Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
31-03-2014, 00:53:37

A zapomnialam, ja tez mam taka gruba blizne , piekne wybrzuszenie jakby mi z glizda zakleili
Na to wychodzi ze niektore typy tak maja
D.
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Wtajemniczona
31-03-2014, 05:19:10

Dorota a jakie masz te ćwiczenia pracę domową? Plastry też dzisiaj idę zakupować :)
Dobrego tygodnia! Niech nic nas nie boli!
Początkująca
31-03-2014, 05:56:35

witam wszystkich.jestem szosta dobe po i w nocy nic mnie nie boli.jak chodze to tez.ale jak usiade to albo mnie zaczyna piec,albo pojawia sie bol ,chyba w tym miejscu gdzie mialam wstawiny implant.ale idzie wytrzymac bez tabletek przeciw bolowych.w srode jade na sciagniecie szwow.ale mam bol w gardle,jak jem .pozdrawiam Zosie
Dorotke.Bety.nie damy sie bolowi.
gość
31-03-2014, 09:38:24

Kabernet, najprostrze cwiczenie wzmacniajace miesnie szyi dla tych tuz po operacji. Ja zaczelam dzien po operacji.
Reka na czolo i naciskamy glowa przez 5 sek, reka na tyl glowy i znow naciskamy na reke przez 5 sek, reka na lewej skroni naciskamy glowa 5 sek ,reka na prawej skroni i znow uciskamy 5 sek...wszystko powtarzamy 5 razy x 3 dziennie. W razie czego wrzuce obrazki
Malgosia14 kazdego dnia bedzie coraz lepiej , najwazniejsze ze mamy to za soba! Usciski dla wszystkich Szyjek
D.
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Forumowiczka
31-03-2014, 10:41:49

a propos operacji i tarczycy..
Ja też mam autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (Hashimoto) i tak jakoś wyszło, że też dostałam to w rok po operacji – a raczej stwierdzono to u mnie w rok po operacji i to tylko przez przypadek.
Poziom TSH mam wciąż w normie, tylko przeciwciała mi mocno podskoczyły.
Normalnie się ich nie bada jak TSH jest w normie, więc zanim bym się dowiedziała może bym jeszcze z rok – dwa żyła w nieświadomości, aż TSH w końcu by się zaczęło zmieniać. A skąd wiem? Mój ginekolog jest też endokrynologiem i jak już kazał mi cos oznaczać to było to hurtem wszystko :)
Ale do czego dążę – ja nie łączę choroby tarczycy z operacją.
Może mi się to już nawet zaczynało przed operacja? Nie mam pojęcia. Za to jak przeanalizuję swoją rodzinę, to wszystkie kobiety w linii mamy miały problem z tarczycą. Jedna ciocia (siostra mamy) już w wieku około 20 lat, druga siostra trochę później – obydwie muszą brać od lat hormony tarczycy. Moja mama też miała zaburzenia ale u niej jakoś się wszystko po latach uspokoiło. Moje 2 kuzynki (córki siostry mamy) też mają problem – jedna przyjmuje hormony, drugiej musieli już tarczycę wyciąć, bo guzki niepokojąco szybko rosły. Mam jeszcze jedną kuzynkę i to ostatnia żyjąca kobieta w linii mojej mamy – ona jedyna nie miała problemów z tarczycą. JESZCZE – bo ma dopiero 25 lat, a może też dlatego, że jest córką brata mamy – może ta nasza cecha jest dziedziczona tylko na linii kobieta-kobiecie?. No i mnie się pojawiło (a raczej wykryłam to – bo objawów niedoczynności w postaci wzrostu TSH jeszcze nie mam) po 40-tce.
Tak więc- problemy z tarczycą się po prostu zdarzają i niekoniecznie po operacji – one gdzieś tam tkwią w naszych genach – u mnie jest to wybitnie z konkretnej linii genetycznej.
Za to po operacji mogą wypadać włosy i to jest efekt narkozy. Odrastają na szczęście :)
Asia
Wtajemniczona
31-03-2014, 13:09:47

Tak Asiu może iść genami i najczęściej tak jest, ale u mnie nikt nie choruje.
To po pierwsze, po drugie robiłam tydzień przed operacją tsh i było w normie.
6 tygodni po operacji moja gula w gardle zamiast maleć zaczęła rosnąć i uciskać tchawicę i gardło.
To neurochirurg skierował mnie na badania i okazało się, że trafił. Wykryto mi tę chorobę na początku, więc szybko pojawiła się poprawa.
Pani profesor u której się leczę powiedziała, że jest to zapalenie jatrogenne, związane z urazem tarczycy.
Po 4 tygodniach leczenia wyniki mam idealne.
Zapomniałam tylko zapytać, czy to się da wyleczyć i czy nie trzeba będzie brać tyroksyny do końca życia.
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
31-03-2014, 15:48:27

witam wszystkich. dzisiaj czwarty dzien po operacji. wczoraj jakos udalo mi sie wstac po raz pierwszy po. o spaniu nie na mowy bo ciagle boli. mialam robione ACDF C5C6 i C6C7. nie mam na razie zadnych cwiczen szykowych robic - tak fizjo powiedziala. za 6 tyg kontrola. tylko co tu robic zeby nie bolalo... i jak z lozka wstawac? w szpitalu byly fajne lozka na pilota a w domu...moje stare bezpilotowe wiec ze wstawaniem ciezko...
Początkująca
31-03-2014, 17:13:49

Majella witaj. Ty już po ?? a miałaś mieć zabieg po świętach. Powiedz mi proszę czy zabieg miałaś w Coprernicusie i ile byłaś w szpitalu. Ja tak myślę ok 2 tyg jeszcze.
Wtajemniczona
31-03-2014, 17:24:04

Majella. Najpierw na bok przy brzegu łóżka głowie możesz pomóc ręką. Potem spuszczasz nogi z łóżka, jedna ręka przytrzymuje głowę a drugą podpierając się na poduszce podnosisz się do pozycji siedzącej i gotowe. Na początku trochę ciężko i pomału to idzie, ale z czasem będzie lepiej. Każdy dzień będzie troszkę lepszy.
Pozdrawiam i jesteśmy z Tobą
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.
Wtajemniczona
31-03-2014, 17:29:33

No i jeśli ze szpitala nie dostałaś recept, to poproś rodzinnego o p/bólowe i rozluźniające mięśnie na noc żebyś mogła spać. Ja jestem dwa tygodnie po i jeszcze czasem biorę leki jak mocniej boli.
pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: