Reklama:

zanik kory mózgowej (74)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-05-2010, 20:38:33

MRI wykazał mi umiarkowany zanik kory mózgowej w obu półkulach oraz poszerzenie płynu mózgowego odpowiednio do zaników. Moje objawy to straszne zawroty głowy i często robiło mi się ciemno przed oczami. Na to pomógł vicebrol. Poza tym coraz częściej czuję mrowienie i drętwienie stóp i dłoni. Plączę mi się języki i bardzo często przestawiam literki podczas pisania co wcześniej nigdy mi się nie zdarzało. Co to wszystko może być? Do lekarza mam dopiero za 2 tyg.
gość
23-06-2010, 17:05:45

TK dzisiaj wykazał,że mam zanik kory mózgowej.Ale mam 77 lat,czytam dużo,rozwiązuje krzyżówki i wspominam czasy z dzieciństwa.Gorzej jest z pamiecią.Nie wiem czy mógłbym nauczyc się jakiegoś wiersza.Ale pamietam duże wyjątki z Pana Tadeusza,ministranturę(chociaż krótko byłem ministrantem,jeszcze po łacinie),,czyli z pamiecia gorzej z roku na rok.Jestem też po wielu najgorszych chorobach i leczeniu.Nie przejmuje się i cieszę sie życiem,ach tylko te wnuki.......Inne pokolenie.Głowa do góry.Nie ma co narzekać nawet na żonę tez gderającą.Samo zycie
gość
06-07-2010, 12:12:11

Z tego co widzę to większosc osób jest juz starsza;) ja mam 16 lat inie jest mi łatwo. Ciągle się ucze a przez zanik kory mózgowej mam kiepską pamięc. Niestety na to nie ma leków czy cwiczen...przechlapane. Mam nadzieję,że ktoś jeszcze bedzie tu pisał. Jest ktoś tak młody jak ja?
gość
26-11-2010, 08:20:34

Mam córeczkę która ma 12 lat i na badaniu tomograficznym wykazało zaniki kory jak zapytalam się neurologa co to jest i skad się wzieło to mi odpowiedziała że nie wie dostałysmy skierowanie na rezonans i co dalej nie wiem jak jej pomóc ma też inne choroby jak adhd .epilepsje .lekarze unikają niewygodnych pytań,
gość
29-12-2010, 16:18:42

Gość 2008-09-15 11:37:00 Dziś zrobiono mi tomografię i okazało się, że mam zaniki korowe w okolicach czołowych. Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałem. Lekarz powiedział, ze to bjawy normalne u 60-70 - latków. Stwierdził, zeby zrobić badania za rok czy choroba postępuje. Pocieszył mnie tym, że być moze to jest "uroda" moejgo mózgu, ze po prostu zawsze taki był, choć nigdy tego nie sprawdzałem. Nie wiem co mam o tym myśleć. W styczniu miałem zapaść nerwową, ale przeszło. Czy to moze mieć związek? A jeśli rzeczywiscie są ubytki w korze to jak sobie z tym radzić? Damian, 29 lat.

Moja sytuacjajest prawie identyczna. Czy udalo ci sie rozwiazac problem?
gość
29-12-2010, 16:19:17

Gość 2008-09-15 11:37:00 Dziś zrobiono mi tomografię i okazało się, że mam zaniki korowe w okolicach czołowych. Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałem. Lekarz powiedział, ze to bjawy normalne u 60-70 - latków. Stwierdził, zeby zrobić badania za rok czy choroba postępuje. Pocieszył mnie tym, że być moze to jest "uroda" moejgo mózgu, ze po prostu zawsze taki był, choć nigdy tego nie sprawdzałem. Nie wiem co mam o tym myśleć. W styczniu miałem zapaść nerwową, ale przeszło. Czy to moze mieć związek? A jeśli rzeczywiscie są ubytki w korze to jak sobie z tym radzić? Damian, 29 lat.

Moja sytuacjajest prawie identyczna. Czy udalo ci sie rozwiazac problem?
gość
10-08-2011, 08:14:02

Treść zablokowana przez moderatora

gość
17-10-2011, 14:19:44

Gość 2008-01-29 18:54:00 Witam, jestem właśnie po wizycie u pani neurolog. po obejżeniu moich wyników rezonansu magnetycznego pani doktor powiedziała ze mam zanik kory mózgowej, powiedziała, że mam powtórzyc badanie za pół roku i tyle. Nic więcej mi nie powiedziała, nie dała żadnych leków z wyjątkiem tabletek przeciwbólowych, a ja nie wiem co robić.... czy ta choroba szybko postępuje, czy można ją jakoś leczyć? Jestem trochę przestraszona , boję się, że za pół roku bedzie za późno na jakąkolwiek reakcję. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i napisze mi co robić.... Szukać innego lekarza???
gość
24-12-2011, 14:19:07

Treść zablokowana przez moderatora

gość
12-04-2012, 18:23:54

Witam ja mam 15 lat i też mam zanik kory mozgowej.Byłem dzisaj u lekarza i nie stwierdził on powodów do obaw.Jeżeli ktos mniej wiecej w moim wieku przeszedł badanie u neurologa(dotykanie nosa,chodzenie na palcach itp.)dobrze to wszystko jest w porzadku to sa słowa lekarza.Ja gram na akordeonie, dosc dobrze sie ucze i czuje sie swietnie.Lekarz powiedzial że ktos próbuje zrobic ze mnie ulomnego xD.Ja sie niczym nie przejmuje i jestem moim zdanie zdrowy całkowicie.
Pozdrawiam. Bartosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: