Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowiczka
11-10-2007, 20:02:00

Wygląda na to że nie mam prawa, a mój mąż "stał" się "własnością" ZOlu
Aniaiania
Wtajemniczona
11-10-2007, 20:35:00

Ania, my też miałyśmy podobny problem, dlatego min założyłyśmy sprawę o ubezwłasnowolnienie. w podlaskim rzecznik praw pacjenta wydał specjalne oświadczenie w tej kwestii:

"W związku z interwencjami kierowanymi do Rzecznika Praw Pacjenta Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia dotyczącymi zasad udostępniania dokumentacji medycznej rodzinie pacjenta wyjaśniam:

Zasady udostępniania dokumentacji medycznej regulowane są m.in. przez następujące akty prawne:
1. Ustawa z dnia 30 sierpnia 1991r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 91, poz. 408 ze zm.),
2. Ustawa z dnia 5 grudnia 1996r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz. U. Nr 226, poz. 1943 ze zm.)
3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2006r. w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej w zakładach opieki zdrowotnej oraz sposobu jej przetwarzania (dz. U. Nr 247, poz. 1819),
4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 lipca 2001r. w sprawie indywidualnej dokumentacji medycznej, sposobu jej prowadzenia oraz szczegółowych warunków jej udostępniania (Dz. U. Nr 83, poz. 903).

Dokumentacja medyczna jest szczególnym zbiorem danych osobowych. Informacje o stanie zdrowia zawarte w dokumentacji medycznej podlegają szczególnej ochronie prawnej.

Do Rzecznika Praw Pacjenta kierowane są pytania dotyczące możliwości uzyskania przez rodzinę dokumentacji medycznej pacjenta hospitalizowanego w szpitalu.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, historia choroby pacjenta, w części dotyczącej przyjęcia pacjenta do szpitala, winna m.in. zawierać:
• imię i nazwisko przedstawiciela ustawowego pacjenta, opiekuna lub innej osoby wskazanej przez pacjenta oraz dane umożliwiające kontakt z tą osobą,
• imię i nazwisko osoby upoważnionej przez pacjenta do otrzymywania informacji o jego stanie zdrowia i udzielonych świadczeniach zdrowotnych oraz dane umożliwiające kontakt z tą osobą,
• pisemne oświadczenie pacjenta o upoważnieniu do uzyskiwania dokumentacji medycznej w przypadku jego śmierci, ze wskazaniem osoby upoważnionej albo pisemne oświadczenie pacjenta o braku takiego upoważnienia.

Kartę informacyjną z leczenia szpitalnego wydaje się pacjentowi, jego przedstawicielowi ustawowemu lub osobie upoważnionej przez pacjenta, a w razie jego śmierci - osobie upoważnionej przez pacjenta do otrzymywania informacji o jego stanie zdrowia i udzielonych świadczeniach.

Historia choroby pacjenta korzystającego ze świadczeń w zakładzie udzielającym świadczeń w warunkach ambulatoryjnych również powinna zawierać: imię i nazwisko osoby upoważnionej przez pacjenta do otrzymywania informacji o stanie jego zdrowia i udzielonych świadczeniach zdrowotnych (oraz dane umożliwiające kontakt z tą osobą) oraz pisemne oświadczenie pacjenta o upoważnieniu do uzyskiwania dokumentacji medycznej w przypadku jego śmierci, ze wskazaniem osoby upoważnionej albo pisemne oświadczenie pacjenta o braku takiego upoważnienia.

W przypadku braku oświadczenia pacjenta o upoważnieniu do uzyskiwania dokumentacji medycznej w przypadku jego śmierci, zakład opieki zdrowotnej, w którym znajduje się przedmiotowa dokumentacja, nie może jej udostępnić osobom trzecim, w tym również członkom rodziny zmarłego pacjenta. "

jednak w ustawie o zawodzie lekarza (art. 31 pkt 6 i 8) znajdziesz takie uregulowanie, i jak to się ma do tego co mówią lekarze?

"Art. 31.
1. Lekarz ma obowiązek udzielać pacjentowi lub jego ustawowemu przedstawicielowi przystępnej informacji o jego stanie zdrowia, rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych metodach diagnostycznych, leczniczych, dających się przewidzieć następstwach ich zastosowania albo zaniechania, wynikach leczenia oraz rokowaniu.
2. Lekarz może udzielać informacji, o której mowa w ust. 1 innym osobom tylko za zgodą pacjenta.
3. Na żądanie pacjenta lekarz nie ma obowiązku udzielać pacjentowi informacji, o której mowa w ust. 1.
4. W sytuacjach wyjątkowych, jeżeli rokowanie jest niepomyślne dla pacjenta, lekarz może ograniczyć informację o stanie zdrowia i o rokowaniu, jeżeli według oceny lekarza przemawia za tym dobro pacjenta. W takich przypadkach lekarz informuje przedstawiciela ustawowego pacjenta lub osobę upoważnioną przez pacjenta. Na żądanie pacjenta lekarz ma jednak obowiązek udzielić mu żądanej informacji.
5. Obowiązek lekarza, określony w ust. 1 dotyczy także pacjentów, którzy ukończyli 16 lat.
6. Jeżeli pacjent nie ukończył 16 lat lub jest nieprzytomny bądź niezdolny do zrozumienia znaczenia informacji, lekarz udziela informacji przedstawicielowi ustawowemu, a w razie jego braku lub gdy porozumienie się z nim jest niemożliwe, opiekunowi faktycznemu pacjenta.
7. Pacjentowi, który nie ukończył 16 lat lekarz udziela informacji w zakresie i formie potrzebnej do prawidłowego przebiegu procesu diagnostycznego lub terapeutycznego i *** jego zdania.
8. Ilekroć w przepisach ustawy jest mowa o opiekunie faktycznym należy przez to rozumieć osobę wykonującą, bez obowiązku ustawowego, stałą pieczę nad pacjentem, który ze względu na wiek, stan zdrowia albo swój stan psychiczny pieczy takiej wymaga. "

ponadto, w ustawie o zakładach opieki zdrowotnej jest taki zapis (nie pamiętam który artykuł), ze dokumentacje medyczna wydaje się m.in. "jeżeli dokumentacja jest niezbędna do zapewnienia dalszego leczenia, a zwłoka w jej wydaniu mogłaby narazić pacjenta na szkodę w zdrowiu, lekarz wydaje dokumentację pacjentowi, innemu lekarzowi lub uprawnionym osobom uczestniczącym w udzielaniu świadczeń zdrowotnych".
ja rozumiem z tego, ze np do konsultacji lekarskiej (inny lekarz wnioskuje o wydanie dokumentacji) powinni wydac odpis dokumentacji/zaswiadczenie o stanie zdrowia
sprobuj w ten sposob to załatwic, sprawdz w/w ustawy i rzuc kilkoma paragrafami, moze to na nich "zrobi wrazenie" :-0
ale przyznaje, to jest idiotyczne, najlepiej postaraj sie o ubezwlasnowolnienie, wtedy nikt sie nie bedzie czepiac. tyle ze to trwa kilka miesiecy(
trzymaj się Aniu, pozdrawiam ciepło
Kasia

Isabell48
gość
12-10-2007, 07:14:00

Aniu mi tez szpital nie chciał dac długo informacji - ale na spokojnie porozmawiałam z lekarzem dąłam argumenty - przeciez to był wypadek a nie swiadomy zabieg kiedy miał podpisac zgodę - a ja jestem żoną i chcem mu pomóc powiedziałam mu żeby postawił się w mojej sytuacji jakby to jego zona była w takim stanie- co siedziałby bezczynnie. Rozpłacz sie przy nim.
Czy wasze spioszki też mają skoki temperatury ciała - bo mój mąz raz ma 36,5, raz 36,7, a czesto 35,7, 35,5 pytałam sie lekarza ale on powiedział że tak musi być i że tak jest jak zmienia sie pogoda a jak jest u Was? Ula
Forumowiczka
12-10-2007, 07:31:00

Człowiek ubezwłasnowolniony traci prawo do pracy, więc musiałby go Zaklad pracy zwolnić i musiałabym starać się o rentę dla Michała. A Michał może jeszcze do marca prebywać na zwolnieniu lekarskim a wiadomo świadczenia z tyt. pracy są wyższe niż renta. dlatego też nie składam jeszcze o ubeznasnowolnienie. Pozatym, żeby złożyć o wniosek to też jest potrzebne zaświadczenie lekarskie o stwanie zdrowia?
Więc przepisy są niespójne.
Będę dziś pisać chyba do rzecznika praw obywatelskich, bo nie chodzi mi już o to zaświadczenie tylko o to kto ma dbać teraz o dobro mojego męża, bo skoro ja nie mogę, to kto tego ma pilnować skoro sam nie może?[addsig]
Aniaiania
gość
12-10-2007, 07:44:00

znow sie wtrace..ale co do ubeswlasnowolnienia mozna sie starac nawet o czesciowe zeby mozna bylo zalatwiac sprawy zwiazane z chorym a trwa to bardzo dlugo my skladalismy papiery do sadu w sprawie ubeswlasnowolnienia mojej mamy i trwalo to bardzo dlugo ...po 3 mies czekania sprawa nawet nie zostala o krok posunieta...nie ustalono terminu rozprawy itp....tak wiec cokolwiek chce sie robic trzeb robic szybko...bo niestety nasze instytucje panstwowe nie czuja nawet w takich przypadkach presji czy pospiechu...eh...moja mama zdazyla odejsc z tego swiata
Forumowiczka
12-10-2007, 08:49:00

Jak dzwoniłam do sądu we wrześniu to mi powiedzieli że w październiku sprawa będzie rozpatrzona, więc to niekoniecznie musi tak długo trwać. Zdecydowałam, że jednak złożę już wniosek tylko muszę sobie wziąść dzień wolny znów żeby załątwić Michała akt urodzenia [addsig]
Aniaiania
gość
12-10-2007, 10:22:00

Jestem z Częstochowy,Moja mama zaczyna się wybudzać z śpiączki po podaniu leku Amantix in.Zaczął się 4 tydzień.Stopniowo wraca świadomość. Jeśli oglądaliście akcie wyworzenia z szpitala w telewizji to pierwszą z osób wyworzonych z OINU była moja mama.(lekarze złożyli wypowiedzenia )Dzięki temu znalazła się w szpitalu na oddziale wewnętrznym.Leżała tam półtora tygodnia .Musiałam pilnować cały dzień.Niestety opieka tragedia.Lekarze chcieli mamę wypisać do domu. Zaczęłam działać. Udałam się do ordynatora oddziału rehabilitacyjnego do szpitala z którego wywieżli mamę. Wyprosiłam łóżko. Od wczoraj jest tam.
Słuchajcie lekarze boją się telewizji.Dałam im do zrozumienia że jestem w stanie nagłośnić sprawę.
Mamę pokazywli w TVN. Żeby było ciekawie to w tym drugim szpitalu w środę pielęgniarki zaczęły strajk i odeszły od łóżek .Dostałam ataku śmiechu bo i tak wszystko ja robiłam włącznie z myciem i podawaniem jedzenia przez sondę.
Tam również był TVN.
Jedynie telewizja może pomóc.
Dołanczam się do was dzięki wam wie mwięcej niż co niektórzy lekarze.
Nie pisałam ale non stop czytałam wasze wiadomości.
Dużo siły. Nasze śpioszki też są ludzmi

EWA z Częstochowy
gość
12-10-2007, 10:39:00

Ula mój mąż też ma skoki temp. zauważyłam ze jak mu jest gorąco bo jest za mocno przykryty to temp. ma wyższą , oni sami nie mogą regulować nią bo nam jak jest za ciepło albo za zimno to się ubieramy albo odwrotnie a oni są zależni od nas Edyta
gość
12-10-2007, 11:29:00

witam wszystkich
śledzę od 2 dni to forum.Mój tato zapadł w spiączkę 1 września. Właściwie nie wiadomo co się stało jego serduszko po prostu się zatrzymało. buszuję ostatnio trochę po internecie i znalazłam ciekawy artykuł proszę przeczytajcie i powiedzcie co o tym sądzicie
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3595186.html

pozdrawiam
Kasia
gość
12-10-2007, 12:46:00

Kochani po pierwsze, jak najszybciej trzeba złozyć do sadu o ubezwłasnowolnienie,bo to dość długo trwa,a po drugie nawet najdrobniejszej sprawy nie załatwicie bez tego dokumentu, bo przecież ktoś musi w imieniu śpioszka decydować o wielu sprawach , ja znam to ze swojej sprawy. A co do telewizji czy medi, to trzeba jak najwięcej nagłaśniać,mojej córki sprawą to już wszystkie stacje telewizyjne emitowały reportarze, ostatni Celownik po niedzieli też wyemtuje,bo właśnie dzisiaj byli i nakręcili, ja juz walczę 5 lat ,tak że doświadczenie mam duże. mama Edyty

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: