Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
10-12-2022, 22:00:59

Proszę ponownie o Waszą opinię w sprawie mojego wpisu z dnia 25.11.2022 zaraz po północy - będę bardzo wdzięczna
Mojra
Forumowicz
11-12-2022, 21:20:08

Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale nie masz się czym chwalić i nie bądź zdziwiona jak usłyszysz ... to należ y zoperować. Również może być .... to jeszcze nie nie jest groźne i należy zaczekać.
Opis to opis, liczy się to jakie masz objawy i jak sobie z nimi radzisz. Ktoś ma opis bardzo zły a o problemie dowiaduje się przypadkiem bo nic za bardzo mu nie doskwiera. Ktoś inny ma tak samo ale ledwo żyje, ledwo chodzi .... wegetuje.
U neurochirurga mów jak jest. Szczegóły, ... szczegóły. Nawet drobnostki.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
11-12-2022, 23:34:20

Witam Cię
Moje objawy to drętwienie całej lewej ręki, pieczenie w odcinku szyjnym z rozproszeniem na łopatki, przy skręcaniu głową strzelanie w kręgach, piszczenie w uszach, ból lewej nogi.
Będąc u neurochirurga powiedział mi, że na rdzeniu kręgowym pojawiła się szara plama, która świadczy o niedokrwieniu rdzenia i mielopatii.
Miałam różne rehabilitację ale nic nie pomaga a dodatkowo bardziej odczuwam bólowo odcinek lędźwiowy. Przeraża mnie myśl operacji, długiego zwolnienia oraz ponoć powstającego efektu domina. I mam wrażenie, że wtedy już na jednej operacji się nie skończy tylko to będzie już "rozpędzony tramwaj z kolejnymi odcinkami"
Ja wiem, że technologia medyczna bardzo poszła do przodu ale jednak jest to interwencja dotykająca wręcz rdzenia kręgowego a to mnie przerasta
Mojra
gość
12-12-2022, 12:40:51

Zosiu bardzo dziękuję tobie za odpowiedź ale oczywiście jeszcze mam jedno pytanie jeśli w wypisie szpitalnym jest Cytuję odbarczenie stabilizacja szyjna C4 C5, C5 C6 ,C6 C7,instr C -space Aesculap czy to są implanty ruchome ?
I przy okazji czy też ktoś tak miał że półtora miesiąca po operacji był bardzo osłabiony Miewam dni że boli mnie szyja i głowa drętwieje ręka lewa ale to jest znośne i nie zdarza się to każdego dnia.
Nie wiem tylko czy to normalne że jestem bardzo słaba przejdę kawałek i muszę się położyć bo czuję że "tracę moc "chwilę poleżę i znowu wraca wszystko do normy
Z góry dziękuję za odpowiedź
Zumba123
Forumowicz
12-12-2022, 20:44:46

Mojra44 2022-12-12 00:34:20
Ja wiem, że technologia medyczna bardzo poszła do przodu ale jednak jest to interwencja dotykająca wręcz rdzenia kręgowego a to mnie przerasta
Strach ma wielkie oczy- to wiesz.
Nikt oprócz Ciebie go nie przezwycięży - to też wiesz.
Co robić ? - ano, weź to na logikę , jest dolegliwość, jest dyskomfort i każdy trzeźwo myślący, zrobi wszystko aby to zlikwidować.
Strach strachem - trzeźwo myśl.
Powodzenia.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
14-12-2022, 13:50:44

Na pewno masz rację i trzeba sobie samemu to poukładać. Napisz jak czułeś się po operacji i czy dużo musiałeś brać przeciwbólowych leków. Pytam o to bo ja mam duży problem z całym układem pokarmowym bo jestem bezglutenowcem i nie mogę brać za dużo przeciwbólowych.
Mnie też zależy na szybkim powrocie do pracy(zaznaczę, że nie pracuje fizycznie tylko przy biurku ale mam możliwość robienia przerw na odpoczynek)
Mojra
Forumowiczka
14-12-2022, 22:21:37

Kawo ile czasu już minęło od Twojej operacji i czy pojawił się u Ciebie "efekt domina,"?
Mojra
Forumowiczka
15-12-2022, 14:14:29

Zumba, wiążąca odpowiedź u neurochirurga.
Z cytowanego wypisu wynika w mojej interpretacji, że jest to stabilizacja (unieruchomienie) klatkami międzytrzonowymi. Nie zaprzątaj sobie tym głowy. Operacja dokonana, ulga jest. Teraz pracuj nad akceptacją tego stanu rzeczy. Organizm sam będzie Ci podpowiadał co już wolno a czego jeszcze nie. Porównania z innymi osobami nie bardzo mają sens, bo każdy startował z innej pozycji, ma my różny przebieg pooperacyjny, zabezpieczenia kołnierz lub nie. Inne predyspozycje organizmu w procesie gojenia. Ale jeżeli Cię to pocieszy, mam stabilizację na tych samych poziomach od ponad piętnastu lat i nie mam żadnych ograniczeń funkcjonalnych a nie jestem zbyt łaskawa dla szyi w doborze pozycji, dźwigania. Półtora miesiąca po operacji bądź jeszcze dla siebie dobra, słuchaj tego co mówi organizm. Chce polegiwać i to pomaga, to nie żałuj czasu. Co z rehabilitacją, czy masz zgodę neurochirurga? Jeżeli ktoś jest bardzo zachowawczy i ma duże obawy, to usprawnianie, nabieranie pewności w poczuciu bezpieczeństwa pod okiem specjalisty może być korzystne. Ja po swoim dosyć dolegliwym przebiegu po drugiej operacji jestem propagatorką technik osteopatycznych, obejmujących cały organizm, w dobrych rękach. Nie mam pewności czy nadal tak samo funkcjonuje system NFZ ale po operacjach można było skorzystać z rehabilitacji w warunkach stacjonarnych. Nie będę linkować po moderacja wycina. Jeżeli jesteś zainteresowana to na priv. Zajrzę tam.
Mojra, na co chcesz czekać mając już objawy mielopatii?
Forumowiczka
15-12-2022, 17:08:33

Dziękuję za odpowiedź Hamer
Wiem, że muszę się zdecydować i ustalę datę.
Boje się efektu domina, że jak zacznę się operować to na jednej operacji nie stanie.Neurochirurg powiedział mi, że u mnie nie można oklatkować czyli zrobić stabilizację bo mam dwa poziomy do implantacji potem jest zdrowy poziom i po nim następuje chory do wymiany.Neurochirurg poinformował mnie, że zdrowego poziomu nie można usztywnić. I dalej będę więcej wiedzieć jak znajdę się na oddziale ( u mnie to neurochirurgia w WAM w Łodzi) Nie znam się na rodzajach implantów ale podobnież lekarz najlepszy widak będzie miał po otworzeniu delikwenta. Powiedział, że cięcie nie będę miała poziome ale pionowe na szyi i dość długie że względu na ilość poziomów do obejrzenia. Hamer napisz czy długo brałaś po operacji leki przeciwbólowe bo ja mam ogromny kłopot z układem pokarmowym bo jestem bezglutenowcem i nie mogę brać za dużo przeciwbólowych. Napisz dlaczego miałaś drugą operację?
Mojra
Początkująca
15-12-2022, 18:53:19

Zosiu bardzo dziękuję tobie za odpowiedź.
Muszę się przyznać że jestem dla siebie bardzo łaskawa ponieważ szybko się męczę i nawet krótkie spacery są sporym wysiłkiem po których muszę się położyć.
Co do mojej rehabilitacji to jeszcze nie dostałam zgody Mam nadzieje że jak w styczniu pójdę na wizytę to dostanę zielone światło bo chce składać wniosek o sanatorium poszpitalne.
Jeśli chodzi o stabilizację to tak się zastanawiam ponieważ nie muszę nosić kołnierza i myślałam że jesli nie trzeba to implanty są ruchome ale pewnie masz rację że nie warto zaprzątać sobie tym głowy
Ważniejsze oby nie wróciły dolegliwości.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź I mam nadzieję że gdy będę miała jakieś pytania to mogę liczyć na twoją odpowiedź bo przyznam że śledzę dawne wpisy na forum i dowiedziałam się bardzo przydatnych informacji z czego odpowiedzi twoje i jeszcze kilku osób bardzo się wyróżniały gdyż były konstruktywne i poparte ogromną wiedzą.
Zumba

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: