Reklama:

Pomocy operacja kręgosłupa (26)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
30-05-2009, 09:32:00

Potrzebuję waszej pomocy. Sytuacja jest fatalna. Moja mama od 9 miesięcy czeka w kolejce na operację odcinka lędźwiowego kręgosłupa. W wyniku badania MRI odcinak lędźwiowego rozpoznano u niej:

Na poziomie L2-L3 lewoboczne uwypuklony krążek mk ogranicza światło zachyłka kanału kręgowego.
Na poziomie L3-L4 centralno-lewoboczna przepuklina krążka mk modeluje worek opony twardej i zawęża zachyłek kanału kręgowego.
Na poziomie L5-S1 lewoboczna przepuklina krążka mk uciska korzeń nerwowy i zwęża zachyłek kanału kręgowego.
Torbiel Tarlowa o śr 8mm na poziomie S2 od strony lewej.
O miesięcy jesteśmy zwodzeni przez lekarzy obietnicami operacji, które miały się odbywać niby po świętach wielkanocnych. Moja mama z czasem zaczęła tracić siłę, obecnie nie może wstać z łóżka.
Ból promieniuje jej w stronę lewej nogi i utrzymuje się cały czas. Żadne leki przeciwbólowe nawet różne tram ale zastrzyki, itp. nie pomagają na dłużej jak 3 godziny. Parę tygodni temu doszedł ból do prawej ręki który promieniuję przez jej większą długość przez bark obojczyk łopatkę. Pragnę nadmienić iż MRI był robiony tylko na odcinek lędźwiowy i rozpoznanie dotyczy tylko tego odcinka. Nie wiadomo skąd ból w ręce. Obecnie z silnej 57 letniej kobiety zaczyna ukazywać się obraz staruszki nie mogącej nawet wstać, ubrać się i normalnie egzystować. Powoli Powoli choroba toczy moja mamę miesiące temu od bólu przy wstawaniu, bólu cały dzień, bólu całą noc, niemożności klękania, schylania, ból ręki i do stanu obecnego kiedy nie może wstać.
Odwiedziliśmy chyba wszystkich lekarzy neurochirurgów w Bydgoszczy. Zostaliśmy odesłani od Annasza do Kajfasza słysząc iż NFZ obciął fundusze na operacje i należy czekać na wyznaczenie terminu. Do tego dochodzi tętniak aorty i stres który niekorzystnie wpływa na serce. Niestety ból się tak powiększa iż za parę tygodni mama będzie wrakiem człowieka. Nie wiem do jakiego stanu trzeba się doprowadzić aby wzięli człowieka na operację i doszli do wniosku iż owy stan zagraża zdrowiu i życiu. Dlaczego lekarz zlecający MRI zlecił tylko odcinek lędźwiowy a nie cały kręgosłup, teraz nie wiadomo co operować najpierw i czy to co powoduje ból ręki jest też od kręgosłupa i czy jest operacyjne.
Uzbieraliśmy 15 tysięcy złotych na operację bo na NFZ się nie doczekamy. Potrzebuję adresów lekarzy którzy prywatnie wykonują taką operację i w jakich ośrodkach się to wykonuje. Mieszkamy w Bydgoszczy.
Michał
gość
30-05-2009, 09:52:00

Poszukaj na tym portalu:
http://www.***/lekarze-polska-neurochirurg.php

To że mieszkacie w Bydgoszczy nie znaczy, ze nie możecie szukać w innych miastach.
gość
30-05-2009, 10:42:00

Byliście u neurochirurga prof. M. Harata? Następna sprawa to prywatna wizyta u dobrego neurologa np. dr. T. Ślotała przyjmuje na Gdańskiej 46 w poniedziałki. W ten sposób istnieje możliwość kompleksowego zbadania mamy na oddziale neurologicznym.Mam tu na myśli wszystkie możliwe rezonanse.
Początkujący
30-05-2009, 10:58:00

Do prof Harata dostanie się graniczy z cudem. Mama jest pod opieką dr. Narolskiego.
Teraz widzę że prof Harat operuje tez w Toruniu w szpitalu Matopat tylko nie wiadomo czy te wady tam operują. Mówisz ze ten Ślotała jest dobry? Dr. Narolski operuje niby prywatnie w Golubiu Dobrzyniu ale tam nie mają niby takiej aparatury jak jest tu potrzebna. Nie wiem jak Harat w Toruniu.
Michał
gość
30-05-2009, 11:46:00

nie wiem czy może moglibyscie spróbować w Tarnowie,docent Maciejczak robił mi operacje kręgosłupa,też najpierw mi powiedział że bende czekała prawie rok ale widział że jestem w kiepskim stanie i że młoda jestem i zrobił mi ją bardzo szybko,bez kolejki,jest bardzo mądrym i swój zawód traktuje jako hobby,nie przyjmuje żadnych podziękowań,Idzia
gość
30-05-2009, 12:28:00

Harat jest kierownikiem Kliniki Neurochirurgicznej w Wojskowym Szpitalu w Bydgoszczy i taż tam operuje.Jest ludzkim i pełnym ciepła lekarzem. Przyjmuje na ul. Widok 79, rejestracja pod telefonem 695 913 926 od pn. do soboty w godz. 17- 20 telefon przyjmuje siostra oddziałowa. Dzwonić do oporu. Przyjmująca telefon pyta się o stan pacjenta. W sytuacji krytycznej kieruje do lekarza na oddziale z którym się umawia na konsultacje w szpitalu. W ten sposób miałam robioną operację z dnia na dzień, było zagrożenie życia. Trafiłam na lekarza M. Birski - był tuż przed specjalizacją, poświęcił mi bardzo dużo czasu, wszystko wyjaśnia, odpowiada na wszystkie wątpliwości i po operacji zajmuje się pacjentem. Ja miałam usuwaną torbiel koloidową w III komorze mózgu. Kręgosłup też operuje i zapisał mnie na październik - stabilizacja dwóch poziomów kręgosłupa szyjnego.
Jeżeli chodzi o Ślotałę to jest o tyle dobrze, że kieruje na oddział neurologiczny (w wojskowym szpitalu) i wszystkie niezbędna badania są zrobione.
Ludzie korzystający z usług Narolskiego mają mieszane uczucia, liczy się kasa i jeszcze raz kasa. Po wykonaniu operacji pacjentem się nie zajmuje. Trudno od niego cokolwiek się dowiedzieć.
gość
30-05-2009, 12:39:00

Witaj Auto Union
Jesli jesteście tak zdesperowani żeby szukać pomocy prywatnie a Warszawa nie jest zbyt odległa przy mamy samopoczuciu to prpopnuję konsultację u dr. Rafała Górskiego

http://www.***/lekarz-18261-dr-n-med-rafal-gorski-neurochirurg-warszawa-grodzisk-mazowiecki-ostroleka.php

Dr. Górski prywatnie operuje w Enel Med Warszawa Gilarska
http://www.enel.pl/oferta/cennik_szpital.asp

Ale moze po odbyciu konsultacji można bęzie uniknąc takie wydatku i zakwalifikuje mamę do operacji w ramach NFZ

Dolegliwości dotyczce ręki z pewnością nie mają związku z odcinkem lędźwiowym . Wskazana diagnostyka odcinka szyjnego.

Drugi specjalista z Warszawy to dr. Mariusz Głowacki
http://wellness.pkt.pl/G%C5%82owacki+Mariusz,+dr+nauk+med.+Spec.+neurochirurg_92f143ca79925c8bfe01e147e8d08ddf.html

Operacje w ramach NFZ przeprowadza w Szpitalu Praski Warszawa So***rności 67
Oddział Chirurgii 1 Dnia . Terminy stosunkowo krótkie . Pozdrawiam

gość
25-11-2009, 23:35:46

Gość 2009-05-30 13:46:00 nie wiem czy może moglibyscie spróbować w Tarnowie,docent Maciejczak robił mi operacje kręgosłupa,też najpierw mi powiedział że bende czekała prawie rok ale widział że jestem w kiepskim stanie i że młoda jestem i zrobił mi ją bardzo szybko,bez kolejki,jest bardzo mądrym i swój zawód traktuje jako hobby,nie przyjmuje żadnych podziękowań,Idzia

Witam
Szukam namiarów na doc.Maciejczaka. Chciałam się dowiedzieć jak można sie umowic na wizyte, czy przyjmuje prywatnie. Został mi polecony jako wybitny specjalista.
Dziekuje za pomoc
gość
24-06-2012, 16:21:44

Czy ktoś może zna opinie na temat doktora Piotr Winkler z Bydgoszczy, operował moją mamę i coś mu nie wyszło . Szukam pomocy !
Początkująca
25-06-2012, 18:37:48

auto_union
Problemy z kręgosłupem Twojej mamy sa poważne-wiele zmian na róznych poziomach i torbiel-tu każdy neurochirurg może''długo zastanawiać sie nad operacją ponieważ jest to jak wiemy ,,ostateczność''Ja także mam torbiel na poziomie S1-reprzepuklinę uciskająca worek oponowy i zmiany w różnych odcinkach L-S i C/szyjny/-drętwienie rąk,nóg to moja codzienność od 97r.po operacji L4/L5.W roku 2009r.po konsultacji dostałam inf.do lekarza POZ-bezwzględny zakaz operacji-zalecone leczenie fizykalne,sanatorium,farmakologia... Jednym słowem lekarz zapytał czy wiem ile oni daja procent po operacji-odp.tak ,,0'' i to sa fakkty z którymi musiałam się pogodzić..żyć z bólem i modlić sie by nie było gorzej...nie ma w tym optymizmu ale szara nie ciekawa rzeczywistość.Operację przeprowadzą na moje żądanie,lub gdy coś'' sie wydarzy czyli jak będzie niedowład kończyn..itp..sama nie wiem na co czekam...Nie chce nic sugerować ani doradzać bo zupełnie nie mam pojęcia co jest lepsze... Jedynie pomagam sobie maściami p/bólowymi,krioterapia miejscową,niekiedy masażami..a na codzień oszczedny tryb życia .Na promieniującą nogę znalazłam sama sposób bym nie wyła z bólu nogi-na pośladku jest nerw kulszowy/bardzo bolesne miejsce gdy jest stan zapalny/-wsmarowuję maść p/bólowa w to bolące miejsce i coraz bardziej uciskam,aż do momentu gdy czuję ,że noga prostuje się i nie czuje promieniowania/to jedyny mój własny sposób na przeraźliwy ból.....własnie dzisiaj dopadło mnie promieniowanie do lewej ręki i prawej nogi-także wysmarowana zostałam maściami .Klęcząc przy łozku opierając stabilnie brzuch-odpoczywałam i troszkę pospałam bo noc była koszmarem.Z całego serca życzę znalezienia dobrego neurochirurga..Zpozdrowieniami

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: