Reklama:

Prośba o pomoc - zespół móżdżkowy (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-01-2013, 19:45:01

Witam, chciałabym prosić o pomoc w sprawie Mamy. Przedstawię krótko jej historię: w lutym 2010 mama miała usuniętą pierś (nowotwór), od września 2012 zaczęła mieć bóle głowy. W listopadzie została skierowana na oddział neurologiczny celem leczenia. Okazało się, że ma zapalenie opon mózgowych, wyszła ze szpitala z receptami po dwóch tygodniach oraz z rozpoznaniem encefalopatia nowotworowa. Bóle nie przechodziłyu, nasilały się...obecnie od miesiąca przebywa w szpitalu, do dzisiaj na oddziale hospicyjno-paliatywnym (nie wiedzieć dlaczego właśnie tam)...dzisiaj po wielu konsultacjach z lekarzami (prywatnie), prośbach i kilku znajomościach lekarz z oddziału neurologicznego (gdzie leżała w listopadzie) przepisał ją na swój oddział i stwierdził zespół móżdżkowy. Informacji o tym w internecie jest niewiele, dlatego proszę o przybliżenie: na czym to polega, jak się to leczy i czy da się to wyleczyć całkowicie...
Z góry dziękuję za pomoc
Andzia
Początkująca
10-01-2013, 17:58:56

Ponawiam prośbę o pomoc!!!
gość
10-01-2013, 19:00:54

Hej :)
Widzę że jesteś w potrzebie. Właśnie poszukałem i coś znalazłem na ten temat:
ZESPÓŁ MÓŻDŻKOWY
J. Czochańska, Z. Łosiowski (1985) podają, że zespół móżdżkowy występuje stosunkowo rzadko, a jego przyczyną są zaburzenia prenatalne ale może być również następstwem uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego spowodowanego wodogłowiem. Objawy kliniczne zespołu móżdżkowego są uzależniona od umiejscowienia procesu chorobowego. R. Michałowicz (1993) stwierdza, że zaburzenia umiejscowione w półkulach móżdżku powodują niezborność ruchów, zaburzenia oceny odległości (dysymetria) oraz nieprawidłowości związane z współdziałaniem różnych odcinków ciała podczas wykonywania ruchów złożonych – asynergia. Niejednokrotnie z asynergią występuje drżenie zamiarowe (dziecko ma trudności z wykonaniem ruchów zamierzonych i celowych). Ponadto zaburzenie koordynacji utrudnia także wykonanie szybkich naprzemiennych ruchów rąk (adiadochokineza).
Do objawów uszkodzenia półkul móżdżkowych zalicza się także: obniżenie napięcia mięśniowego, oczopląs, odruch głębokie przybierają charakter wahadłowy i są obniżone. Występują także zaburzenia mowy, która może być skandowana i powolna. Zdaniem R. Michałowicza (1993) uszkodzenie robaka mózgu powoduje trudności w utrzymaniu równowagi (chód jest niepewny, na szerokiej podstawie, dziecko w trakcie poruszania się zbacza i pada ku tyłowi). Najczęstsza forma zaburzeń ma miejsce wtedy, gdy dochodzi do uszkodzenia obu półkul móżdżkowych i robaka, wówczas dziecko nie potrafi stać i siedzieć.
Ten tekst ściągnąłem ze strony: http://pieciek.w.interia.pl/95.htm
Nie wiem czy byłas na tej stronie ale spróbuje jescze coś się dowiedzieć. Mama jest pielęgniarką i ma książki na temat porażenia mózgowego.
Napewno na ten temat znajdziesz w książce pt.: "NEUROLOGIA
gość
10-01-2013, 19:05:06

Leki które trzeba brać depakine 500,depakine 300,akineton,notropil,vit.B complet,ac.folicum,atenolol,preductal MR i po dodaniu mizodinu zaczołem chodzić drgawki ustały.Lekarze kazali mi odstawiać powoli leki i zostawić tylko mizodin.I po odstawieniu po kilku miesiącach drgawki wróciły i mam kłopoty z chodzeniem
doktor przepisała mi leki Keppa, Nootropil i Vicebrol. Na drugi dzień po wizycie była znaczna poprawa nawet było bardzo dobrze Pozdrawiam
Początkująca
13-01-2013, 15:34:27

Mimo przeniesienia na oddział neurologiczny, zmiany leków itp z mamą nie ma poprawy...
Znajomy lekarz konsultował przypadek mamy (przesłałam mu wyniki) i w Krakowie stwierdzili, że mama ma z całą pewnością wodogłowie...
I co tu teraz robić, kogo słuchać i przede wszystkim jak pomóc mamie?
Proszę o pomoc.
A.
gość
13-01-2013, 16:09:13

Myśle że zrobią operacje bo nadmiar płynu powoduje ucisk na mózg i zabużenia, po zabiegu będzie ok wszczepia zastawke

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: