Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-01-2012, 20:51:58

Dzięki Gosiu. Ciągle czytam forum , a przez to mam wrażenie,że jestem bliżej niego. Forumowicze potrafią podtrzymać na duchu, choć sami też potrzebują wsparcia. Wspaniali silni ludzie. I mam wrażenie jakbym znala was od lat. Trzymajcie się. Isia.
gość
04-01-2012, 22:24:28

Mario z tego co zrozumiałam mieszkasz dośc blisko Torunia - nie wiem jak bardzo blisko, ale tu są ośrodki dziennego pobytu z rehabilitacją dla takich pacjentów jak nasi chorzy - chodzący. Kwestia dowozu, ale wiem, że nawet można dowóz załatwić z MOPSU. Miałby nowe bodźce - pewnie miałby kłopot ze zmianą, ale może docelowo warto to rozważyć? Mój mąż uczęszcza do takiego ośrodka - najpierw jeździliśmy tam razem jak byłam w ciązy, a potem z maluszkiem. Z oszczędności finansowych mie wracałam autobusem do domu tylko tam czekaliśmy z synem na męża, a jak syn spał to nawet robiliśmy ćwiczenia. Jak musiałam pójśc do pracy - zawoziłam go tam, ale musiał się nauczyć żyć beze mnie i było ciężko na początku, ale to popchnęło go do większej samodzielności. Dziś już tam jeździ sam. Wiele możma zdziałać trzeba wierzyć, ale też trzeba się umieć wyryczeć, nie mamy wyjścia musimy dać radę. Bo kto im pomoże jak nie my?
Pozdrawiam wszystkich bardzo bardzo ciepło Ania
Forumowiczka
05-01-2012, 16:22:55

Ania! bardzo mnie zaciekawiłąś , co prawda mieszkam dość daleko od Torunia ,ale może bym u siebie poszukała czegoś takiego dla mojego uparciucha. Napisz mi co tam się robi,ile godz. i na jakiej zasadzie to działa , pewnie to jest odpłatne ,ale nie szkodzi. Bo mój mąż już nie bardzo chce chodzić na rehabilitację a siedząc w domu to tylko kanały w tv przerzuca no i raz dziennie jedziemy na zakupy czyli wsiada i wysiada z auta. Może bym też spróbowała chociaż wiem ,że będzie ciężko.Pozdrawiam.Gosia.
Początkująca
05-01-2012, 16:42:13

Witam w badaniu moczu wyszło:
Białkomocz dobowy - 0.45g/24h
Objętość -1300ml/24h
Mocz badanie ogólne
Leukocyty 15-20 w polu widzenia
Erytrocyty 6-8 w polu widzenia
składniki mineralne- szczawiany wapnia(+)
Flora -bakterie(++++)
Białko opal
Ciężar właściwy 1.010
Glukoza neg
Aceton neg
ph 7
urobilinogen norm
bilirubina neg
nabłonki płaskie poj
Średnio to rozumiem wyczytałam w internecie ze nie zaciekawe wyniki pomoże mi ktos zinterpretować je?
Początkująca
05-01-2012, 18:38:49

Kasiu, stan Twojej mamy sie poprawia? Tez byla po zabiegu na zylaki? Moja mama jest swiadoma i lekarz powiedzial ze nie przypuszczal ze bedzie w tak dobrym stanie.
Trzeba rehabilitowac, podtrzymywac mame na duchu zeby walczyla z Toba.
gość
05-01-2012, 18:48:10

Dzięki Aniu!!! My teraz mieszkamy pod poznaniem i mój kochaniutki tayuś uczęszcza do takiego ośrodka dziennego pobytu 2 razy w tygodniu, tam ćwiczy, uczy się nowego podejścia do życia. Nawet lubi tam jeździć ale tylko nam przyznali 2 dni i za więcej musiała bym płacić, a wiecie jak to jest nie stać mnie, ma tam posiłki, zajęcia i rehabilitację grupową i indywidualną. Do tego raz w tygodniu chodzi z sąsiadka raz w tygodniu do klubu seniora i jest ok. Tak to mam opiekunkę do dzieci i teścia. Te 2 dni to mnie super odciążają na 8.00 jedzie do 14.30 przywożą i odwożą, opiekunka odbiera z pod drzwi od opiekuna co rozwozi, super sprawa. Teść uwielbia te zajęcia, z tąt miałam tak wcześnie ubraną choinkę, śpiewanie kolęd hi hi
To badanie moczu anecia17-08 to wygląda mi na infekcje dróg moczowych, białko na dobę ok. Teraz to przydał by sie posiew moczu żeby określić jakie to kąkretnie bakterie i dobrany celowo antybiotyk. My też walczyliśmy u taty z infekcjami jak miał cewnik do pęcherza, tylko nie wiem czy ten mocz miałaś z cewnika czy z normalnego sikania w pojemnik. Bo jak z cewnika to do posiewu teścia, ja usuwałam rano o 6 lub 7 cewnik stary by sie nazbierało trochę moczu, przyjeżdżał lekarz zakładał nowy cewnik, pobierało sie od razu mocz do jałowego kubka bezpośrednio z cewnika i zaraz do mikrobiologi wiozłam mocz. Szczęście że mam sąsiada lekarza, co prawda chirurga ale rano przed dyżurem cewnikował mi tatę, bo ten mocz nie może stać więcej niż 1,5 godziny chyba. Rodzinny też kumaty wypisywał skierowanie z antybiogramem - czy jakoś tak podobnie wiec nic nie płaciłam. Potem jakiś Nolicin lub Agumentin dopyśmie i kontrolne badanie. Ja tacie to dawałam tabletki żurawiny, soki z żurawiny ale takie lecznicze, poiłam do upadłego by płukał się pęcherz by nie było infekcji. Pomagało, można dawać witaminę ce 3 razy po 400mg na dorosłą osobę ale żurawinka lepsza. Proszę poczytaj o tym w necie, tylko nie dawaj syropu żurawinowego ze sklepu do rozcieńczania bo tam 1% żurawiny a to trzeba kąkretnie dawać by zapobiegać klejeniu sie bakterii. Pozdrawiam Maria
gość
05-01-2012, 19:48:29

Fajnie Mario, że masz chociaz dwa dni tej rehabilitacji. Mój mąż jeździ codziennie - jak byl w programie to miał wiecej godzin rehabilitacji, teraz ma mniej, ale może tam byc codziennie a płacimy tylko za wyżywienie.
Gosiu musisz się rozejrzeć po oddziałach dziennych, gdzie i co można - z dowozem i przywozem osoby niepelnosprawnej tez można zalatwić jak sie przekracza dochód to z jakas odplatnością, ale chyba niedużą.
To byłoby super jakby Ci sie udało znależc - po pierwsze Ty byś odpoczela czego bardzo potrzebujesz. A Tadeusz musiałby sie nauczyć funkcjonować bez Ciebie i wyszłoby mu to na zdrowie. Obcy często mogą wiecej, bo nas czasem chorzy nie chcą słuchać - np. mój mąż mało je, latwiej poslucha jak ktoś obcy powie jedz niż ja. Trzymam kciuki, by Ci sie udalo znaleźć taki ośrodek. Mój mąż chodzi na taki pobyt co są w większości chorzy na Alzheimera, ale nie tylko. Nie ma tam zajęć grupowych, bo nie ma tam zadnego pacjenta w tak dobrym stanie i za bardzo nie dało by się to zrobic, ale ma zajęcia indywidualne i terapie zajęciowe.
PS. Czy ktoś ma jakieś programy na komputer rozwijajace pamięć, wyobraźnię czujnośc koncetracę i inne/ Znam REHACOM i COGNIPLUS, ale potwornie drogie może zna ktoś cos fajnego i dobrego? Ania
Forumowiczka
05-01-2012, 20:32:22

Ania ,dzięki za podpowiedz ,postaram się poszukać u nas czegoś takiego . ja doskonale wiem ,że ktoś bliski to największy wróg, dlatego woziłam uparciucha przez cały rok na rehabilitację, bo w domu oczywiście " no,no,no k...a, sprzętu nakupowałąm ,że sale rehabilitacyjną można otworzyć , a On się cieszy jak wszyscy goście ćwiczą. Acha mam szukać na oddziałąch szpitalnych czy Mops, ale dotrę jak nie drzwiami to oknem. Aniu ja mam program logopedyczny dla chorych z afazją ,czyli rozwija rozumienie,koncentrację ,mowę itp. mogę Ci podać ,ale to przysyłają płytę i płaci się 50 zł miesięcznie za aktywację, bardzo fajna sprawa /sama się pobawiłam/ ale niestety tylko raz ,gdyż mój uparciuch no,no,no k....a i nawet nie chciał spojrzeć, zresztą komp. zupełnie go nie interesuje, nawet jak syn dzwoni na skype to tylko zerknie i koniec , więc dla mojej zabawy nie będę płaciła. Mozesz spróbować może chociaż trochę pomoże mężowi, a 50 zł to znów nie taki wielki wydatek/ wiem,wiem jest mase innych ,ważniejszych...../ Ale widzę ,że wierzysz i robisz co w ludzkiej mocy aby było coraz lepiej i tak trzymaj. Ale się rozgadałąm i to tak chaotycznie ,ale wiesz o co mi chodzi .Pozdrawiam.Gosia
gość
05-01-2012, 22:04:53

Witam,
kolejny dzień moj Wiktor jest na neurologii. Po badaniu EEG stwierdzono ze z glowa jest wporzadku. do 03.01 byl przypiety do lozka tak jak wam wczesniej mowilam. Duzo gadal ze mna w ogole zjadl kotleta mielonego ktoregto mu przywiozlam, marchewki. Byl to cudowny dzien :):) Myslalam ze juz bedzie coraz lepiej....
Dnia 04.01 zastalam go odpietego od lozka. Lezal.... jakby byl nacpany.... przez 2 godziny co u niego bylam nic nie zjadl... (procz 3 lyzek zupy) i spal. Powiedzial ze jest zmeczony...nie chcial w ogole ze mna gadac....
Dzis (05.01) myslalam ze juz lepiej sie poczuje...po wejsciu na sale zastalam go lezacego z podlaczona kroplowka...w ogole nie zareagowal na moj glos...zobaczylam co mu podlaczyli. Byl to Amantix...czyli lek przeciw Parkinsonowi. Co najlepsze...ordynator nie ma czasu porozmawiac z jego rodzicami a mi natomiast nic nie chce powiedziec bo nie jestem jego rodzina...
Boje sie... boje sie okropnie o niego... czemu oni go tak oszalamianiaja...zachowuje sie jak nacpany...nie chce jesc... jest bardzo slaby...
Nie wiem co robic...:(:(:(
Agnieszka
gość
06-01-2012, 04:11:26

Witaj Gosiu,
piszesz zapewne o programie Afa System -znamy gp dobrze i zgadam sie, że jest bardzo fajny. Ten program tez był q Warszawie, bo oni go chyba nawet stworzyli. Przeszliśmy go wzdluż i wszesz jak to sie mówi. Jest on też w Ośrodku. Potrzebujemy czegoś innego. np dostosowane memo )bez ograniczenia czasowego), układanie puzli, wyszukiwanie wśród obrazków drugiego identycznego i inne. Mój mąż zadaniowo radzi sobie nienajgorzej, ale wiadomo by pamiwc i funkje poznawcze wracały trzeba je rozwijać. Może ktos zna jeszcze jakiś programy. Ja jeszcze znam darmowy www.latwiej.pl
Pozdrawiama A.
Agnieszko nie znam sie na tym leku, ale ja na miejscu rodziców zapytałabym o powód włączenia go i nie dałabym się zbyć brakiem czasu. Z tego co piszesz to Wiktor jest w dobrej formie, ale jego mózg też potrzebuje czasu, pomału sie unormuje,

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: