Reklama:

Badania CPK i CRP (12)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczona
08-02-2009, 18:08:00

Dostalam skeirowanie na badanie CPK i CRP . Mam takie pytanko co te badania oznaczajea i w jakim kierunku sie je robi. Chodzi mi o to czy wskazuja jakas chorobe? Prosze o dobre wyjasnienie. Dziekuje bardzo za odpowiedz
Wtajemniczony
08-02-2009, 18:22:00

CRP, czyli białko C-reaktywne, tzw. białko ostrej fazy. Jest coraz częściej badane, bo powstaje w wątrobie, zanim jeszcze nastąpi podwyższenie OB. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego i martwicy tkanek. W ciężkich zakażeniach stężenie CRP może wzrosnąć tysiąckrotnie w ciągu dnia. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Prawidłowa wartość CRP wyklucza ostrą, uogólnioną infekcję bakteryjnej. W okresach remisji (cofnięcia się) choroby przewlekłej stężenie CRP nie zwiększa się. Norma: do 10 mg/l.
Wartości podwyższone: 10-100 mg/l występują w lekkich zakażeniach bakteryjnych (np. zapaleniu oskrzeli, pęcherza moczowego),
ciężkich zakażeniach wirusowych, chorobach reumatycznych i w gruźlicy, po operacjach, urazach, zawale serca.
Stężenie CRP powyżej 100 mg/l występuje w ciężkich zakażeniach bakteryjnych, po ciężkich operacjach, w zakrzepicy głębokich żył podudzi, w ostrej fazie schorzeń reumatycznych.
---------------------------------------------------
Kinaza kreatynowa (CPK)

Kinaza kreatynowa to enzym znajdujący się przede wszystkim w tkance mięśniowej, w mięśniu sercowym oraz w tkance mózgowej. W surowicy krwi wyróżniamy kilka frakcji CPK. W warunkach prawidłowych głównym izoenzymem jest CK-MM z mięśni szkieletowych. W przypadku uszkodzenia komórek do krwi przedostaje się izoenzym CK-BB pochodzący z mózgu oraz CK-MB - z mięśnia sercowego.

Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie uszkodzenia komórek mięśnia sercowego (zawał, zapalenie) - przy dolegliwościach bólowych w klatce piersiowej - wówczas występuje wzrost aktywności izoenzymu CK-MB.
2. Uszkodzenie mięśni szkieletowych - wówczas wzrasta całkowita aktywność enzymu.
3. Monitorowanie leczenia hipercholesterolemii statynami.
4. Zatrucie lekami uszkadzającymi mięśnie.
5. Podejrzenie zatrucia tlenkiem węgla.

Materiał do badania: surowica.

Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).

Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.

Norma: 70-700 pmol/l/s.

Uwagi: Zwiększenie aktywności CK dowodzi martwicy komórkowej. Zwiększoną aktywność enzymu obserwujemy po intensywnym wysiłku fizycznym oraz po iniekcjach domięśniowych, a także w chorobach ośrodkowego układu nerwowego, takich jak wylew krwi, napad padaczkowy, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych oraz przy zatruciu tlenkiem węgla.

[url=http://www.szipszop.pl][img]http://www.szipszop.pl/tickers/20974.gif[/img][/url]<br>[url=http://www.szipszop.pl][img]http://www.szipszop.pl/tickers/20973.gif[/img][/url]
gość
24-02-2009, 11:24:00

Mam pytanie odnośnie badania CPK. Mój sześciomiesięczny synek miał przeprowadzone te badanie i wyszło ono podwyższone (259 U/l ; norma 38-174) Czy wpływ na taki wynik badania mógł mieć fakt, iż dziecko nie było na czczo? Jeżeli nie, to co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Początkująca
13-03-2009, 09:14:00

Witam,

Ja mam podobny problem. Neurolog ze względu (tak to sobie tłumaczę) na to, że u mojej rodzonej siostry zdiagnozowano kiedyś miopatię mitochondrialną zleca dla mojej córki ur. 28.03.2008 r. w 32 tyg. ciąży (wczesniak) co jakiś czas badanie kinazy kreatynowej.
Jak miała 6 msc miała wynik 194 U/l, a teraz jak ma 11,5 msc ma wynik 220 U/l. Na wynikach jest to zawsze stan podwyższony.
Córka rozwija się pod względem sprawnościowym trochę wolniej.
Chodzimy na rehabilitację i robimy ćwiczenia w domu.
Siedzi sama i teraz stoi przy czymś. ogólnie strasznie nie lubi rehabilitacji i ćwiczeń.
Co oznacza więc ten wynik kinazy kreatynowej 220U/l???
Czy coś dzieje się złego? Czy to jeszcze noralny rozwój dziecka?
Gdzie jest granica?
Moja siostra miała wystawioną diagnozę w wieku 30 lat.
Czy córka wymaga jakiś badań?[addsig]
Małgoś
gość
20-11-2013, 21:30:26

olka7171 2009-02-08 19:22:00 CRP, czyli białko C-reaktywne, tzw. białko ostrej fazy. Jest coraz częściej badane, bo powstaje w wątrobie, zanim jeszcze nastąpi podwyższenie OB. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego i martwicy tkanek. W ciężkich zakażeniach stężenie CRP może wzrosnąć tysiąckrotnie w ciągu dnia. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Prawidłowa wartość CRP wyklucza ostrą, uogólnioną infekcję bakteryjnej. W okresach remisji (cofnięcia się) choroby przewlekłej stężenie CRP nie zwiększa się. Norma: do 10 mg/l.
Wartości podwyższone: 10-100 mg/l występują w lekkich zakażeniach bakteryjnych (np. zapaleniu oskrzeli, pęcherza moczowego),
ciężkich zakażeniach wirusowych, chorobach reumatycznych i w gruźlicy, po operacjach, urazach, zawale serca.
Stężenie CRP powyżej 100 mg/l występuje w ciężkich zakażeniach bakteryjnych, po ciężkich operacjach, w zakrzepicy głębokich żył podudzi, w ostrej fazie schorzeń reumatycznych.
---------------------------------------------------
Kinaza kreatynowa (CPK)
Kinaza kreatynowa to enzym znajdujący się przede wszystkim w tkance mięśniowej, w mięśniu sercowym oraz w tkance mózgowej. W surowicy krwi wyróżniamy kilka frakcji CPK. W warunkach prawidłowych głównym izoenzymem jest CK-MM z mięśni szkieletowych. W przypadku uszkodzenia komórek do krwi przedostaje się izoenzym CK-BB pochodzący z mózgu oraz CK-MB - z mięśnia sercowego.
Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie uszkodzenia komórek mięśnia sercowego (zawał, zapalenie) - przy dolegliwościach bólowych w klatce piersiowej - wówczas występuje wzrost aktywności izoenzymu CK-MB.
2. Uszkodzenie mięśni szkieletowych - wówczas wzrasta całkowita aktywność enzymu.
3. Monitorowanie leczenia hipercholesterolemii statynami.
4. Zatrucie lekami uszkadzającymi mięśnie.
5. Podejrzenie zatrucia tlenkiem węgla.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: 70-700 pmol/l/s.
Uwagi: Zwiększenie aktywności CK dowodzi martwicy komórkowej. Zwiększoną aktywność enzymu obserwujemy po intensywnym wysiłku fizycznym oraz po iniekcjach domięśniowych, a także w chorobach ośrodkowego układu nerwowego, takich jak wylew krwi, napad padaczkowy, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych oraz przy zatruciu tlenkiem węgla.
gość
30-01-2016, 14:55:37

CPK 370 , BÓLE MIĘŚNI, BÓLE STAWÓW, przeciwciała ANA 1:160 , osteochondrosis erosiva, guzki Schmorla, zmiany demielinizacyjne w nerwie łokciowym latencja przewodzenia 30 m/s, zmiany w EEG mózgu , brak zmian w rezonansie magnetycznym mózgu, LYMPH%- 47,40 powyżej normy,
GRAN% 46% -poniżej normy,
BAS też niewłaściwe.
odwapnienie kości , czerwone kropki na ustach- śluzówkach warg, dłoniach , dłonie sine reagujące silnym bólem na zimno , stawy nóg -kolan strzelające przy chodzeniu, staw kolanowy prawy spuchnięty od 3 miesięcy niezbyt bolesny, złe samopoczucie , inne wyniki w normie a nawet bardzo dobre -serce płuca obraz mózgu na rezonansie magnetycznym bez zmian, borelioza western blot ujemna , AIDS ujemne, hvc ,hvb ujemne, ostrogi piętowe- bolesne pięty i boki stóp przy nacisku...
co to kurde jest? pomóżcie, ktoś ma jakąś koncepcję? Wiek 49 lat- pora umierać?
gość
08-04-2016, 16:57:04

@gość 30-01-2016, 15:55:37 zapalenie skórno mięśniowe - początek?
gość
06-09-2016, 12:26:04

co to kurde jest? pomóżcie, ktoś ma jakąś koncepcję? Wiek 49 lat- pora umierać?
ja mam podobnie - wyszło Hashimoto i początek nied. tarczycy
gość
03-04-2017, 04:46:44

Witam ja też mam problem z wysokim ck od dłuższego czasu ale dopiero od roku zajęłam się tym problemem poważnie i zaczynam przegląd swojego zdrówka tzn od kiedy zaczęło dawać znaki że dzieje się coś złego. Ale człowiek młody wziął tabletkę, przeciw bólowe i sprawa załatwiona. A teraz do rzeczy. Moje ck jest bardzo zmienne raz mam 897 a drugi 400 . Był moment że nie chciało mi się chodzić bo bardzo szybko się męczył am od dwóch tygodni biorę curcumin ę w tabletkach jest ona między innymi od stanów zapalnych. Mnie pomaga i to nawet bardzo. Dużo czytam na ten temat i myślę że jednym, problemów jest, zanieczyszczone organizm a przede wszystkim metale ciężkie takie jest moje zdanie. Może ktoś ma jakieś inne obserwacji.
gość
17-02-2018, 08:19:26

Witam. Moje ck to okolo 500 średnio. .. co robić. . Tez spróbuję tej curcumina. Mam 38 lst.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: