Reklama:

tiki nerwowe (56)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-03-2008, 08:39:00

Tak mojemu dziecku nie przeszło po wizytach u neurologa ,co gorsza stan się pogarsza co troche jeden tik ustepuje a przychodzi następny.Kreci głowa to już minęło jakieś dziwne zachwyty i jeszcze doszło przeklinanie cicho ale ja to słyszę .Ja nioe daję rady,może to moja wina staram się nie zwracać na to uwagi .Czasem nie wytrzymuję i krzyczę w głos.Modlę sie a potem płaczę.Znajomi i lekarze mówia do psychologa ale jak on pomoze dziecko mnawet się nie odezwie do niego a ja sam na sam nie zostawie dziecka z lekarzem bo nie ufam ludziom az tak .Różnie się słyszy każdy mówi że to minie ja MIAŁAM TIKI W DZIECIŃSTWIE I MAM NADAL MAM 38LAT .tO PEWNIE PO MNIE JA MAM MNIEJ WIDOCZNE.Czy magnez można dawac 8 letniemu dziecku w aptece mi nie dała.
gość
25-03-2008, 14:00:00

Moze to jest zespół touretta... Objawia sie tikami nerwowymi i niekontrolowanym wypowiadaniem wulgaryzmów.
gość
26-03-2008, 14:04:00

ja mam od przedszkola, w moim przypadku to mruganie, otwieranie buzi(najgorsze) , lub usmiechanie sie. to straszne, bo zawsze robie to kiedy ktos patrzy. rodzice mowia nie rob taki mysla ze sa fajni. moj tata tez ma ale nie w tym stopniu. powiem starym o problemie i moze pojdziemy do neurologa czy cos
gość
04-04-2008, 20:17:00

nie słuchaj tych, którzy bagatelizują twoje obawy, magnez nie pomoże, konieczna jest wizyta u neurologa, badanie EEG, by wykluczyć zmiany w mózgu.
mój syn miał zespól tikow, przyjmował różne leki, m.in. haloperidoll i inne, nic nie dzialalo, dopiero lek o nazwie ORAP 1 mg , ktory mu przepisał dobry specjalista przynosi rezultaty,
nie czekaj, zwlaszcza w momencie gdy doszły tiki foniczne ( szepty, chrzakania) nie chce straszyc, ale nie leczone tiki moga doprowadzic do choroby- zespołu Teureta,
pozdrawiam
gość
04-04-2008, 20:21:00

jeszcze jedna rada......wiem dobrze jak denerwują te tiki, ale pamietaj, nie upominaj dziecka by tak nie robiło, ono nie ma na to wpływu , to sie dzieje bez jego woli.....upomnienia potęguja te tiki,
koniecznie neurolog no i powtarzam.....jesli po badaniach nie bedzie przeciwskazań, zapytaj o ORAP
gość
04-04-2008, 20:23:00

jeszcze jedna rada......wiem dobrze jak denerwują te tiki, ale pamietaj, nie upominaj dziecka by tak nie robiło, ono nie ma na to wpływu , to sie dzieje bez jego woli.....upomnienia potęguja te tiki,
koniecznie neurolog no i powtarzam.....jesli po badaniach nie bedzie przeciwskazań, zapytaj o ORAP
gość
04-04-2008, 20:23:00

gość
08-04-2008, 10:53:00

Witajcie,

Dziś mam 26 lat i za sobą wiele lat walki mojej i mojej Mamy z tikami. Mam (dzis jak się wydaje nieskomplikowaną postać) tik polegajcy na mruganiu i usmiechaniu. Zaczelo się gdy byłam bardzo malutka, mialam 3-4 latka. Niegdyś tiki były swojego rodzaju piętnem, naznaczeniem, ale dzisiaj widuję coraz więcej osób z tym problemem i chyba zaczynam się z tym godzić. Jako dziecko miałam zrobiony komplet badań neurologicznych, aby sprawdzić przyczyny mojego schorzenia... ale wszystko skłaniało się ku diagnozie na tle nerwowej, psychicznej. Brałam rózne leki i przeszłam wiele terapi. Począwszy od magnezu, jako nastolatka skończyłam biorąc leki psychotropowe. Najbardziej skuteczny okazał sie lek na padaczkę, kóry brałam przy okazji depresji - depakine chrono. Jednak terapia psychotropowa nie powinna być ciągnięta całe życie. Dzisiaj się pojawiaja i znikają, zaleznie od mojego stanu emocjonalnego. Śmieszne jest to że moi bliscy doskonale widzą, ze coś u mnie nie tak, bo "buzia chodzi". Mój partner akceptuje moją małą wadę. I chyba to jest klucz do tików - trzeba je zaakaceptować. Jeżeli otoczenie przestanie zwracać na nie uwagę, to osobie z tikami bardzo się polepsza i one się uspokajają...
gość
13-08-2008, 18:30:00

21-02-2008 o 22:36, gość :

07-12-2007 o 20:16, gość :
Ja nie mogę jak czytam inne fora to mi sie zygac chce bo wy ludzie niewiedzący co to jest tik nerwowy mowicie na to trik to przesada i biednych ludzi np. mnie pytacie o coś co jest niewytlumaczalne. a wogole chrzakanie i mruganie wg. mnie u malych dzieci jest normalne. poczekaj dziesiec lat i jak
gość
04-09-2008, 19:53:00

Witam! mój brat ma 13 lat i też ma tiki na tle nerwowym (bardzo "lata" mu głowa), chodzi do lekarzy, bierze krople, ale to mało pomaga... czy mogą mi państwo doradzić co z tym zrobić??? bardzo chcemy mu pomóc zwłaszcza że to jest dla niego strasznie krepujące... z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: