Czy słyszałaś kiedyś o tzw. mgle mózgowej? Za tym niewątpliwie enigmatycznym pojęciem nie kryje się żadna konkretna choroba, a jedynie zespół objawów, który może jednak bardzo uprzykrzyć nam życie. Mgła mózgowa utrudnia przyswajanie nowych informacji oraz wysławianie się. Może powodować zaburzenia pamięci i koncentracji oraz problemy ze zrozumieniem słownych komunikatów. Stan ten bardzo często występuje u osób cierpiących na chorobę Hashimoto, a co za tym idzie: również na celiakię.
Mgła mózgowa to efekt toczącego się stanu zapalnego w mózgu
Mgła mózgowa, inaczej zamglenie umysłowe (ang. brain fog) polega na zaburzeniach funkcji neuroprzekaźników w mózgu i ma ścisły związek z chorobami autoimmunologicznymi, przede wszystkim ze stanem zapalnym, który im towarzyszy. Mgłę mózgową najczęściej łączy się z chorobą Hashimoto, czyli autoimmunologiczną chorobą tarczycy. Choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności tego narządu (hipotyreozy), co ma degeneracyjny wpływ na mózg, zwłaszcza na odpowiedzialny za utrzymanie równowagi móżdżek. Mało tego! Udowodniono, że przeciwciała typowe dla choroby Hashimoto, a więc anty-TPO są skierowane nie tylko przeciwko tarczycy, ale również właśnie przeciwko móżdżkowi. Z tego też powodu przy mgle mózgowej, oprócz wspomnianych zaburzeń pamięci i koncentracji, występują również zachwiania równowagi. W publikacjach naukowych natkniemy się nawet na pojęcie choroby autoimmunologicznej móżdżku, zwanej też…ataksją glutenową.
Mgła mózgowa – jaki ma związek z glutenem?
U wielu osób z chorobą Hashimoto występuje jednocześnie celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Badania naukowe dowodzą, że nawet połowa chorych na Hashimoto posiada geny celiakii (HLA-DQ2.2, HLADQ2.5 i/lub HLA-DQ8). Celiakia kojarzy nam się głównie z objawami ze strony układu pokarmowego, a więc wymiotami, biegunką czy uporczywym bólem brzucha. I słusznie, bo część pacjentów rzeczywiście skarży się na tego typu dolegliwości.
Wielu chorych nie zdaje sobie jednak sprawy, że gluten niszczy nie tylko kosmki jelitowe jelita cienkiego, ale również mózg, poważnie zaburzając jego pracę. Najczęstszym zaburzeniem neurologicznym związanym z celiakią jest ataksja. Zaburzenie to objawia się przede wszystkim problemami z pamięcią, utrzymaniem równowagi i koordynacją ruchową. Może występować również mrowienie i brak czucia w kończynach. Do innych objawów celiakii związanych z układem nerwowym należą migreny, stany lękowe i depresyjne, a nawet ADHD.
fot. panthermedia
Mgła mózgowa – jak sobie z nią radzić?
Zjawisko zamglenia umysłowego może dopaść praktycznie każdego z nas. Jak sobie z nim radzić? Przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i nawodnienie organizmu. Niezdrowe, wysoko przetworzone produkty pozbawione będą bowiem składników odżywczych potrzebnych do prawidłowej pracy mózgu. Równie ważne będzie utrzymanie dobrej kondycji fizycznej. Wystarczy już kilka minut ćwiczeń dziennie, aby poprawić funkcjonowanie ciała…i umysłu. Należy pamiętać również o tym, aby dobrze się wysypiać. Zwracamy jednak uwagę nie tylko na ilość, ale i na jakość snu. W ten sposób mamy szansę uchronić się przed zjawiskiem mgły umysłowej. Nasz umysł, podobnie jak ciało, potrzebuje regularnych ćwiczeń, aby zachować dobrą kondycję. Czytanie, rozwiązywanie łamigłówek, uczenie się języków – dzięki tym czynnościom sieć neuronów w naszym mózgu będzie się nieustannie poszerzać, usprawniając tym samym jego pracę. Jeśli mgła mózgowa pojawia się regularnie, warto też wykluczyć schorzenia tarczycy, w tym chorobę Hashimoto oraz celiakię, która tak często jej towarzyszy. Trwałą nietolerancję glutenu można zdiagnozować w bardzo prosty sposób, wykonując test genetyczny.