez cech wypukliny, mierna nadbudowa krawędzi tylno bocznych trzonów bez
zwężenia zachyłków bocznych.
Na poziomie C4/C5 - tylna wypuklina krążka międzykręgowego wypukla się do kanału kręgowego na gł.
do 3mm, modeluje worek oponowy, odcinkowo znosi przedrdzeniową rezerwę płynową z następową
dyskretną impresja powierzchni przedniej rdenia pośrodkowo.
Na poziomie C5/C6 obniżenie kąta krążka międzykręgowego oraz jego tylna wypuklina, wpukla się do
kanału kręgowego na gł. ok. 3,5 mm , wraz ze zmianami wytwórczymi modeluje worek oponowy,
odcinkowo znosi przedrzeniową rezerwę płynową, modeluje powierzchnię brzuszną rdzenia kręgowego,
zwęża zachyłki boczne z ipresja korzeni nerwowych.
Na poziomie C6/C7 - mierna tylna wypuklina krążka międzykręgowego, spłaszcza worek oponowy,wraz
ze zmianami wytwórczymi na krawędziach tylno-lewobocznych spłyca lewy zachyłek boczny, z
prawdopodobna impresja lewego korzenia nerwowego.
Uwidoczniony odcinek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Trzony prawidłowej wysokości, z nadbudową krawędzi przednich i zmianami zwyrodneniowo-
wytwórczymi w stawach wyrostkowych.
Lordoza spłycona.