Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
24-11-2022, 23:42:59

Badanie MR kręgosłupa C wykonano w sekwencji FRFSE (obrazy T2-zależne oraz T2-zależne Fat-Sat), SE (T1-zależne) w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych bez użycia środka kontrastującego. Obrzęk zapalny błony sluzowej zatok przynosowych. Zmniejszenie lordozy szyjnej. Wysokość trzonów kręgów zachowana. Obniżenie krążka międzykręgowego na poziomie C 5.6.7 Na poziomie C -4- 7 dehydratacja krążka międzykręgowego.łagodne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych , . Osteofity drobne na krawedziach trzonów. Na poziomie C 3.4 protrusio , opbrzek pierścienia dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie C 4.5 . protrusio dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne . Na poziomie C5.6 extrusio / dysku . Stenoza 6 mm kk. Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie C 6.7. protrusio dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Badanie nie uwidoczniło obszarów nieprawidłowych sygnałów w obrębie szyjnego odcinka rdzenia kręgowego - W obrębie uwidocznionych struktur kostnych nie stwierdzono obszarów destrukcji
Witam -wyzej moje RM odcinka szyjnego a niżej ledzwiowego - czekam na konsultacje u neurochirurga.Prosze zerknijcie i napiszcie co o tym sądzicie.
Mojra
Forumowiczka
24-11-2022, 23:49:08

Poglebienie lordozy .Skolioza prawa. Wysokość trzonów kręgów zachowana. Obniżenie dysku na poziomie L 2.3 i 4.5 Obniżenie sygnału T2 dysku na poziomie L 2.3 i 4.5 dehydratacja. , łagodne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych , Osteofity drobne na krawędziach trzonów. Wypukliny dotrzonowe /g. Schmorla/ powierzchni stawowych trzonów.th. W obrębie trzonów - hiperintensywne obszary w obrazach T1 i T2 zależnych o typie ognisk stłuszczenia /przebudowy tłuszczowej szpiku/. Przykrążkowe partie trzonu kręgowego L.-4.5. - wykazują cechy Modic II (zwyrodnienie tłuszczowe) .Modi c I L 2. Na poziomie L 2.3 protrusio dysku . Ucisk worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , intensywnie , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie L . 3.4 protrusio dysku . Ucisk worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego lewego . Na poziomie L .4.5 extrusio / dysku . stenoza kk 7 mm. Ucisk / intensywny/ worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie L . 5,s 1 protrusio extrusio / dysku w przestrzenie tluszczowej epiduralnej. . Ucisk / intensywny/ worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , intensywnie po stronie prawej , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Badanie nie uwidoczniło obszarów nieprawidłowych sygnałów w obrębie stożka rdzenia i nici ogona . W obrębie uwidocznionych struktur kostnych nie stwierdzono obszarów destrukcji .
Z góry dziękuję za opinię.
Mojra
Początkująca
25-11-2022, 11:12:42

Witam wszystkich
jestem tutaj nowa ale uważnie śledzę forum gdyż podobnie jak większość z was i jestem po operacji kręgosłupa szyjnego która miała miejsce 28 października. Operowane Miałam trzy poziomy plus stabilizacja na chwilę obecną w porównaniu do tego jak czułam się przed operacją czuję się fantastycznie większość objawów ustąpiła praktycznie od razu Jedyne co mnie męczy to nadal piski w uszach ale już nie tak duże jak przed operacją zalogowałam się tylko dlatego żeby powiedzieć wszystkim tym co panicznie boją się zabiegu że Strach ma wielkie oczy owszem bywają dni gorsze i lepsze ale w porównaniu do tego jak czułam się przedtem że już praktycznie nie funkcjonowałam to teraz jestem nówka sztuka
gość
25-11-2022, 12:47:23

Treść zablokowana przez moderatora

gość
27-11-2022, 08:33:02

Dzień dobry. Chciałabym zapytać osoby, które są po operacji kręgosłupa szyjnego, ile czasu chodziły na fizjoterapię? Dopiero zaczęłam chodzić i zastanawiam się, ile czasu zajmie mi fizjoterapia.
gość
27-11-2022, 14:18:14

Ja niestety nie pomogę bo jeszcze nawet nie dostałam zgody na rehabilitację od lekarza który mnie operował Mam nadzieję że ktoś się odezwie bo ja też miałabym kilka pytań ale jakoś tak bardzo cicho na tym forum.
Chciałabym na przykład zapytać co znaczy dysektomia i stabilizacja asculap ?wizytę u Lekarza mam dopiero za miesiąc i wtedy go zapytam ale jakoś tak ciekawość bierze górę.
Forumowiczka
28-11-2022, 23:39:22

Fizjoterapia to temat rozpatrywany indywidualnie zarówno przez pacjenta- samopoczucie, odzyskiwanie sprawności, jak też przez neurochirurga- metoda operacji, podejście do konieczności takiego usprawniania. Bywają osoby, którym wystarcza samodzielnie wykonywanie ćwiczeń izometrycznych po krótkim instruktarzu, albo tylko stopniowe wdrażanie w codzienne czynności, są też rehabilitacje wielotygodniowe.
Dyscectomia- usunięcie dysku
Stabilizacja asculap- klatka międzytrzonowa osadzana w przestrzeni międzytrzonowej, w miejsce usuniętego dysku. Aeskulap to system (rodzaj, firma) oprzyrządowania.
Początkująca
29-11-2022, 14:27:19

Dziękuję za odpowiedź
A mam jeszcze jedno pytanko Czy miesiąc po operacji miał ktoś jeszcze tak że po chwili chodzenia głowa robiła się taka ciężka i muszę się położy? ja ogólnie czuję się bardzo dobrze tylko to mnie ogranicza nie odczuwam jakiegoś większego bólu ani nic podobnego po prostu zaczyna mi ciążyć jakby cała głowa i robi się Gula w gardle wtedy muszę się położyć a drugie pytanie Jak długo mogą utrzymywać się jeszcze piski w uszach czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z tymi dolegliwościami po operacji Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatni mój post był jako gość ale to ja jestem od pytania dysektomia i stabilizacja aesculap
gość
06-12-2022, 21:10:27

Czy ktoś miał przypadek, że usunęli mu nieprawidłowy dysk (pomylili odcinki)?
Iwona
Forumowiczka
10-12-2022, 21:53:27

Boże to jak pomylić lewą nogę z prawą . O kończynach czasami słychać ale o odcinkach kręgosłupa to już raczej mniej.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: