Reklama:

wodogłowie-zastawka drenująca (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-04-2011, 15:20:13

Witaj!Ja również mam zastawkę komorowo-otrzewnową ,ale od począdku. Znalazłam ten profil przez przypadek i Ciebie na nim,przez całe moje życie byłam bardzo słaba i chorowita obecnie mam 41 lat,a zabieg miałam (27.10,10)Lekarze myśleli że to guz (chociaż na badaniach było wyrażnie napisane wodogłowie)zmiana w 3 komorze mózgu wielkości (22-22-9mm)stan po operacji myśle że sam znasz,może byłeś mały i nie pamiętasz bólu,ja nie mogłam chodzić po schodach uczucie poparzenia po lewej stronie ciała brak snu.Spałam ze 2h na dobę,ale moja energia była ogromna to wszystko ustąpiło gdzieś około miesiąca byłam jak nowonarodzona robiłam wszystko no prawie w styczniu po kolejnych badaniach okazało się ,że zmiana z3 komory spłyneła drenem,ale porobiły się wodniaki w lewej półkuli i na czubku głowy pomiędzy czaszką a mózgiem .Neurochirurdzy zdecydowali o podwiązaniu drenu.Bałam się bardzo,że będą mnie znowu golić i otwierać głowę,ale nie przecieli nad biustem około 1,5 cm wyciągnoł dren zaszył i po całym zabiegu.Ja można powiedzieć po kilku godzinach poczulam zmianę w moim samopoczuciu ból glowy przy pochylaniu czy kichaniu,kasłaniu był rozrywający drętwienie lewej ręki,łopatki,czubek głowy nie do zniesienia stalam się bardzo nerwowa,ale również obojętna miewam takie dni że nic nie zrobię nie mam siły dziś też nic nie zrobiłam ciekawa jestem czy ty masz rente a może pracujesz?napisz czekam!!
gość
22-04-2012, 10:33:48

SEBASTIAN2408 2010-03-16 18:05:44 Więc moja radość nie trwała zbyt długo nie wiem naprawdę co mam w takiej sytuacji zrobić.Dzwoniłem na oddział Neurochirurgii na Szwajcarska żeby ustalić termin przyjęcia do Szpitala bo tak mi kazał Neurolog pani ze sekretariatu powiedziała że najpierw znowu muszę iść do Poradni Neurochirurgicznej dopiero lekarze którzy przyjmują w ich poradni mogą zadecydować czy mogę iść do szpitala i nie wiem naprawdę co mam zrobić.Pomóżcie mi.
Witam.
Nie wiem ale ja dopiero teraz znalazłam to forum i nie wiem czy jest aktywne.
Sebastian jak tam u Ciebie.To co pisałes to jest dosć powaznie z Twoja zastawką czy miałes juz wymiane czy dalej Cię ''olewają''.Mój syn ma teraz 4 latka i od urodzenia ma zastawke i kazdy jeden lekarz chirurg czy neurolog zawsze mi powtazali jak coś jest nie tak z zastawką to szybko do lekarza czy szpitala tego nie mozna lekcewazyć bo zmainy w mózgu mogą być nie odwracalne na zawsze.Co to za lekarze to jacyś patałachy a gdzie przysięga ich o pomocy!!!!!!!!!!!!?
Odezwij sie to jak coś to podam Ci namiary na profesora z lublina.
Monika.
gość
29-04-2012, 16:29:27

Witam.
Mój mąż miał pęknięte dwa tętniaki , przeszedł 18.03.2012 operację jest czasami przytomny,otwiera oczy , wykonuje moje polecenia (ściska ręką,głaska palcem)został zarażony gronkowcem, miał zapalenie płuc
teraz dali mu zastawkę ale ja nie mogę uzyskać informacji co będzie dalej jak będzie leczony bo oni twierdzą że to stan beznadziejny proszę napiszcie co dalej
gość
03-05-2012, 22:05:04

Wodogłowie - przyczyny, objawy i leczenie
Wodogłowie jest chorobą zaliczającą się do stanów patologicznych mózgu. Schorzenie powoduje zaburzenie równowagi w wytwarzaniu i wchłanianiu płynu mózgowo-rdzeniowego. W wyniku tego dochodzi do znacznego poszerzenia przestrzeni płynowych znajdujących się wewnątrz czaszki , a co za tym idzie poszerzony zostaje układ komorowy mózgu Mózg działa według bardzo skomplikowanych mechanizmów. Występuje w nim sieć połączonych zbiorników, w których znajduje się płyn mózgowo-rdzeniowy. Płyn ten jest w ciągłym ruchu. Powstający jego nadmiar zostaje wchłonięty przez kosmki opony pajęczej. Płyn odpowiada za ochronę mózgu przed różnymi urazami mechanicznymi oraz zajmuje się regulacją zmian ciśnienia śródczaszkowego. W przypadku gdy jest zbyt duża ilość płynu w komorach mózgowych możemy mówić o wodogłowiu wewnętrznym, a gdy w przestrzeni podpajęczynówkowej o wodogłowiu zewnętrznym. Wodogłowie może wystąpić u każdego człowieka. Najczęściej jednak spotykamy się z tą chorobą u dzieci.
Przyczyny występowania wodogłowia
Wodogłowie zalicza się do patologii mózgu. Z reguły pojawia się u dzieci, które cierpią na na wrodzone wady układu nerwowego. Wodogłowie nie dość, że może się pojawić w każdym wieku, to jeszcze często towarzyszy innym schorzeniom. Jak już wcześniej wspomniano wiąże się z zaburzeniami krążenia płynu mózgowo-rdzeniowego. Do głównych przyczyn powstawania tego schorzenia zalicza się procesy zapalne występujące w ośrodkowym układzie nerwowym, które przyczyniają się do pojawiania zlepów i zrostów, a to prowadzi do zaburzeń płynu mózgowo-rdzeniowego.
Objawy wodogłowia
U dzieci cierpiących na tę chorobę od urodzenia zauważyć można przede wszystkim zwiększony obwód głowy. Do innych objawów należy uwypuklenie ciemiączka, zez, zaburzenia ruchowe, bóle głowy oraz wymioty. Takim pierwszym wskazaniem dla rodzica może być przyrost obwodu głowy dziecka. Nie należy jednak wysuwać pochopnych wniosków. To lekarz na podstawie badań podejmuje decyzję o przeprowadzeniu USG główki dziecka. Lekarz może także zlecić wykonanie tomografii komputerowej główki. Przed wizytą u specjalisty należy jednak dokładnie obserwować rozwój dziecka. Siatki centylowe, które informują nas o tym jaki jest prawidłowy obwód główki dziecka w danym miesiącu życia można znaleźć bez problemu w internecie. Przed wizytą u lekarza dobrze jest przeprowadzić pomiary główki na własną rękę i z takami wynikami udać się do specjalisty.
Rodzaje wodogłowia
Mamy kilka podziałów wodogłowia. Po pierwsze wyróżnić możemy wodogłowie pokrwotoczne (powstaje w wyniku zaburzeń wchłaniania płynu mózgowo-rdzeniowego), pozapalne (powstaje w wyniku zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych) oraz wodogłowie związane z nowotworami mózgu (które zauważyć można w guzach występujących w pobliżu układu komorowego). Wodogłowia mogą być również wrodzone lub nabyte oraz ostre lub przewlekle, co jest związane z nasileniem objawów. Jeżeli chodzi o same mechanizmy powstawania choroby możemy mówić o wodogłowiu wewnętrznym lub zewnętrznym. Przy wewnętrznym przeszkoda pojawia się wewnątrz układu komorowego. Przyczyną tego rodzaju wodogłowia może być guz, wady rozwojowe, krwawienie czy wągr tasiemca. Ten rodzaj choroby *** się dużą dynamiką rozwoju, a objawy najczęściej występujące to ból głowy, wymioty, zaburzenia przytomności, układu autonomicznego oraz oddechu. W wodogłowiu komunikacyjnym możemy mówić o braku gwałtownego wzrostu ciśnienia, a objawy najczęstsze objawy to zaburzenia czynności poznawczych, chodu i nietrzymanie moczu. Poza tym wyróżniamy także wodogłowie hipersekrecyjne, którego przyczyną jest brodawczak splotu naczyniówkowego oraz wodogłowie wyrównawcze, gdzie wzrost ilości płynu mózgowo-rdzeniowego następuje wtórnie, a pierwotnie pojawia się zanik tkanki nerwowej.
Leczenie wodogłowia
Metody leczenia są różne. Może zostać przeprowadzona operacja. Zabieg taki ma na celu założenie, tzw. zastawki w mózgu dziecka. Nie ma jednak możliwości zlikwidowania całkowicie wodogłowia. Można tylko w jakimś stopniu zneutralizować jego objawy. Dobrze założona zastawka wpływa na życie dziecka i jego dalszy rozwój. Najczęściej stosowane są zastawki komorowo-przedsionkowe, komorowo-otrzewnowe lub komorowo-lędźwiowe. W niektórych przypadkach możemy mieć do czynienia z wystąpieniem powikłań po założeniu zastawki. Najczęściej dochodzi do tego, gdy zastawka zostaje zatkana przez białko lub naczyniówkę.
Inną metodą chirurgiczną jest endoskopia. Wykonuje się otwór na dnie komory mózgu, by połączyć go z przestrzenią podpajęczynówkową. Zaletą tego zabiegu jest przede wszystkim niski koszt i niewielka szansa pojawienia się powikłań.
W sytuacjach gdy wodogłowie wciąż rośnie i nie istnieje żadna możliwość leczenia przyczynowego, dochodzi do chirurgicznego założenia drenażu. W ten sposób możliwe jest odprowadzanie nadmiernych ilości płynu mózgowo-rdzeniowego z mózgu do otrzewnej. Najczęściej spotykamy się z zakładaniem drenażu komorowo-otrzewnowego.
W przypadku wodogłowia można także mówić o leczeniu farmakologicznym. Polega ono na użyciu inhibitora anhydrazy węglanowej. Jednak ta metoda jest praktycznie nieużywana ze względu na bardzo małą skuteczność.
Wodogłowie jest ciężką chorobą, która nierzadko prowadzi do śmierci. Często jest to schorzenie wrodzone. Współczesna medycyna ma do zaoferowania bardzo wiele możliwości leczenia wodogłowia, jednak wciąż niebezpieczeństwo wystąpienia powikłam jest stosunkowo duże. Należy wiedzieć, że konieczne jest skorzystanie z interwencji chirurgicznej. Nieleczona osoba skazana jest w dużym stopniu na trwałe kalectwo, a czasem nawet śmierć.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
03-05-2012, 22:07:19

Witam mam wielkie bardzo wazne pytanie do osob z zastawka puedenza czy jakos tam....moj maz od roku ma taka zastawke w głowie po pourazowym wodogłowiu...nie ma kawałka czaszki tak wiec widzimy czy wszystko przebiega bez problemow...moje pytanie czy takie zastawki sie zapychaja...dlaczego pytam...od dwoch dni u meza w dołku po czaszce pojawiło sie wypuklenie znowu i boimy sie ze zbiera sie tam woda znowu czy jest taka mozliwosc błagam o o dpowiedz:(
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
16-05-2012, 17:20:37

Witam wszystkich:) Mam 22 lata i od urodzenia mam wodoglowie i mam założoną zastawkę . Chciałabym sie dowiedziec jak żyją dorośli ludzie z zastawka i czy ogranicza ona bardzo Wasze życie? to mój numer gg 7551202 prosze o kontakt:)
Początkująca
18-05-2012, 19:35:01

Witajcie,wróciłam do pracy.Przerwa była długa więc moje obawy co do poradzenia sobie z domem i pracą dają ogólne osłabienie.Wstaje bardzo wcześnie (4.25),powrót o (16.30).W domu czekają na mnie wszystkie obowiązki,jest bardzo ciężko dlatego zanim coś mam zrobić muszę się przespać,chociaż godzinkę.Wykańczają mnie zmiany ciśnienia,gdy spada również jak rośnie coś ze mną nie tak,dziś nabierając powietrze czułam jak z lewego ucha uchodzi powietrze(bardzo dziwne uczucie)głowa pęka.Badanie za dwa tygodnie,już się boję bólu,chyba tam im padnę(wiem będę leżała).Karola wiesz dużo na temat choroby męża konsultacja jest konieczna z neurochirurgiem,owszem układ może ulec zapchaniu,ale sama nic nie zrobisz.Pozdrawiam serdecznie.
gość
18-05-2012, 19:52:33

Mamy juz umowiona wizyte,,,poniewaz zastawka chyba fiksuje...bo jednego dnia nic nie widac a na drugi robi sie jajo...boje sie ze znowu bedzie operacja 3 z koleji na glowe:(
gość
07-02-2013, 17:30:50

Drogi Sebastianie z tego co piszesz widzę tu bardzo duży błąd lekarzy i z tego nic nie wynika że masz mieć usunięty cały układ zastawki bo wyzdrowiałeś tylko dlatego że jest nie drożna i trzeba ją po prostu wymienić
07-02-2013, 19:47:31

Przyznam sie, ze tradycyjnie nie przeczytalem wszystkich wpisow.Ja mam zastawke Pudenza od prawie 29 lat i swietnie dziala, po prostu mialem duzy zapas wezyka i nie jestem zbyt wysoki .Fakt, ze w/w zastawka uratowala mi zycie podczas wylewu w 2002 roku, bo pozwolila rozladowac ogromne cisnienie.
Pewnie miales to juz zrobione, ale proponuje Sebastianie, wykonanie naczyniowego TK glowy, badz rezonansu magnetycznego, zeby byc pewnym postawionej diagnozy.Skoro jednak mialoby sie okazac, ze zastawka naprawde juz Ci jest niepotrzebna i przede wszystkim nie dziala, to chyba lepiej byloby ja usunac.
Jest prosty test na dzialanie zastawki.Nalezy ja lekko ucisnac, jesli powroci do poprzedniej postaci, to znaczy, ze dziala.Pozdrawiam
Rafal

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: