Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-04-2008, 06:57:00

Witajcie.Jestem przerażona tym co już kilka razy czytałam a to co mówił mi dr.to miało być tak pięknie i bez ograniczeń.Dzisiejsza noc to koszmar,głowa mi się urywała{w śnie}
Zosiu lekarz wystawił mi "Wniosek na rehabilitację w ramach prewencji rentowej" i najczęściej kierują do Gołdapi tam jest Szpital sanatoryjny,jeszcze nie wysłałam,poczekam na to co Ty powiesz.Dwa dni prawie leżakowałam i cud czuję się dobrze.Pozdrawiam.Grażyna.
gość
05-04-2008, 10:57:00

Witam
Grażynko, wniosek na prewencję rentową składa sie w ZUS a nie NFZ. Po złożeniu wniosku wezwą Cię na komisję (weź ze sabą całą dokumentację medyczną łącznie z MRI, to istotne bo masz nadal poważną patologię na c6-7)
Ten tryb kierowania na rehabilitację jest najszybszy . Komisja zwykle odbywa się w przeciągu miesiąca od złożenia a po zaakceptowaniu wniosku wyjazd również następuje do miesiąca.
Według mojej wiedzy i zaleceń ,które miałam po pierwszej operacji mogłam wyjechac dopiero po upływie 6 miesięcy kiedy następuje juz dosyć stabilny zrost implantu z trzonami kręgowymi ,weź więc może to pod uwagę .
Nie wiem z jakiego rejonu jesteś ale z Polski centralnej kierują we wszystkie strony -Gołdap, Goczałkowice, Augustów, Inowrocław, Ciechocinek ,Cieplice
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420
To jest link do pełnej informacji o prewencji ,jest tam równiez mapka ale mała wyraźna z wyszczególnionymi ośrodkami.
Zwykle nie ma wyboru tylko kierują wg. własnego uznania chyba ,że masz dar przekonywania i trafisz na życzliwą urzędniczkę .
Goładap ,jest dobrym ośrodkiem , byłam tam po pierwszej operacji ale tak jak pisałam Ci w poprzednim poście trzeba być czujnym jeśli chodzi o rodzaj zabiegów. Mnie przy impalntach lekarz zlecił ultradźwięki (zabiegi na bazie prądu są zabronione)i tylko rozsądkowi rehabilitantki zawdzięczam ,że się im nie poddałam. Pierwszy masaż był wykonany tak jakbym nie była po operacji , ale to akurat nie było winą masażystki gdyż w karcie brak było wpisu o przebytej operacji , potem za każdym razem informowałam o tym fakcie.Pod koniec turnusu nastapiła zmian masażysty i na nic zdały się moje protesty , wiedział lepiej na szczęście nie rozwalił stabilizacji .Od neurochirurga mam zakaz wszelkich manipulacji w obrębie samego kręgosłupa a masować można tylko mięśnie okalające.
Na tym forum jedna z pań jest równiez ofiarą takiego niezbyt rozważnego podejścia masażysty więc takie kwiatki mogą się zdarzyć wszędzie .

Z NFZ możesz również wyjechać do szpitala uzdrowiskowego jako kontynuacja leczenia pooszpitalnego.
Skierowanie na druku Wniosek na leczenie uzdrowiskowe może wypisać każdy lekarz -rodzinny lub specjalista .
Na wniosku trzeba zaznaczyć kwadracik ,,szpital uzdrowiskowy,, i złożyć w NFZ razem z kopią karty wypisowej ze szpitala. Można również wpisać zalecany ośrodek - wtakim wypadku NFZ bardziej liczy się z opinią specjalisty niż rodzinnego.
Taki wyjazd musi się odbyć w okresie zwolnienia lekarskiego lub przebywania na świadczeniu rehabilitacyjnym . Okres oczekiwania -kilka miesiecy. Ja dostałam informację 6-10 miesięcy , wyjechałam po 3. Było mi to nawet nie bardzo na ręką gdyż byłam trzy tygodnie po rehabiltacji w ramch prewencji a wskazane są przynajmniej 2-3 miesięczne przerwy ale musiałm się zmieścić w okresie świadczenia rehabilitacyjnego.

Kolejna możliwość rehabilitacji wyjazdowej to wysłanie skierownia bezpośrednio do wybranego szpitala uzdrowiskowego o profilu
rehabilitacja narządu ruchu np.(Ustroń , Busko, Zakopane.

Grażynko , podejścia Twojego neurochiriga nie bedę komentowała. Nie twierdzę ,że ja trafiłam w ręce takiego który prezentuje jedyną słuszną drogę postępownia ale przy takiej wielopoziomowej dyskopatii jaka jest Twoim udziałem to chyba się zapędził nieco w ,,bez ograniczeń,,
Jeśli masz możliwść to przed wysłaniem wniosku i poddaniem się rehabilitacji dla własnego bezpieczeństwa skonsultuj się z innym neurochirurgiem ze względu na modelowanie rdzenia c6-7 .Jak zrozumiałam z poprzednich postów -ten poziom nie był operowany. Niekiedy w takich sytuacjach rehabilitacja czynnościowa jest przeciwwskazana .

Grażynko ,podam Ci kontakt na priv .Jeśli uznasz ,że taka konsultacja byłaby wskazana to pobuszuję po forum neurochirurgicznym , mam tam trochę kontaktów z ludźmi z różnych rejonów i pewnie jakiś dobry specjalista w niezbyt odległym rejonie się znajdzie.
Inna sprawa ,że bywa iż nie chcą się zajmować przypadkmi rozpoczętymi w innych rękach .
Jeśli Twoje samopoczucie się pogarsza to radziłbym również przejść pod opiekę neurloga .Choroba jest niestety przewlekła i wymaga dobrego prowadzenia równiez wspomaganego nieraz lekami . W pewnym momencie kiedy są objawy neurlogiczne ortopedzi wymiękają .
Nie wiem czy to dzisiejsze pisanie wyszło mi składnie . Jestem w kiepskiej formie i strach coraz bardziej zaglada mi w oczy. ,,NAJCIĘŻSZYM" zajęciem jakiego dziś dokonałam jest pisania a szyja i ręka napiernicza jak diabli mimo założonego homątka.
Mam nadzieję ,że efferalgan pomoże .
Czy miałas w ciagu tych dwóch miesiecy ,które upłynęły od operacji radiologiczną ocenę stabiliazacji?
Jak wróce do stanu używalności to zajrzę tu .
Nie chcę zanudzać ogólu , jesli uzasz ,że kontak na priv jest przydatny to pisz zocha_59@o2.pl

Pozdrawiam Zosia

gość
05-04-2008, 13:54:00

Witajcie

Zosiu, przykro mi slyszec, ze zle sie czujesz. Napisalm @.

Bożenko, do Ciebie także napisałam na priv.

Rzadko tu zagladam ostatnio bo i czuje sie kiepsko.

Zlożyłam wniosek o rente Ciekawam jak bedzie to wszystko wygladac dalej.

Bardzo mi sie podoba lista, ktora zapoczatkowala Zosia, a uzupelnila Pirania.
Proponuje zrobic tak, aby kazda z nas dodawala cos do tej listy i proponuje powiesic te liste na widocznym miejscu w domu, aby WSZYSCY domownicy mieli do niej dostep. Dzieki temu beda bardziej wyrozumiali lub tez pomoga nam zachowac zdrowy rozsadek. Tak jak moj maz. pokazalm mu te liste, a potem przy robieniu czegos on do mnie: Kochanie, nie wolno Ci tego robic. I sluchajcie przegonil mnie. Czasem mam wrazenie, ze on mnie bardziej pilnuje niz ja sama siebie. Tak wiec zalaczam liste i uzupelniajmy ja i wieszajmy, aby nam sie nie zdarzaly sytuacje takie jak chocby Grazynie ostatnio (przykro mi Grazynko).

Pozdrawiam Emila
gość
05-04-2008, 14:07:00

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwskazanych po operacji kregoslupa szyjnego:

1. Nie dżwigać a ewnetualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg.
rozkładać równomiernie na obie ręce
2.Unikać czynności wymagającyh wysokiego unoszenia rąk
(mycie okien , wieszanie prania , firan)
3.Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4.Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie -brak
amortyzacji
5. jesli rower to z dobrze ustawina kierownicą względem siodełka
tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie
kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia
-takie mikrowstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7.Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną
pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8.Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem
neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz-trochę
pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas
pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżacej z szyją ugiętą ku
przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z
podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mysie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podlogach wymagajacych skrecania ciala w pochylonej lub kucajacej pozycji
13. Otwieranie okien wymagajacego podniesionych rak (lepiej stanac na podescie)
14. Podnoszenie czegos z podlogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu

c.d.n.

Pozdrawiam Emila
gość
08-04-2008, 09:16:00

Witam czemu taka cisza ?zalecenia mocno przyjęłam do serca.Będę i już wdrożyłam je do życia codziennego.Moje postępowanie wynikało z zaleceń lekarskich a nie rodzinnych.Kilka dni ostatnich i jest lepiej.Dziękuję serdecznie za pomoc.Grażyna
gość
08-04-2008, 14:32:00

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego: ....

Czy ograniczenia z tej listy "obowiązują nas" jakiś czas po operacji czy przez cale życie ? Wiem, że życie po operacji zmienia sie diametralnie i nie wróci sie już do sprawności przed operacja, ale czy "aż" tak trzeba uważać na siebie ?

Pozdrawiam
Mariusz
gość
08-04-2008, 15:06:00

Mariusz,każdy z nas musi samodzielnie wypracować sobie ,,mechanizmy obronne''
Zaglądam tu dosyć często po to żeby przestrzec kolejne osoby przed podzieleniem mojego losu a uwierz ,że mam porównanie jak komfortowo żyłam po pierwszej operacji do czasu zniszczenia jej dobrych efektów a z jakim bólem i ograniczniemi zmagam się obecnie.
Nie chodzi o to żeby funkcjonować obok normalnego życia ale w miarę możliwości eliminować takie sytuacje ,które mogą pogorszyć .
Z wiekiem stan naszych kęgosłupów nie będzie lepszy a jeśli są predyzspozycje do zmain zwyrodnieniowo-dyskopatycznych to czas raczej nie działa na korzyść.
Jedyną ochroną przed pogorszeniem jest w miare rozsądny tryb życia i regularna rehabilitacja wzmacniająca mięśnie ,które są podporą dla osłabionego kręgosłupa.
Pytanie -na ile starcza każdemu z nas zapału do kontynuowania tych ćwiczeń ,których nauczyliśmy się podczas rehabilitacji pod okiem fachowca. A są to najczęściej proste ciwczenia izometryczne , które można wykonywać przy okazji np. oglądania tv. Ile osób z nas dla wygody sypia albo poleguje czytając na wysoko wymoszczonych poduchach a potem wynik-zniesienie lordozy i sprasowane dyski.
Ile z nas i tu pytanie głównie do pań przed świętami robiło wszystko ,żeby teraz stękać z bólu.
Mariusz , odpowiedz sobie sam na tak zadane pytanie .
Pozdrawiam wszystkich ,życząc aury nieco bardziej sprzyjającej naszym zbolalym ciałom.
Zosia
gość
08-04-2008, 19:09:00

Dziękuję za odpowiedz. Ja jestem przed rehabilitacja, wiec jeszcze trochę przede mną o ile w ogóle dojdzie do rehabilitacji (bo podobno w moim przypadku nie jest ona wskazana). W takim razie będę musiał sie zastanowić nad zmiana trybu życia.

Mariusz
gość
08-04-2008, 19:49:00

Mariusz , możesz uchylić rąbka tajemnicy z jakiego powodu masz przeciwwskazania do rehabilitacji?
Jeśli jesteś na początku drogi to tytułem wyjaśnienia-pewne ograniczenia tylko częściowo wynikają z okresu pooperacyjnego kiedy po stabilizacji implanty muszą mieć czas na zrośnięcie z trzonami kręgowymi . Zasadniczy powód dla tych ograniczeń to usztywnienie jednego czy więcej poziomów przez stabilizację i wyłączenie ich z pracy .Na skutek tego sąsiadujące przejmują funkcję tych usztywnionych i są przeciążone co może spowodowac wtórne uszkodzenie na tych sąsiednich poziomach. Usztywnienie jest procesem nieodwarcalnym a więc i troska o operowany kręgosłup też musi być stała.
Większość czynności z życia codziennego jesteśmy zmuszeni wykonywać ale jesli w tych bardziej obciażających ktoś może zastąpic to warto z takiej pomocy skorzystać.
Zwróć również uwagę na rodzaj dotychczas wykonywanej pracy zawodowej. Z.

gość
09-04-2008, 11:58:00

Witam!
Od czasu do czasu wchodzę na forum i zadaję pytania teraz tak sama,ale troszeczkę o sobie czeka mnie operacja kręgosłupa szyjne C5C6 czyli wstawienie implantu nie wiem jakiego chciałabym ruchomy lub jakąś metodę nie operacyjną poszukuję w Polsce i nie tylko różnych możliwości znalazłam w Konstancinie wszczepiają ruchome/teraz znałazłam klinikę w Katowicach lub Bielsku-Białej operują ponoć róznymi metodami lekarznazywa się stanisław Kwik czy ktoś go zna lub ten szpital.Dzisiaj wieczorem mam wizyte u dr Kitlińskiego w Bydgoszczy ze szpitala wojskowego gdyby ktoś mi odpowiedział bylabym wdzięczna
Pozdrowienia dla wszystkich
ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: