Reklama:

wodogłowie-zastawka drenująca (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-03-2013, 21:14:43

Mam 37 lat od 35 lat mam zastawkę pudenca założona do dnia dzisiejszego jest bez wymiany urodziłam dziecko (cesarka) starm się życ normalnie chociaż w dzisiejszych czasach jest to trudne odebrano mi rente po 20 latach zostałam cudownie uzdrowiona dodam jeszcze że miałam góza mózgu z wodogłowiem po szczepieniu na odre w 1978 roku
gość
11-05-2013, 20:27:11

Ankieta na temat:
Wodogłowie- ocena aktualnych funkcji ruchowych w zależności od etiologii schorzenia.
Drodzy Państwo, proszę o wypełnienie ankiety anonimowej, która posłuży mi do celów badawczo- naukowych. W przyszłości może przyczynić się do stworzenia lepszej opieki dzieciom z wodogłowiem. Wybraną przez Pana/Panią odpowiedź proszę zaznaczyć krzyżykiem. Na niektóre pytania można dać więcej niż jedną odpowiedź.
Z góry dziękuje za wypełnienie oraz odesłanie jej na mój adres e-mail:
b.pietras@poczta.onet.pl
1. Jaka jest przyczyna wodogłowia u Państwa dziecka?
a) wada wrodzona mózgu
b) zapalenie mózgu w ciąży
c) zejście niedotlenienia okołoporodowego
d) wodogłowie pozapalne (po zapaleniu mózgu w 1-2 r.ż.)
e) wodogłowie pokrwotoczne
2. W jakim wieku zdiagnozowano u dziecka wodogłowie?
……………
3. Kiedy przebyło operację związaną z wodogłowiem? (podaj wiek)
……………
4. Czy dziecko jest pod stałą kontrolą lekarską?
a) pediatry
b) neurologa
c) neurochirurga
d) psychologa kliniczego
e) fizjoterapeuty
f) nie dotyczy
5. Czy dziecko ma założony system zastawkowy?
a) tak
b) nie
c) miało założony system zastawkowy (podaj wiek kiedy)
…………..
6. Czy występuje u dziecka niedowład kończyn? (jeśli odpowiedź brzmi „nie” to przejdź do pytania 9 )
a) tak
b) nie
7. Jakiego typu występuje u dziecka niedowład kończyn?
a) niedowład obu kończyn dolnych
b) niedowład obu kończyn górnych
c) niedowład połowiczy
d) niedowład jednej kończyny górnej
e) niedowład jednej kończyny dolnej
8. Jakie jest nasilenie niedowładu? (porażenia kończyn dolnych)
a) całkowite
b) częściowe
c) lekkie
d) niewielkie
e) śladowe
f) nie dotyczy
9. Czy można u dziecka zaobserwować ?
a) zaburzenia chodu –tak – nie
b) zaburzenia równowagi – tak – nie
c) zaburzenia koordynacji ruchowej –tak – nie
d) nadmierną męczliwość –tak –nie
e) inne……….
10. Czy dziecko przejdzie samo 10 m?
a) tak, przejdzie samo
b) tak, przejdzie ale tylko przy pomocy sprzętu rehabilitacyjnego
c) nie, nie przejdzie nawet za pomocą sprzętu rehabilitacyjnego
d) nie, nie przejdzie bo nie ma sprzętu rehabilitacyjnego
e) inne……
11. Czy dziecko samo wejdzie i zejdzie ze schodów?
a) tak, wejdzie i zejdzie samo po schodach
b) tak, wejdzie i zejdzie ale tylko przy pomocy sprzętu rehabilitacyjnego
c) nie, nie wejdzie i nie zejdzie nawet przy pomocy sprzętu rehabilitacyjnego
d) nie, nie wejdzie i nie zejdzie bo nie ma sprzętu rehabilitacyjnego
e) inne……
12. Czy dziecko je samo?
a) tak
b) nie
c) żywione jest dojelitowo
d) żywione jest dożylnie
e) tak, umie jeść ale musi być żywione dożylnie albo dojelitowo
13. Czy dziecko mówi wyraźnie?
a) tak, mówi wyraźnie
b) nie, nie mówi wyraźnie ale korzysta z pomocy logopedy
c) nie, nie mówi wyraźnie i nie korzysta z pomocy logopedy
14. Czy występują u dziecka zaburzenia wzroku?
a) tak, występują zaburzenia wzroku
b) nie, nie występują zaburzenia wzroku
15. Czy dziecko umie podać kartkę papieru drugiej osobie?
a) tak
b) nie
16. Czy dziecko umie złapać piłkę?
a) tak
b) nie
17. Czy dziecko często skarży się na bóle kręgosłupa, głowy, kończyn dolnych ? ( podkreśl właściwe)
a) codziennie
b) kilka razy w tygodniu
c) kilka razy w miesiącu
d) bardzo rzadko
18. Czy ból ustępuje po zażyciu tabletek przeciwbólowych?
a) ustępuje zawsze
b) ustępuje często
c) ustępuje rzadko
d) nie ustępuje
19. Czy umie dziecko czytać?
a) tak, umie czytać płynnie
b) tak, umie samo czytać ale składa wyrazy
c) tak, umie czytać ale potrzebuje pomocy
d) nie, nie umie czytać
e) nie dotyczy

20. Od kiedy dziecko potrafi czytać? (podaj wiek)
………….
21. Czy dziecko rozumie czytany przez siebie tekst?
a) tak
b) nie
c) nie dotyczy

22. Czy umie dziecko pisać?
a) tak, umie samo pisać
b) tak, umie pisać ale potrzebuje pomocy drugiej osoby
c) nie umie pisać bo nie zna alfabetu
d) nie umie pisać bo nie może utrzymać długopisu w ręce ale zna alfabet
e) nie umie pisać bo nie może utrzymać długopisu w ręce i nie zna alfabetu
f) nie dotyczy

23. Czy uczęszcza dziecko na lekcje W- f?
a) tak
b) nie
c) nie dotyczy

24. Czy chodzi dziecko samo do szkoły?
a) tak
b) nie
c) nie dotyczy
25. Jeździ dziecko na wycieczki szkolne?
a) samodzielnie
b) z opiekunem
c) na wózku
d) nie dotyczy
26. Czy zawiera dziecko chętnie nowe znajomości?
a) tak
b) nie
27. Czy dziecko korzysta z poradni?
a) psychologicznej
b) pedagogicznej
c) logopedycznej
d) neurologicznej
e) rehabilitacji
f) nie korzysta z żadnej poradni
g) inne……..
28. Czy dziecko było/jest usprawniane za pomocą metody? (można wybrać więcej niż jedną odpowiedź, podaj jak długo stosowano każdą metodę)
a) Vojty..........
b) Bobath……….
c) Petö……….
d) dogoterapia……….
e) hipoterapia……….
f) ćwiczenia na basenie……….
g) gimnastyka rehabilitacyjna……….
h) nie korzysta
i) Inne……….
29. Czy dziecko korzysta ze sprzętu rehabilitacyjnego?
a) kule
b) wózek rehabilitacyjny
c) chodzik
d) nie potrzebuje
e) inne…….
30. Do jakich placówek edukacyjnych dziecko chodziło/chodzi?
a) żłobek
b) zerówka
c) podstawówka
d) podstawówka z klasą integracyjną
e) szkoła specjalna
f) gimnazjum
g) gimnazjum z klasą integracyjną
h) szkoła średnia
i) szkoła średnia z klasą integracyjną
j) nauczanie indywidualne w szkole
k) nauczanie indywidualne w domu
l) studia
ł) inne……………
DANE RESPONDENTA:
1. Płeć dziecka
a) dziewczynka
b) chłopiec
2. Ile dziecko ma lat?
……………
gość
12-06-2013, 17:06:19

Witam,
w imieniu moim oraz matki miał bym pytanie. Mój ojciec ma podobny objaw., Od roku walczymy z zapychająca się zastawką. Teraz ma już 7 i znów po 3 miesiącach zapchał się dren z mózgu oraz zastawka. Lekarze w WCM Opole już nie mają pomysłu. Na razie ojciec ma założony dren zewnętrzny. Nie ma z nim kontaktu. Czasem tylko wzrokowy na mruganie ale za chwile zasypia że nie da się go wybudzić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Początkująca
13-08-2013, 22:44:30

Gość 2013-03-06 22:14:43 Mam 37 lat od 35 lat mam zastawkę pudenca założona do dnia dzisiejszego jest bez wymiany urodziłam dziecko (cesarka) starm się życ normalnie chociaż w dzisiejszych czasach jest to trudne odebrano mi rente po 20 latach zostałam cudownie uzdrowiona dodam jeszcze że miałam góza mózgu z wodogłowiem po szczepieniu na odre w 1978 roku
Witaj,
napisz jak sobie radzisz i jak wyglądało Twoje życie ze wstawioną zastawką? Czy miałaś problemy w szkole? Czy miałaś wymienianą zastawkę. Bardzo zależy mi na odpowiedzi dlatego, że moje dziecko ma wstawioną zastawkę. Ma teraz 2 latka.
gość
01-02-2014, 12:07:11

Czy ktos ma doswiadczenie z przedrenowaniem zastawki ?
Wodniaki obok zastawki ?
Wodoglowie normotensyjne
Moj tata ma zdiagnozowane wodoglowie normotensyjne tzw.zespol hakima.
Opisze objawy byc moze ktos ma podobny przypadek ...otoz wiek chorego to 60 lat od paru lat zaczal kiwac sie jakby na boki, wolno chodzic,szirac nogami ..w zeszlym roku jakby chcial zrobic krok do przodu to cofalo go o 2 do tylu. Wskaznik evansa 0,52 potem 0,57 ..
W grudniu na swieta zaczelo sie robic coraz gorzej jakby sparalizowalo go od pasa w dol,nietrzymanie moczu,stolca, otepienie,brak zainteresowan brak zaangazowania w cokolwiek .po 24 godzinach atak puscil tata zaczal pomalu znowu sie poruszac ...po paru dniach wrocil do tzw swojej normy ( jesli mozna to tak nazwac) .
Od tamtej pory co jakis miesiac,poltora ataki wracaja ...po jakichs 10 godzinach odblokowuje sie, zaczyna sie poruszac .
Oczywiscie terminy w krakowie do neurologa sa kosmiczne wiec dopiero terraz w kwietniu mial wizyte ...skierowanie na badania w kierunku wodoglowia, lekarz tez przepisal mu lek .
Po tym leku tata dostal lepszego ataku zablokowalo go od pasa w dol na ponad 2 dni, wymiotowal,nie mial apetytu,halucynacje dziwne sny...
Mama przestala mu lek podawac zaczal wracac do stanu poprzedniego.
Czy ktos mial podobny przypadek ?
Moze ktos moze jakiegos specjaliste polecic prywatnie ?
Teraz oczekiwanie na badania,pobyt na 6 czerwca w szpitalu - sciaganie wody z kregoslupa tzw proba fischera ??? Ma ktos doswiadczenie ??
poniewaz jest niewiele informacji na temat wodoglowia u doroslych w necie to dla zainteresowanych ...
kolejne badania w szpitalu od badan krwi badan u psychologa przez sciaganie wody z kregoslupa (lekarz naklowa odcinek ledzwiowy dluga igla,zabieg niebolesny trwa zaledwie pare minut po zabiegu nakleja plasterek moment nalezy polezec i mozna normalnie sie poruszac ) oraz test infuzyjny ktory sluzy w etapie koncowym do zakwalifikowania sie do ewentualnego wszczepienia zastawki .( test infuzyjny trwa ponad 2 godziny wszykuja jakas ciecz droga doledzwiowa w sumie nie jest badanie bolesne idzie sie na nie naczczo igly infuzyjne sa podlaczone do komputerow, po zabiegu trzeba lezec okolo 1,5-2 godzin w pozycji na boku )
Po ukłuciu w kręgosłup trzeba leżeć co najmniej 12 godzin prawie na płasko z poduszeczką pod głową bo inaczej dostanie zespołu popunkcyjnego a to ból głowy niesamowity zawroty, drętwienie nóg i rąk miałam to 3 razy!!!!!!!!!!! Więc proszę nie opowiadać że po 2 godzinach się chodzi bo potem pacjenci cierpią niepotrzebnie przez jakieś bzdury które ktoś wypisuje A do neurologa przy takich obiawach poszła bym prywatnie nawet za ostatnie pieniądze, bo im dłużej się czeka tym bardziej neurony zostają uszkodzone!!!
dzien drugi po operacji wszczepienia zastawki - przeniesli pacjenta na normalna sale,werflony i kroplowka,bol glowy i szyi - podaja leki znieczulajace . pacjent troche lepiej chodzi, ma szumy w uszach i bol szyi - lekarze mowia ze to normalna reakcja .
robia tomografie komputerowa glowy .
tata jest 3 dzien po wszepieniu zastawki - bol glowy ma lekki,sciagnieto kroplowki, porusza sie coraz lepiej - w porownaniu z tym co bylo wczesniej Rewelacja, dzien wczesniej wymiotowal- lekarz mowi ze to normalne, ogolnie jutro wynik z tomografii i prawdopodobnie wypis do domu . ma lepsze samopoczucie i jest juz super szczesliwy i dumny ze moze chodzic normalnie i nie musi sie garbic i pochylac .
zalecenie lekarskie - 2-3 miesiace bez sportu i kapieli, mozna sie tylko prysznicowac a na poczatek tylko obmywac omijajac miejsca operowane . opatrunki na ciele i na glowie zostaja na tydzien i sciagnie je lekarz do zdejmowania szwow. mam nadzieje ze pomoglam niektorym ludziom szukajacym informacji na ten teman .
reszte opisze w nastepnych tygodniach jak dziala zastawka i pacjent .
Po kilku tygodniach stan zdrowia wrocil jakby do stanu przed zainstalowaniem zastawki- troche lepszy chod ( gorszy niz po sciagnieciu wody z kregoslupa i po wyjsciu do domu po operacji), brak atakow tzw ataksjii sparalizowania od pasa w dol.
Po paru miesiacach tomografia komputerowa- koniec stycznia 2014 - wodniaki po obu stronach zastawki tzw. Przedrenowanie zastawki- oznacza ze zastawka za duzo plynu wydrenowuje . Jest to wskazanie do natychmiastowej operacjii - oczekiwanie na telefon ze szpitala i kolejna operacja.
Moj tata leczy sie w krakowskim szpitalu na ul botanicznej - klinika neurochirurgii u dr Morga
Ogolnie stosunek lekko lekcewazacy gdyz czesc objawow jest niby normalna. Tata ma 59 lat .
Kazdy pacjent moze miec rozne dolegliwosci w trakcje choroby,czy po operacji . Wszystko co opisalam odnosi sie do lekarza prowafzacego ( zalecenia,wskazania) a objawy sa od jednego pacjenta.
Wszedzie pisza ze pacjent chory na wodoglowie odczowa bole glowy- w przypadku mojego taty ich nie bylo wcale. Ojciec nigdy nie mial bolow glowy- tylko zaburzenia rownowagi,belkoczaca mowa,napady ataksjii - od pasa w dol, kaczy chod - w stylu skoczka narciarskiego - pochylenie do przodu, problemy ze schodzeniem ze schodow.
Dlatego tez nie rozumiem ironii niektorych uzytkownikow . A forum jest stworzone po to zeby ludzie pomagali sobie nawzajem i dzielili sie informacjami na temat danej choroby.
Agusia000
agusia000@yahoo.de
gość
01-02-2014, 12:09:05

Dodam jeszcze ze jako kolejny niepokojacy objaw pojawila sie nadmierna sennosc ( ojciec tlumaczy sobie ze poprostu lubil i lubi dlugo spac )
Spi ponad 15 godzin dziennie - objaw moze z tego co wyczytalam prowadzic do demencji i zaniku mozgu .
Początkujący
16-02-2014, 17:54:21

Witam.
Mam 36 lat, zastawka pudenza została założona w wieku 15 lat. Mam tą zastawkę 21 lat a więc długo jak na moje, jestem pod stałą opieką neurologiczną i neurolog twierdzi, że gdyby nie blizny nikt by nie wiedział, że jestem chory na wodogłowie. Moje obecne objawy niepożądany to czasami lekkie bóle głowy i od paru lat otępienie do tego stopnia, że musiałem zrezygnować w wieku 23 lat ze studiów ( do 23 roku życia nauka szła mi w miarę) .Posiadam, również problemy z koncentracją i zapamiętywaniem np. czytając książkę krótko po niej nie pamiętam o czym była lub podczas czytania nie moge sie zkoncentrować się nie wiedząc o czym czytam. Jestem też osobą bardzo nerwową.
Mam pytanie czy są to normalne objawy czy coś się ze mna dzieję???Ewentualnie jaki jest sposób na złagodzenie tych objawów, sposób na polepszenie koncentracji i pamięci.
Za odp. z góry dziękuje
Początkująca
18-03-2014, 19:42:57

moja mama od 4 lat miała stwierdzonego altzhajmera, pare dni temu okazalo sie ze blednie postawiono diagnoze bo ma wodogłowie normontensyjne, jestem zalamana, lekarz powiedzial ze jest za pozno na zastawke, mama juz przestala chodzic, nie ma z nia kontaktu
czy ktos moze mi dac namiary na jakiegos dobrego lekarza, aby z nim sie skonsultowac bo ja mam jeszcze resztki nadziei, choc jestem pełna złości na lekarza, który postawil zla diagnoze
prosze pomorzcie!!!!!
gość
06-05-2014, 18:50:12

Jak juz pisalam o przypadku mojego taty- w tym momencie po 2 operacji z powodu wodniaka i krwiaka kolo zastawki- ojciec czuje sie gorzej niz po 1 operacji - ma wieksze problemy z poruszaniem sie po mieszkaniu - nie wychodzi juz poza mieszkanie bo nie da rady - przechyla go co jakis czas na jedna strone,przewraca sie .
Do tego jest jakby otepialy,zaczal zapominac rozne rzeczy jak np ile ma lat i takie tam drobiazgi ,nie interesuje sie niczym.
Teraz neurochirurg u ktorego byl operowany mowi ze to nie od wodoglowia tylko to od demencji starczej lub alzheimera - ojciec ma 59 lat .
Mowi dr ze nic nie moga zrobic bo najüierw trzeba wykluczyc calkowicie alzheimera lub demencje za pomoca badania neuropsychologicznego.
Agusia000
gość
07-05-2014, 10:18:35

Proszę zapisać tatę do poradni geriatrycznej lub jeżeli lekarz prowadzący lub rodzinny da skierowanie na oddział geriatryczny to w kolejkę. Tam tatę porządnie przebadają i postawią diagnozę. U nas było podobnie tylko z dziadkiem człowiek 66 lat nagle przestał kontrolować potrzeby, gubił się wychodząc z mieszkania, miał problemy z liczeniem i kontrolowaniem pieniędzy, obsługą pilota od telewizora, telefonu. W końcu ktoś nam tak doradził i okazało sie że to ognisko udarowe tak umiejscowione powoduje takie zmiany u dziadka. Po leczeniu nieco się poprawiło !!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: