Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
30-03-2014, 10:02:30

Witam.
Z tego co czytałam, to większość osób ma wrażenie takiej guli w gardle. Ja testem 2 tyg po i też przy przełykaniu czuję jakby coś tam było. Podobno to mija, ale ponieważ tarczyca też jest przesuwana na bok i lubi reagować na różne zawirowania w organizmie to też warto ja pewnie skontrolować. Ja miałam po porodzie tzw. poporodowe zapalenie tarczycy, choć przy cesarce mi jej nie przesuwali to zmiany hormonalne w organizmie do tego doprowadziły.
Co do plastrów, to też je chyba kupię mam żel silikonowy i no scar, ale mam wrażenie że zrosła mi sie skóra z powięziami szyi. Prz przełykaniu cała blizna się unosi, zwłaszcza w miejscu gdzie był dren. Rehabilitant mówi, że można będzie delikatnie laserem nad tym popracować. Czy wasze blizny były takie grube na początku (te 2 tyg po)? Moja blizna niby jest równo sklejona ale jest mocno wybrzuszona, tak jakbym gruby sznur miała pod spodem. Niby bzdurny problem, ale nie lubię golfów
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.
Wtajemniczona
30-03-2014, 10:20:14

Jesteście kochane. Lecę w tym tygodniu do lekarza poz i powiem mu o tym i o tej tarczycy. Denerwuje mnie to. I umawiam się do rehabilitanta. Napisałam w edycji tamtego postu, że jadę spacerować po Łazienkach i na mecz syna. Rozrywka!
:)
Jak ktoś ma doświadczenia z tym uczuciem bili to niech daje znak. Nerwy to się długo regeneruje.
Ach rupafin czy Ty już podjęłaś rehabilitację?
gość
30-03-2014, 11:41:23

Nie jestem po operacji tylko przed, ale jak już pisałam kiedyś wcześniej jestem po operacji tarczycy.Moja blizna jest długa ( po operacji kręgosłupa to widzę że pikuś do mojej), ale cieniutka i niezauważalna ! A to tylko dlatego że lekarz kazał masować, szczypać lekko naciągać.I nie ma że boli, miał rację! Oczywiście po całkowitym zagojeniu.I wcierałam maść Cepan.
Żadnych plasterków, to pójście na łatwiznę, trochę pracy trzeba w to włożyć ;)
Pozdrawiam w piękną niedzielę :)
Wtajemniczona
30-03-2014, 12:33:48

Hello,
Co do rehabilitacji, to mam dobrego znajomego, który jest rehabilitantem, terapeutą manualnym, McKenzie itp. i był u mnie kilka razy po operacji i delikatnie poluzowywał mi mięśnie barków bo bolały mnie okropnie, a po lekach rozluźniających spałam cały czas i ciśnienie leciało mi w dół. Jakieś nadgrzebieniowe i jakieś jeszcze inne mięśnie. I to mi pomaga. Szyja będzie później, a bilzną ma się zająć za jakieś 1.5 tygodnia, ale już ją mam masować, bo strupki odpadły.
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.
Wtajemniczona
30-03-2014, 16:44:33

To o czym pisze Lidia to mobilizacja blizny, kiedyś doradzał mi ją Marcin, rehabilitant na forum.
Można sobie o tym poczytać w necie.To świetnie pomaga na zrosty, olejek np bio oil świetnie się nadaje do masażu blizny.
Ja używałam plastrów silikonowych żeby przeciwdziałać bliznowaceniu,do którego mam tendencję. Na to masaż niestety nie pomaga.
Kiedyś o bliznowaceniu pisała chyba Viki?
Jeżeli się już zrobią to leczenie może trwać nawet kilka lat.
A i tak efekty są marne.
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
30-03-2014, 17:58:27

Fakt, jestem posiadaczką wielu dorodnych bliznowców na moim ciele. Te kręgosłupowe cięcia mam w kształcie "z" taki znak zorro O ile te poziome, w bruździe szyjnej są jako tako: wciągnięte, brzydkie szare to ta ukośna wyglądała jak gąsienica, z nerwem na wierzchu.Została po dwóch latach od zabiegu wycięta na chirurgi plastycznej.Rana zszyta 20 szewkami-supełkami, zaklejona plastrami steri-strip.Zakaz moczenia przez tydzień, potem zdjęcie szwów i plastry na kolejny tydzień bez moczenia!!!Jeszcze zaraz po zszyciu ostrzknięte specjalnym lekiem.Teraz to najpiękniejsza moja sznyta.
Zwykłe zapobieganie u mnie nie ma sensu-próbowałam chyba wszystkiego. Jedna rada plastyka dla mojego przypadku: nie moczyć blizny do zdjęcia szwów , inwestować samemu w plastry i postępować jak wyżej.
Chirurgia pozwala moczyć plastyka nie
Vika
gość
30-03-2014, 18:15:27

Czesc , jak powiedzialam bede sie meldowac
Dzis 5 dzien po operacji, od 2 dni boli mnie lopatka prawa jak cholera i dzisiejsza noc baaaardzo slaba
Ja tez mam wrazenie tej guli w gardle ale to nie przeszkadza tak bardzo jak przelykanie. Boli jak cholera nawet przy piciu, boli nie samo gardlo tylko mam wrazenie ze mi rozwali gnaty piersiowe. Kark sztywny dzis i blizna szczypie. chyba sie domaga pieszczot ode mnie ale nie za wczesnie na masowanie i smarowanie czyms? w srode mam kontrole u ,,zwyklego, lekarza to poprosze o te plastry jesli sa na recepte. Dzieki serdeczne za podpowiedzi dziewczyny i powrotu do zdrowia.
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Wtajemniczona
30-03-2014, 18:37:44

Dorotko
bliznę masuje się dopiero po wygojeniu, na początku bardzo delikatnie z oliwką. Potem już można bez oliwki ponieważ blizna nie jest już taka wrażliwa na dotyk.
Bliznę masuje się w poziomie, delikatnie można szczypać zbierając brzegi blizny do siebie i podnosić skórę z blizną ( odciągać od szyji).
Są instruktaże w necie
Hejka
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
30-03-2014, 20:43:30

Sprawdziłam. Plastry Sutricon są bez recepty, można je kupić nawet przez internet. To 5 plastrów 5cm x 30 cm, można je docinać, więc przy takich bliznach jak nasze na trochę wystarczy. Cena około 100 zł.
Żel silikonowy Bliznasil to koszt około 30 zł.
Dorotko, moje łopatki, kark i barki też mocno bolały, teraz mniej. Operator wypisał mi leki rozluźniające mięśnie, bo to podobno ból mięśniowy. W szpitalu ostrzykiwał mi je jakimś lekiem p/bólowym. Jak mnie mocniej boli, to najbardziej pomaga mi rehabilitant, który te mięśnie łopatek i barków bardzo delikatnie rozciąga i one puszczają, bo po lekach to śpię
bezbólowej nocy i
Pozdrawiam.
Bety
gość
31-03-2014, 00:50:53

Dzieki Bety
w srode poprosze wracza o leki rozluzniajace narazie wspomagam sie mascia wlasnie na bole miesni . po masci rzeczywiscie bylo lepiej. Lekarz zabronil wszelkiej reh do 6 tyg, narazie mam delikatne cwiczenia jako prace domowa ktore dzielnie i sumiennie wykonuje 3xdziennie
Zapislam sobie nazwy tych plastrow dziekuje wszystkim :-
Spijcie bezbolesnie a ja pojde wyprodukowac cos zjadliwego do kuchni . Pa
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: