Reklama:

nawracający ból kończyny górnej, niedowład, przeczulica a różne diagnozy. (2)

Forum: Rehabilitacja

gość
22-02-2021, 13:23:29

Witam serdecznie,
piszę na forum, ponieważ może ktoś z Państwa miał równie podobny bój w trakcie swojej diagnostyki. Nie wiem już, co mi jest i jak dalej funkcjonować. Mam 28 lat, jestem od roku w trakcie walki z bólem, który nawraca do mnie i trwa ...(lipiec, sierpień, wrzesień nagłe ustąpienie, by wrócić na koniec października). Już wiele lat temu, kiedy to grałam dużo na pianinie, dokuczał mi ból przedramienia - lewej ręki. Wtedy, zganiałam to na przeciążenie. To mijało, po czym ból nadgarstka oraz przedramienia wracał po kilku miesiącach na jakiś czas - trwał, trwał, mijał... Zapominałam o sprawie.
W 2018r., zimą, miałam wypadek samochodowy - nie był groźny, ale lekko złapało mnie w pasy. W 2018 - jesienią, ból wrócił. Czułam promieniowanie od nadgarstka do kciuka, palca I i II, czasami IV/V. Promieniowało do szyi, a wtedy pomagałam sobie kołnierzem. Neurolog wykluczył zespół cieśni nadgarstka i kierował diagnozę w kierunku boreliozy (bólowi towarzyszyły stany depresyjne; trwało to z reguły ok. 2-3 tyg). Bolało, piekło, czasami miałam odczucia ciągnięcia, ale mijało. Rok temu doznałam urazu tłuczonego lewej ręki - stłuczenie okolicy barku i łokcia. Nic groźnego, skoczyło się na opuchliźnie i maści, która pomogła (miejsca były obolałe ok tydzień). Po 3 miesiącach przyszedł wielki atak bólu i niedowład lewej ręki. Nie mogłam ruszyć IV/V palcem, ból miał charakter stały, ostry, rozlany, promieniujący. Wędrował od dłoni, palców, po łokieć, przedramię bark, kark, do potylicy. Doszło do tego, że nie byłam w stanie siedzieć ani funkcjonować sama (ból szedł po nerwie łokciowym i promieniowym). Potem nagle ustąpiło, a kolejny powrót nastąpił w październiku - tym razem o wiele silniej. Ból, od października towarzyszy mi z przerwami - bywa, że boli stale (prócz nocy, gdy śpię).
Diagnozy kształtowały się następująco:
Lekarz (neurolog nr. 2) stwierdził dystrofię współczulną (kauzalgię), neurolog nr. 3: wykluczył kauzalgię mówiąc, że to od kręgosłupa szyjnego i zalecił rehabilitację (silne leki m.in z tramadolem i paracetamolem już mi nie pomagały), a fizjoterapeuta stwierdził: zespół mięśnia pochyłego przedniego (czy tu chodzi o zespół górnego otworu klatki piersiowej??) Rehabilitacja nieco pomogła, ale nie mogę podjąć się żadnej pracy, nie mogę nieść torby nawet z małymi zakupami, bo zaraz czuję reakcję: ból w okolicach karku, drętwienie i ciągnięcie po palców, ból pod obojczykiem, uczucie kłucia pod pachą, przeczulicę. Rano budzę się zesztywniała (badania na reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczycowe (ŁZS) wykluczone). Czuję również ograniczone ruchy głowy - boli przy odchyleniu do tyłu oraz w lewo. Bardzo nieprzyjemne są wrażenia zimna, a czasami ciepła, jakby rozlewały się w okolicach łokcia czy przedramienia. Planuję wybrać się na USG Doppler i zastanawiam się, na czym się oprzeć? Podczas rehabilitacji dochodziło do tego, że ból mnie wykrzywiał - połowa ciała jak mówił fizjo - rotowała mi się. Jestem załamana, bo czuję ogólne osłabienie tej ręki, dłoni. Wyszedł mi pozytywnie test spurlinga, MR kręgosłupa szyjnego i RTG wykazały tylko lub aż wyrównaną lordozę Czy ktoś z Was miał podobne problemy?
Czy komuś przy podobnych problemach rehabilitacja pomogła na tyle, by wrócić do pracy, normalnego funkcjonowania?
gość
09-09-2022, 12:12:06

USG doppler "na już" możesz zrobić w dobrej cenie w klinice ortopedii, rehabilitacji i medycyny sportowe Enel Sport. Jak jesteś z Warszawy Łodzi albo okolic to polecam ogólnie te klinike, bardzo dobrych specjalistów tam mają. Mi pomógł baaardzo dr Jaroszewski ale to "tylko" z kolanem miałam problem. Możesz spróbować tam się umówić na wizyte niech robią dalsze badania i szukają przyczyny. A akurat sprzęt do diagnostyki to mają na światowym poziomie że tak powiem ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
pomoc /help pleh help help
Kisiliczuk Mokłowicz Skotnicki Kisiliczuk found AdolfBattlefield3 lukasz.tomasz 60k7deads 60xzabicokoloZąbkowice śl ul jasna 3b/7 57-200
gość
Kiedy rozpocząć rehabilitację po zszyciu nerwu promieniowego
Witam, mój 14 letni syn w wyniku wypadku miał rozległą ranę szarpaną powyżej łokcia. Niestety nerw promieniowy był przecięty. W ciągu kilku godzin wylądował na stole operacyjnym i nerw został zszyty "koniec do końca" (Taki opis na wypisie). Ma czucie w ręce, rusza palcami ale nie może podnieść nadgarstka (ręką zwisająca). Moje pytanie to po jakim czasie od operacji można rozpocząć rehabilitację (fale,prady itp) mająca na celu stymulację unieruchomionych mięśni ręki, reka nadal w szynie gipsowej.
gość
hey
prosze o pomoc
Odkryj moc rehabilitacji neurologicznej: Odzyskaj niezależność i jakość życia!
Czy jesteś gotowy na uwolnienie niesamowitego potencjału rehabilitacji neurologicznej? Ta przełomowa terapia może całkowicie odmienić Twoje życie, pozwalając Ci odzyskać niezależność i jakość życia. Niezależnie od tego, czy doświadczyłeś udaru, urazowego uszkodzenia mózgu, czy jakiegokolwiek innego schorzenia neurologicznego, rehabilitacja neurologiczna może pomóc Ci przezwyciężyć stojące przed Tobą wyzwania. Z zespołem oddanych profesjonalistów u boku, wyruszysz w spersonalizowaną podróż w kierunku powrotu do zdrowia. Dzięki połączeniu ukierunkowanych ćwiczeń, innowacyjnych technologii i specjalistycznych zabiegów, rehabilitacja neurologiczna pozwoli ci odzyskać kontrolę nad swoim ciałem i umysłem. Nie pozwól, by Twój stan dłużej Cię definiował. Wykorzystaj moc rehabilitacji neurologicznej i odzyskaj niezależność już dziś! https://fizjomed.pro/rehabilitacja-neurologiczna
Reklama: