Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-03-2009, 20:52:00

Witam, moja Mama miała 2 tygodnie temu udar niedokrwienny, została niedotleniona cala lewa półkóla Jej mózgu i w związku z tym prawa strons ciała jest niewladna, Mama kontaktuje (miny, gesty kręcenia glową na "nie", mruganie na "tak"nie mówi i nie może połykać pokarów (karmienie przez sondę). Czy ktoś zna podobny przypadek, chodzi mi głównie o karmienie sondą- po jakim czasie mniej więcej wraca zdolność połykania i jak ja sama mogę Jej w tym pomóc jakimiś ćwiczeniami? Mama kilka dni temu ze szpitala zostala przeniesiona do ZOL, gdzie logopeda obecnie ...przebywa na zwolnieniu... Proszę o wskazówki jak również mam pytanie, czy ktoś może zna przypadek niedokrwienia calej pólkóli lewej i powrotu do stanu sprawności umożliwiającego chodzenie i powrót mowy. Dodam,że Mama przed udarem byla bardzo wysportowana i sprawna..Teraz też się próbuje przemieszczać i jest aktywna jak na swoj stan. Ma 69 lat.
gość
01-04-2009, 21:48:00

13-11-2008 o 05:33, gość :
witam
moja mama 2 dni temu miala lewostronny udar, ma sparalizowaną reke i noge a takze nie moze mówic. Mama ma niedocisnienie i nadcisnienie zmiennie. Chce jak najszybciej rozpocząc rehabilitacje w jakims specjalistycznym osrodku czy ktos wie ile np kosztuje miesiać w takim osrodku?? prosze o jakies przykladowe kwoty

Witam ,
ja pracuje w Wojewódzkim Szpitalu Neuropsychiatrycznuym w Kościanie . Napiszę tak , ciężkie stany są przyjmowane bardzo szybko , praktycznie nie potrzeba czekać , no i pobyt refunduje Fundusz Zdrowia .
gość
29-04-2009, 19:27:00

witam mam 34 lata we wrzesniu mialem udar prawostronny,na dzien dzisiejszy po 9 miesiącach, kuleje i nie pisze wyrznie , ale dostalem sie do poznanskiej kliniki na 28 czerwca i wyciagli mnie z tego
a pozatym zakichanym obowiazkiem w szpitalu cwiczenia nawet jak mama twoja lezy wykonuje sie czwiczenia bierne MUSISZ BYC CIERPLIWA I MAMA TWOJA TEZ DUZO PRACY I WOLI ZYCIA

gość
29-04-2009, 19:29:00

witam mam 34 lata we wrzesniu mialem udar prawostronny,na dzien dzisiejszy po 9 miesiącach, kuleje i nie pisze wyrznie , ale dostalem sie do poznanskiej kliniki na 28 czerwca i wyciagli mnie z tego
a pozatym zakichanym obowiazkiem w szpitalu cwiczenia nawet jak mama twoja lezy wykonuje sie czwiczenia bierne MUSISZ BYC CIERPLIWA I MAMA TWOJA TEZ DUZO PRACY I WOLI ZYCIA

Początkujący
28-05-2009, 08:44:00

ja choruje juz 5 lat i tylko cwicenia i to duzo bo na szpital np.w grudziadz nie ma co licic bo nie kazdy jest taki.W domu duzo cwicen [addsig]
chorba
gość
10-06-2009, 14:43:00

mam 52 JESTEM PO UDARZE NIEDOKRWIENNYM LEWOSTRONNYM CHETNIE NAWIAŻĘ KONTAKT Z OSOBĄ Z PODOBNYM PROBLEMEM MOJ NR GA GA 9168384
gość
11-10-2009, 18:01:12

Witam.
1. konsultacja z dobrym terapeuta, najlepiej po PNF w neurologii, lub minimum rozwijający, alternatywnie BOBATH dla dorosłych- dwie wiodące metody w usprawnianiu miedzy innymi pacjentow po udarze
lista terapeutów na reha plus Kraków!!!
2. żadnego machania na własna reke!!! bez wczesniejszej konsultacji z w/w---wiotkie barki, podwichniecia, naderwania mm stabilizujacych bark widziałem juz tego dziesiątki we wlasnej praktyce.
3. ZASADA NAJWAZNIEJSZA: jak nie wiesz jak robic nie rób wcale!!!przynajmniej nie zaszkodzisz!!! nic na FARTA!!
4.codzienna terapia nawet do 3 h daje super efekty ale wiadomo koszty wysokie no ale coz takie zycie:(
5. jeżeli repty badz inne osrodki ktore pracuja na akord, trzeba rozważyc pobyt razem z chorym, zeby wszystkiego samemu dopilnować. terapeuci tam pracujacy nie maja przeważnie czasu na solidna terapie z powodu duzego "przemiału".po turnusie zaczyna sie dopiero zabawa wiec to tak naprawde poczatek ciezkiej i dlugiej terapii
w razie pytań gg 2785873.
gość
28-10-2009, 20:22:33

Chciałabym poznać opinie osób, które były w ośrodku w Michorzewie . Strona internetowa tego ośrodka jest bardzo uboga i nawet nie wiem jakie tam panują warunki. Niestety limit z NFZ jest wyczerpany jak zawsze a jadąc prywatnie mamy zapłacić 195 zł za dzień pobytu .
I niestety więcej nie wiem to jak kupowanie kota w worku dodam drogiego kota a mama jest po udarze i nie możemy sobie pozwolić na eksperymenty...
gość
12-11-2009, 20:34:14

Witam,mam pytanie?
Moja mama 45lat wczoraj 11 listopada dostała udar wiemy już że jest to udar niedokrwienny,lewa strona częściowo sparaliżowana(próbuje poruszać nogą i ręka podnosi , rusza palcami),gorzej z oczami nie bardzo je otwiera.
Jak nie śpi jest przytomna mówi że bardzo boli ją głowa i że chce do domu.
Lekarze nic nie mówią oprócz tego że dalej jest zagrożenie życia i że trzeba czekać?
Ile mamy czekać?
Mama była leczona na zakrzepice w nodze i od tyg. nie brała leków na rozrzedzenie krwi, lekarz kazał. Czy to mogło być przyczyną?

Proszę o pomoc?
Ile się czeka?
Czy jak jest świadoma trochę rusza lewą stroną jest dobrze?
Kiedy rehabilitacja ?

Pozdrawiam Aneta
Początkujący
12-11-2009, 21:47:39

Ja jestem też po udarze niedokrwiennym (ponad rok temu)
lekarze nie dawali mi szans
ale jakoś się udało
teraz jestem na rencie już w domu i się rehabilituję
mam prawie pełną sprawność (57 lat)
objawy potwierdzają się
życzę cierpliwości i powodzenia
Marek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: