Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-04-2008, 11:27:00

Zosiu wszechnico wiedzy bardzo proszę odpowiedz na moje pytanie,dlaczego mam od kilku dni pieczenie okolicy karku i pleców przy szyi cieszyłam się za szybko?Może delikatne porządki świąteczne dają znać o sobie?Grażyna
gość
03-04-2008, 12:21:00

Grażynko ,nie zawstydzaj mnie .
Wszechnica wiedzy powiadasz a w diabły z taką wiedzą jak sama jej nie stosuję.

GRAŻYNKO (CYTAT)
Nie chciałabym przyćmić Twojego optymizmu ale jak będziesz już na pełnych obrotach pamiętaj ,ze jeden poziom masz usztywniony i sąsiednie muszą przejąć jego funkcję .
Zachowaj jednak pewną ostrożność żeby nie podzielić losu niektórych dyskopatów .Ja jestem pierwotnie po dwóch poziomach więc przeciążenia i poziom ryzyka większy i niestety sypnęło się poziom wyżej.
Z własnego doświadczenia,ku przestodze -nie narażaj szyi na ekstremalne ruchy , nie dźwigaj .Po kilku miesiącach przyjdzie upojenie , nie uśpij czujności.
Pozdrawiam wszystkich .
Zosia

To moja przestroga skierowana do Ciebie 16.03. Tyle tytułem wstępu do odpowiedzi .
I co , nie upłynęły dwa miesiące od operacji a Pani Niezastąpiona już się za ,,delikatne,, porządki wzięła. A delikatne to znaczy jakie-leżałaś na kanapie i pracowałaś tylko wskazujacym palcem czy wyciągałaś ręce do góry żeby poodkurzać półeczki, wyprowadziłaś odkurzacz na spacer po pokoju ?O myciu okien i wieszaniu firan nie wspomnę bo chyba na tyle rozsądku Ci wystarczyło.
Nie ma to jak zapach domowego ciasta, pewnie mikserkiem też zrobiłaś sobie masaż wibracyjny?
No i co mam Ci jeszcze powiedzieć kiedy sama ledwie dochodzę do siebie po takich samych mądrych posunięciach.

Grażynko , jeśli neurochirig powiedział Ci po operacji ,że możesz życ normalnie to niech sobie takie zalecenie w buty wsadzi.
Normalnie to mogą żyć farciarze z implantem ruchomym. My sztywniacy musiumy uważać na przeciążenia.
Mam nadzieję ,że to właśnie przeciążenie jest przyczyną Twoich dolegliwości.
Daj sobie kilka dni super oszczędnych dla kręgosłupa , jeśli masz kołnierz możesz go od czasu do czasu założyć i sprawdzić czy odczujesz ulgę w odciążeniu.
Stosuj ciepły prysznic na okolicę karku ,żeby rozluźnić mięśnie , śpij wygodnie z bardzo dobrym podparciem szyi.
Ja do tego zestawu w dużym nasileniu dokładam jeszcze leki p. bólowe i rozluźniające ale to już każdy musi ustalić ze swoim lekarzem. Myślę ,ze coś p. bólowego warto zastosować bo wytwarza się sytuacja samonapędzania--ból= napięte mięśnie= nasilenie bólu. Trzeba przerwać ten ciąg.
Mam nadzieję ,że te rady pomogą ,jeśli będziesz jednak dalej zaniepokojona to może kontrola rtg. pod kątem zachowania stabilizacji .
Nie wiem jaki miałaś całościowy obraz odcinka szyjnego poza tym poziomem operowanym ale jeśli na sąsiednim poziomie była jakaś patologia to może być również przyczyną obecnego stanu.
Trzymaj się i myśl pozytywnie , znajdź sobie na jakiś czas zajęcie lżejsze od spaceru i będzie dobrze .
Ale NIE ZACHŁYŚNIJ SIĘ DOBRYM SAMOPOCZUCIEM. niech gdzieś z tyłu głowy mogocze lampka ostrzegawcza -kocham swój kręgosłup o dbam o niego najlepiej jak potrafię
Pozdrawiam
Zosia
.

gość
03-04-2008, 12:28:00

Jeszcze kilka słów wyjaśnienia.
Do tej pory pewnie wykonywałaś ruchy szyją w ograniczonym zakresie . Podczas operacji przestrzeń gdzie zakłada się stabilizację musi zostać rozciąnięta , cierpi na tym cały aparat więzadłowo-mięśniowy .Wcześniejsze ograniczenie ruchomości powoduje mniejsza sprężystość.
Większy zakres ruchu podczas porządków daje efekt przeciążenia.
I oby była to jedyna przyczyna . Z.
gość
03-04-2008, 16:37:00

Nie wiem co zrobić żeby się zalogować,próbowałam 2 razy i się nie udało.Rezonans brzmi:Badanie MNR odc.szyjnego kręg. wykonano w sekwencji SE FSE,obrazach T1 T2 zależnych,w projekcjach aksjalnych i sagitalnych.Stwierdzono cechy degneracji tarcz międzykręgowychC3/C4,C4/C5,C5/C6 C6/C7 wyrażone osłabieniem sygnału w obrazach T2 zależnych co odpowiada dehydrtacji i obniżeniem ich wysokości.Na poziomach C3/C4 C4/ C5 tylne wypukliny tarcz międzykręgowych.Na poziomie C5/C6 centralna przepuklina podwięzadłowa jądra miażdżystego.Na poziomie C6/C7 centralna i prawostronna przepuklina jądra miażdzystego z modelowaniem rdzenia od strony prawej.Dolegliwości nasilają zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na tylnych
gość
03-04-2008, 16:44:00

cd. na tylnych krawędziach trzonów C3, C4, C 5, C6, C7 wpuklające się w obręb kanału kręgowego.Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych.Tak Zosiu brzmi mój rezonans. Tak właśnie ja matka Polka nie mogłam pozwolić ,żeby mąż i dzieci coś zrobiły .Powiesiłam firany bo mogą nierówno być zawieszone a o reszcie głupio pisać.Normalnie wstyd.Teraz zastosuję się do Twoich poleceń jesteś najlepszym neurochirurgiem.Dziękuję z całego serca za to , że tu jesteś i pomagasz.
gość
03-04-2008, 16:45:00

Nie podpisałam się,przepraszam Grażyna.
gość
03-04-2008, 21:58:00

GRAŻYNKO , wynik przedoperacyjny daje wiele do myślenia jeśli chodzi o Twój obecny tryb życia. MUSISZ zaakceptowac konieczne ograniczenia ,żeby jak najdłużej zachować obecny stan.
Wróciłam do Twoich wcześniejszych postów.Wynika z nich ,że miałaś operowany poziom c5-6 . A jaka jest koncepcja na poziom c6-7 gdzie masz modelowanie rdzenia i dlaczego nie operowano go z jednego podejścia?
Wobec takiego wyniku -nadal jedna przepuklina plus osteofity mogą być przyczyną gorszego samopoczucia.
Podam Ci kilka konkretnych wskazówek,które warto wprowadzić w życie już na zawsze.
Opieram się na własnych doświadczeniach kiedy to eksperymentowłam ,,wsadzając palec do wrzątku,,
1. Nie dżwigać a ewnetualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg.
rozkładać równomiernie na obie ręce
2.Unikać czynności wymagającyh wysokiego unoszenia rąk
(mycie okien , wieszanie prania , firan)
3.Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4.Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie -brak
amortyzacji
5. jesli rower to z dobrze ustawina kierownicą względem siodełka
tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie
kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia
-takie mikrowstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7.Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną
pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8.Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem
neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz-trochę
pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas
pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżacej z szyją ugiętą ku
przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z
podparciem tułowia

Staraj się chociaż część z tych przykazań wprowadzić w życie po osobistej korekcie , może przy pewnych czynnościach nie będziesz miała niekorzystnych odczuć ale ich wpływ na pogłębiane zmian jest niewątpliwy .
Ja po pierwszej operacji kiedy przez pierwszy rok czułam się super ,dokonałam jeszcze lepszego wyczynu-odnawiałam mieszkanie oczywiście łącznie z malowaniem sufitu z odchyloną głową .
Grażynko ,bardzo bym chciała żebyś wyciągnęła lekcję dla siebie z moich doświadczń i oby nie stały się Twoim udziałem.
Warto zgłębić wiedzę na czym polega ta nasza przypadłość , mając świdomość jej istoty i zagrożeń chyba nieco łatwiej zrozumieć czemu te ograniczenia mają służyć.
Ja do tych wniosków dochodziłam a właściwe dochodzę do tej pory i nadal zdarza mi się zachowywać nierozważnie.
Mnie jedna z koleżanek forumowych zapytała o priorytety na czas, który dla nas nastał .jest to ZDROWIE ,cała reszta to tylko otoczka życia.
Pomyśl o tym przed następnym wieszaniem foranek i tym o czym wstyd pisać

Czy masz w planach jakąś rehabilitację?
Pozdrawiam
Zosia

Początkująca
04-04-2008, 07:37:00

Witam .Dzięki za całą listę przykazań muszę jednak zmienić dużo w swoim życiu.Wczoraj lekarz nie ortopeda nie rodzinny ale znajomy wystawił mi wniosek do sanatorium ,dziś go wyślę.W moim mieście nie ma neurochirurga więc po zwolnienie chodzę do ortopedy dał mi 60 dni zwolnienia ale nic poza tym.Nie chodzę na żadną rehabilitację .Może w dużym mieście są większe możliwości.Nie wiem jak długo czeka się na to sanatorium nigdy nie korzystałam.Pozdrawiam.Grażyna.
gość
04-04-2008, 08:21:00

Grażynko , po operacji kręgosłupa przysługuje CI szpital uzdrowiskowy nie sanatorium. Jeśli jeszcze nie złożyłaś wniosku to niech lekarz zmieni kwalifikację , trzeba zaznaczyć kwadracik ,, szpital uzdrowiskoy,,. Jest krótszy okres oczekiwania ,pobyt jest bezpłatny .Do skierowania w takim wypadku trzeba dołączyć kserokopię wypisu ze szpitala . Uważaj jednak na to by rehabilytacji nie przyznali za szybko , myślę że powinna się odbyć nie wcześniej niż po 5-6 miesiącach biorąc pod uwagę czas potrzebny na zrost implantu z trzonami. Ważny jest również rodzaj i sposób przeprowadzania zabiegów np. masaz, fizykoterapia .
Wbrew pozorom nie wszyscy lekarze zlecający zabiegi w sanatoriach są w tym zorientowani.
Są również inne możliwości wyjazdów rehabilitacyjnych w ramch turnusów szpitalnych .
Jeśli jesteś zainteresowana to może więcej informacji wymienimy na priv.
Jeśli będziesz miała pytania to bedę tu dopiero jutro , może dziś późnym wieczorem.
Pozdrawiam Zosia
Początkująca
04-04-2008, 13:22:00

Ja bym do Zosi listy doała zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.

kiedyś mój ulubiony masażysta obrazowo mi naświetlił chory kręgosłup szyjny
to tak jakby nadziać arbuza na cienką listewkę. Dopóki jest pionowo - ok, ale spróbój to wychylić jakkolwiek w którąkolwiek stronę i nie daj Boże na dłużej

propoonuję o tym pamiętać
Pirania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: