Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-03-2008, 20:59:00

Emiko , dzis krótko bo jestem kilka dni poza domem i nie mam tu konta @ .
Ja stosuję oba wymienione przez Ciebie leki. Efferalgan z codiną jest wreszcie tym najbardziej trafionym po długin okresie stosowania Ketonalu i Diklacu z coraz mniejszym skutkiem i zniszczonym żołądkiem. Dla mnie efferalgan jest super
Sirdalud stosuję tylko w stanie silnego bólu i napięcia mięśni.
Raz wzięłam po południu i miałam bardzo nieprzyjemne uczucie sklejonej jamy ustnej i osłabienia .Miałam wrażenie ,że nogi i ręce są wypełnine wiadrem wody.
Jeśli przestrzega sie pory przyjęcia tuż przed snem to wszystkie te objawy nie są przykro odczuwalne i zasypia sie z ulgą.
Odezwę sie na priv po powrocie .
Pozdrawiam i mam nadzieję ,że wnioski po konsultację Cię nie przytłoczyły.
Zosia
Początkująca
27-03-2008, 21:03:00

Jestem po wizycie u ortopedy.

Chyba skończy się jednak operacją. Niby jest lepiej ale objawy i ból nie ustępują. Już sama nie wiem, czy jest na tyle źle, aby się operować.

Jak się bardzo oszczędzam i komplatnie nic nie robię, to jest dobrze, ale ileż można dłubać w nosie. Jak się za coś wezmę typu obiad, to potem boli i dokucza.

Ciekawa jestem NA ILE LEPIEJ byłoby po operacji. Śmiałam się ze swoim lekarzem, że dolegliwości POWINNY ustąpić.

Wiem, że opinie są subiektywne, ale jednak są i pomagają przemyśleć chorobę pod swoim kątem

Mimo, że znam zdanie większości forumowiczów, to kto chce niech mi odpisze
Pirania
gość
28-03-2008, 18:24:00

Witam. Emilko, nie wiesz może, czy dr Sakowicz z wojskowego ma prywatny gabinet. Nie ma takich informacji, a słyszałam, że jest dobry. Może jesteś w stanie podać jeszcze jakieś adresy{ oprócz tych od Zosi. Jak można umówić się prywatnie do prof. Jarmundowicza. Jeszcze nigdy nie byłam u wrocławskich neurochirurgów. Nie mogę teraz jechać do Gdańska do lekarza, który mnie operował. Teraz w szkołach robi się arkusze organizacyjne, jest niż, jeżeli pójdę nawet na kilkudniowe zwolnienie, to na pewno będę pierwsza do zwolnienia z pracy. Cóż, tak czasami bywa. A muszę skontaktować się z jakimś lekarzem ze względu na dokuczliwe objawy, jak również zwykły strach. Ciągle mam nadzieję, że w opisie rezonansu jest jakiś błąd. Z góry dziękuję za pomoc, jak również Waszą życzliwość. Pozdrawiam, Bożena
Bożena
gość
01-04-2008, 09:45:00

Cześć Bożenko,
podaje namiary:
prof. Jarmundowicz przyjmuje na Pilsudskiego 56/7 w środy od 16-18.00. Nie trzeba sie wcześniej rejestrować. Jak chcesz czegos więcej sie dowiedziec to tel. do sekretariatu w klinice 071 7343400.

dr Czapiga tel. 601 892 779, przyjmuje na pl. Bzowym 1, trzeba sie umawiac

dr Sakowski tel. 071 7959223, 602 352 493 przyjmuje na ul. Gwarnej 6a., trzeba sie umawiac

A tym zwolnieniem z pracy to sie tak bardzo nie przejmuj. To nie te czasy ze pracownikow było na pęczki. Teraz pracodawcy troche sie musza postarać o pracownika. A poza tym szkół we Wrocławiu cala masa. Jak będziesz miala zdrowie to znajdziesz pracę. A zdrowia to nikt Ci nie zwróci.

Pozdrawiam
Emila
Początkująca
01-04-2008, 10:16:00

Udało mi się zrobić MR szyjnego mimo tych śrub w zębach. Od wczoraj mam wynik. Zanim zobaczy to neurochirurg upłynie kilka dni a jestem bardzo ciekawa interpretacji opisu. Może ktoś z was cos by mipowiedział?
" Spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci drobnych dziobiastych zaostrzeń na przednich krawedziach trzonów C3,C4,C5,C6; obnizenia wysokości i nieznacznej dehydratacji tarcz międzykręgowych C3/C4, C4/C5, C5/C6. Rezerwa płynowa tylna kanału kręgowego w odcinku szyjnym praktycznie zniesiona w całości od poziomu C3 do C6. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego w odcinku szyjnym w normie.
Cech przemieszczenia tarcz międzykregowych w obręb kanału kręgowego nie ujawniono.
Nerwy rdzeniowe wolne.
Wymiary i sygnał rdzenia szyjnego i uwidocznoinego odcinka rdzenia piersiowego ( Th1-Th4) w normie".
byłabym wdzięczna za jakąś interpretacje.
Pozdrawiam
gość
01-04-2008, 10:37:00

daffodil
Spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej-odprostowanie naturalnej krzywizny tego odcinka , prawidłowa krzywizna to lekko łukowate wygięcie ku przodowi.
Dziobiaste zostrzenia krawędzi trzonów-prawdopodobnie chodzi o osteofity .
Ciekawe od jakiego elemntu patologii zniesiona jest rezerwa płynowa .W opisie nie ma cech przepuklin ani wypuklin-nie ma cech przemiszczenia tarcz międzykręgowych.
To tyle z mojej amatorskiej wiedzy.
Zdaj się na interpretację neurochirurga. Ci specjaliści patrzą nieraz nieco innymi oczyma niz radiolodzy a przede wszystkim zestawiają diagnostykę obrazową z objawami.

EMILKO , czy po konsultacjach masz już sprecyzowany plan dalszej diagnostyki i leczenia . Wysłałam Ci @.
Pozdrawiam Zosia

gość
01-04-2008, 17:46:00

Wielkie dzięki Emilko! W najbliższym czasie skorzystam z namiarów, które mi podałaś. Nie jest tak prosto z pracą, jak można by sądzić. Moim minusem jest wiek- 48 lat, w szkole trudno jest się zatrudnić w takim wieku. Doszłam do wniosku, że właściwie do niczego innego poza uczeniem się nie nadaję. Tak więc muszę zacisnąć zęby i spróbować przetrwać. Mój email- ixodida@neostrada.pl. Bożena
Bożena
gość
03-04-2008, 07:31:00

20-03-2008 o 00:25, gość :
Witaj Bożenko
[...]
Może pierwszym krokiem powinna być jednak wizyta u neurochirirga we Wrocławiu
Zwykle nie opis stanowi podstawę rozpoznania dla specjalistów ale samo zdjęcie.
To efekt moich poszukiwań na forum neurochirirgii, było tam kilku polecanych neurochirurgów z Wrocławia, może te namiary będą przydatne.

Prof. W?odzimierz Jarmundowicz ordynator neurochirurgii na Traugutta .Tel.do sekretariatu 071 789 02 58 ;
Dr.Zwoliński i dr. Sakowski ;Klinika Wojskowa Weigla 5 .
Dr.Czapiga kom. 601 89 27 79 ( chyba najbardziej polecany) i dr.Szarek obaj z AM na Traugutta.
Pozdrawiam Zosia

witam,

nie chce nikogo do niczego zniechecac, ale ja jestem z Wroclawia i moja mame operowali prawie 10 lat temu w/w lekarze w szpitalu wojskowym, operacja kregoslupa szyjnego niby pomogla bo mama miala ucisk na rdzen, ale jesli chodzi o podejscie do pacjenta i dalsze leczenie czy porady czy cokolwiek innego, to jestem zawiedziona, bo kiedy w dobie dzisiejszych czasow slyszy sie od takiego neurochirurga no niestety nic sie nie da zrobic, to jakos ciezko mi w to uwierzyc. (moja mama do dzis ciezko choruje ma rozne inne schorzenia, jedno na drugim co, fakt, utrudnia leczenie: dyskopatia kregoslupa szyjnego, naczyniaki w piersiowym, zespol bolowy bark-reka, luszczycowe zapalenie stawow, zwyrodnienia, i wiele innych) nie wiem moze ja juz jestem uprzedzona do lekarzy we Wroclawiu (po 10 latach leczenia lub raczej pseudoleczenia bo tak bym nazwala leczenie przez wroclawskich lekarzy to chyba mam prawo byc negatywnie nastawiona), dla mnie jesli ktos jest skomplikowanym przypadkiem to potrzebna mu wielospecjalistyczna pomoc, a wydaje mi sie ze taki neurochirurg jesli widzi ze jest to skomplikowane to powinien zasiegnac opinii u swoich kolegow z innych specjalizacji i powinni razem dojsc do jakichs wnioskow (moze sie myle i za wiele wymagam), ale trzeba chciec komus pomoc, a moim zdaniem oni nie chca z jakichs tylko sobie znanych powodow. od jakiegos czasu probuje mamie znalezc lekarza poza Wroclawiem, i juz u tych lekarzy u ktorych bylam widze zupelnie inne podejscie do pacjenta przede wszystkim jak do czlowieka a nie "do przypadku nr..."
uff, ja chyba chcialam sie troche wyzalic, bo czuje bezradnosc... ale tak prawde mowiac , to chyba naprawde nie polecam Wroclawia...jesli juz to zeby pozwiedzac miasto
pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowka
gość
03-04-2008, 09:57:00

Witam!
czy jest ktoś kto miał operowany kręgosłup szyjny w Poznaniu u prof.Nowaka lub w Opolu przez dr Łątkę
gość
03-04-2008, 10:24:00

Witam
Czuję się wywołana do odpowiedzi.
W przytoczonym wątku powołałm się na opnie zebrane na forum neurochirurgia oraz kontakty na priv. Nie mam osobistych doświadczeń z neurochirurgią we Wrocławiu.Ponieważ autorka pytania była operowana w mieście odległym od miejsca zamieszknia ,to pomysł na konsultację we Wrocławiu wydał mi się rozsądny .Aktualnie nie miała możliwości skorzystać z konsultacji w Gdańsku.
Rozumiem Twoje rozżalenie , znam doskonale obie strony służby zdrowia zarówno od strony pacjenta jak i personelu. Masz rację w wielu wypadkach pozostawia dużo do życzenia. O ile wymierne problemy wynikające z ograniczeń mogą być zrozumiałe to sposób podejścia do problemów z jakimi boryka się pacjent leży już tylko w rękach personelu medycznego.
W przypadku Twojej mamy faktycznie potrzebna jest opieka interdyscyplinarna i mam nadzieję ,że w końcu spotkacie na swojej drodze odpowiedniego specjalistę.
Jeśli mogę podpowiedzieć-wszystkie wymienione przec Ciebie choroby mają niestety przebieg przewlekły . Oprócz aspektów leczenia ukierunkowanych na spowlonienie postepu chorób zwróć uwagę na terapię p. bólową . To ważny element ,żeby zapewnić względny komfort psychiczny i dać troche odprężneia dla zbolałego ciała.
W tej kwestii najlepiej zwórcic się o pomoc do przyszpitalnej poradni p. bólowej
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3252
to link do informacji ale nie są to jedyne adresy , takie poradnie funkcjonują przy wielu szpitalach.
Pozdrawiam Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: