Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-11-2022, 10:40:55

Wysokość trzonów kręgów zachowana. Wczesne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów i stawów międzykręgowych,
najbardziej nasilone na poziomie C5/6 z cechami dehydratacji krążków międzykręgowych na ww poziomach.
C5/6 - szerokopodstawna tylna centralna i nieco lewoboczna przepuklina modelująca worek oponowy i rdzeń kręgowy z
redukcją okołordzeniowej rezerwy płynowej. W wymiarze AP kanał kręgowy zwężony do ok 8 mm. Niewielkie zwężenie
prawego i umiarkowane - lewego otworu międzykręgowego.
C6/7 - tylna centralno-lewoboczna szerokopodstawna przepuklina modeluje worek oponowy i rdzeń kręgowy. Kanał
kręgowy w wym AP zwężony do ok 8 mm. Niewielkie zwężenie obu otworów międzykręgowych.
Na pozostałych poziomach nie obserwuje się istotnej stenozy kanału kręgowego ani otworów międzykręgowych.
Rdzeń kręgowy o prawidłowym sygnale, bez cech mielopati. Mój rezonans. Rehabilitanci twierdzą że wcale nie jest powiedziane że dysk pęknięty zaś neurochirurg patrząc na zdjęcie widział pęknięty.
gość
08-11-2022, 14:50:14

Czy u kogoś dyskopatia zaczęła sie od bólu głowy? W sensie pierwszy objaw.
Forumowicz
08-11-2022, 19:51:58

Alina31 2022-11-08 11:37:56
Boje się że coś pójdzie nie tak mam 29 lat.nie da się tak żyć na dłuższą metę.pozdrawiam
To masz jeszcze plus-minus około 50 lat życia. Pół wieku ..... oho-ho
Będzie dobrze. Koniecznie złóż wizytę neurochirurgowi. Koniecznie.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
10-11-2022, 07:04:34

Hej wszystkim czy ktoś może mi wyjaśnić lub miał podobnie . Ja już nie wiem co mam robić , wykluczać się czy co? Ech wcześniej już opisywałam swoją sytuacje i pisałam ze mam problemy z norweska służba zdrowia 🙁 jestem po drugim rezonansie z moich obserwacji wynika ze mój stan się pogarsza a dyskopatia pogłębia natomiast pani doktor neurolog wystawiła opinie do neurochirurga ze ona nie widzi zadnego problemu , wszystko jest ok i wogole może wymyślam 🤷🏻‍♀️Przesyłam wam opis rezonansu plus to co ona napisała. Może ktoś tak miał i czy mam się o co wyklucac?
Dobra złe rozmiary zdjęcia mam wiec pisze :
Na poziomie c4/c5 występuje szerokopodstawne uwypuklenie krążka miedzykregowego z niewielka przewaga lewoboczna , które w lekkim stopniu zwęża wejście do kanału korzeniowego. Na poziomie c5/c6 występuje prawoboczna przyśrodkowa protuzja krążka miedzykregowego z uciskiem prawego korzenia nerwu rdzeniowego c6 w zachylku bocznym i umiarkowanym zwężeniem kanału korzeniowego. Na poziomie c6c7 centralna protruzja krążka powoduje lekki ucisk worka oponowego i rdzenia kręgowego. Na pozostałych obszarach rdzenia sygnał płytowy jest prawidlowy
Początkująca
10-11-2022, 07:42:07

Natomiast ani doktor napisała tak
Jak wspomniano mr kręgosłupa odcinka szyjnego pokazuje prawoboczna przepuklinę na poziomie c5/c6 z ograniczeniem warunków przestrzennych dla prawego korzenia nerwu rdzeniowego c6. Występuje tez centralna przepuklina na poziomie c6/c7 przy czym warunki przestrzenne są tu stosunkowo dobrze zachowane. Brak wewnatrzrdzeniowych zmian sygnału. Brak klinicznych cech mielopati ani podejrzenia radikulopati prawego korzenia nerwu rdzeniowego c6
Nie rozumiem dlaczego ona tak napisała skoro jasno jej objaśniła jakie mam objawy. Drętwienie ręki mrowienia ból i sztywność karku itd. Wszystkie moje objawy świadczą o radikulopati a ona pisze ze wszystko jest ok? Podpowiedzcie proszę co mam robić bo mi już brak sił 🫣
gość
13-11-2022, 07:49:21

Gość 2022-09-15 04:20:30
Witam. Szukam pomocy. Od kilku lat boli mnie kręgosłup szyjny. Staram się jakoś z tym walczyć głównie tabletkami przeciwbolowymi. Ale od kilku tygodni ból jest straszny. Nie śpię praktycznie a jak uda mi się usnąć to max 5 godzin. Każde przebudzenie to ból szyji. Od tygodnia doszedł straszny ból głowy podejrzewam że to przez ból kręgosłupa szyjnego. Jest w tej chwili 4 w nocy a ja już nie mogę spać ból mnie obudził i koniec. Każdy ruch szyją na bok to ostry ból. Kurcze jakoś z tym walczę ale teraz gdy doszedl ból głowy to już mi się nie chcę żyć... Pomóżcie gdzie szukać pomocy jaki lekarz mi pomoże bo jestem już zdesperowany. 42 lata a czuje się jak zniszczony 90 latek.... Pozdrawiam Marcin
gość
13-11-2022, 07:52:23

koniecznie zrob rezonans mialem podobne objawy u mnie to byla rwa barkowa 3 tyg bol niemilosierny(rezonans wykazal ze mam przepukline z uciskiem na rdzen i czekam na operacje bo to juz jedyne wyjscie
gość
18-11-2022, 03:50:00

4;46 ,nad ranem siedzę w pracy przy maszynie bo extra zlecenie a ludziom dobrobyt wali drzwiami i okanmi ze nie chcą pracować ale di rzeczy.
C4/c5 w 2011 roku stare forum pewnie już skasowane .
Mam się dobrze i tego Wam życzę
Forumowicz
24-11-2022, 19:16:17

Gość 2022-11-08 15:50:14
Czy u kogoś dyskopatia zaczęła sie od bólu głowy? W sensie pierwszy objaw.
Owszem. Tak na 99 % u każdego.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowicz
24-11-2022, 19:18:33

Alina31 2022-11-08 11:40:55
Rehabilitanci twierdzą że wcale nie jest powiedziane że dysk pęknięty zaś neurochirurg patrząc na zdjęcie widział pęknięty.
.... i komu wierzysz?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: