Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
02-11-2007, 21:28:00

Moja Mama jest już 30 dni po udarze mózgu. Udar spowodował porażenie prawostronne kończyn, utraciła mowę, ciągle przebywa w szpitalu, jednak nie podjęto żadnej rehabilitacji. Robię to na wlasną ręke, proszę o informacje jak prowadzić taka rehabilitację, do jakiego stopnia można się posunąć gimanstykując kończyny oraz w jaki sposób stymulować jej odruchy gdy obecnie kontakt między nami jest wzrokowy i niekiedy potwierdza ruchami glowy na tak lub na nie. Być może jest jakiś podręcznik fachowy w sprawie takiej rehabilitacji i postępowania z chorym po udarze.
[addsig]
Zbyszek
gość
08-11-2007, 22:03:00

najważniejsze jest aby nie dopuścić do przykurczów i dlatego gimnastyka podstawowa jest tu bardzo wazna. Proszę po prostu ruszać kończyny we wszystkich płaszczyznach do granicy bólu - nie przekraczać granic bolu! na pewno granice te będzie mozna poznac po grymasie na twarzy. Tak na szybko proponuję książkę Państwowych Zakładów Wydawnictw Lekarskich
pod redakcją Stanisława Grochmala i Stefanii Zielińskiej-Charszewskiej "Rehabilitacja w chorobach układu nerwowego"
Metod rehabilitacji po udarach jest dużo ale jest to ciezka i wymagajaca systematyczności praca. Niestety będzie Pan musiał postarać sie o fachową pomoc. Jedna z lepszych metod w takich przypadkach to metoda PNF ale jest trudna metodą dla laika i tu pomoc fachowca jest niezbędna.
Narazie niech Pan robi podstawowe ćwiczenia - to naprawde bardzo wiele!
życzę wytrwałości
gość
14-11-2007, 13:34:00

Wtiam, polecam książkę Polly Laidler
"Rehabilitacja po udarze mózgu. Zasady i strategia"
gość
14-11-2007, 13:39:00

Witam
ja uważam, że nalezy jak najszybiciej ,jak tylko stan zdrowia na to pozwoli ,wysłac mamę do dobrego ośrodka rehabilitacyjnego. Intensywna rehabilitacja i zachowanie jej ciągłości przyniesie bardzo dużą poprawę.
Pozdrawiam
gość
28-11-2007, 15:07:00

Witam,
zdaję sobie z tego sprawę że rehabilitacja prywatna jest droga, mimo wszystko radziłbym skontaktować się z fizjoterapeutą na chociaż konsultację...
Pokazałby on konkretne ćwiczenia które osoby trzecie są w stanie wykonywać.
Sam pracuję na oddziale neurologii jako rehabilitant i wydaje mi się że część ćwiczeń osoby niezwiązane z zawodem mogą z powodzeniem wykonywać.
Wiem że sporo pacjentów po udarze odchodząc ze szpitala nie poddaje się rehabilitacji z wielu przyczyn (głównie materialnych) dlatego edukacja samego pacjenta jak i opiekunów jest tak ważna.
Sam proponuję podobnie to co ktoś już tu napisał, dużo ruchów biernych lub biernoczynnych w zależności od sprawności.
Głównie ruchy w płaszczyznach (zginanie w płaszczyźnie strzałkowej- ręka za głowę, zginanie w płaszczyźnie horyzontalnej- ręka dotyka barku po drugiej stronie) itp.
Ważne żeby ruchy wykonywać powolii i dokładnie, nie szarpać...
W szczególności uważać na bark ponieważ mięśnie stabilizujące bark nie są w stanie wykonywać swojej funkcji więc łatwo go uszkodzić, a jak bark ulegnie podwichnięciu to będzie dużo trudniej...
Radzę sobie poczytać o leczeniu ułożeniowym pacjentów po udarze, czyli że np. ręka ma tendencje do przykurczu zgięciowego i rotacji więc trzeba trzymać rękę w odwrotnym położeniu.
Książki się jak najbardziej przydadzą, jak ich Pani nie może załatwić to radzę poczytać na internecie o tych pozycjach ułożeniowych, są zdjęcia więc tylko oglądać i uczyć się.
Pozdawiam
Mateusz
gość
03-12-2007, 07:39:00

14-11-2007 o 14:39, gość :
Witam
ja uważam, że nalezy jak najszybiciej ,jak tylko stan zdrowia na to pozwoli ,wysłac mamę do dobrego ośrodka rehabilitacyjnego. Intensywna rehabilitacja i zachowanie jej ciągłości przyniesie bardzo dużą poprawę.
Pozdrawiam

Witam, czy Ktoś z Państwa może podpowiedzieć adres dobrego ośrodka rehabilitacyjnego? Najlepiej w Warszawie lub okolicach, ale niekoniecznie. Jeśli działa skutecznie, to może być i w innym miejscu polski. Pozdrawiam i bardzo liczę na pomoc.
gość
11-12-2007, 21:26:00

Mój tata miał udar 7 lat temu, i niestety dopiero sami doszliśmy do tego, że od samego początku trzeba było bardzo, bardzo intensywnie rehabilitowac, nikt nam na to nie zwrócił uwagi. I może gdybyśmy to wiedzieli, to teraz byłby znacznie sprawniejszy. Zyczę cierpliwości i samozaparcia.
gość
11-12-2007, 21:32:00

Dobre jest Górnośląskie Centrum Rehabilitacji REPTY w Tarnowskich Górach. Można tam też jechac prywatnie, bo ze skierowania trzeba długo czeka, a po udarze rehabilitacja jest najważniejsza w pierwszych miesiącach.
gość
12-12-2007, 14:02:00

moja mama jest po udarze juz ponad rok utracila pamiec mowe ma paraliż prawej strony ciała.mimo rehabilitacji bardzo profesjonalnej nie ma efektów.Mama była operowana irehabilitowana we Włoszech w Niguarda,ma 54lata.mimo wszystko życze wytrwałości
gość
27-09-2008, 18:59:00

Witam mam podobny przypadek z moja Mama a mianowicie jest po udarze
niedkrwiennym lewej strony ... a tak odemnie to sie przyda duzo cierpliwosci i pracy zeby z tego wyjsc pozdrawiam Wojtek ...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: