Reklama:

hiperintensywne ogniska w MR (34)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
01-05-2009, 09:18:00

Witam,

Poproszę o ocenę przez specjalistę. Miałem rezonans magnetyczny. Poniżej napiszę co jest w opisie:

Badanie wykonano w sekwencjach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznej, strzałkowej i wieńcowej.

Umiarkowany zanik korowy.
W płacie czołowym prawym, w sąsiedztwie rogu przedniego komory bocznej, w odnodze przedniej torebki we prawej oraz płacie czołowym lewym podkorowo widoczne są pojedyncze, hiperintensywne ogniska w obrazach T2/PD i FLAIR, wielkości do 0,7 cm typu naczyniopochodnego. Poza tym tkanka mózgowia o prawidłowej intensywności sygnału w obrazach T1 i T2 zależnych, bez innych zmian ogniskowych.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Struktury centralne nieprzemieszczone.
Zbiorniki podstawy o prawidłowej konfiguracji.
Struktury tylne jamy zmian nie wykazują.
Widoczne zgrubienie blaszki wew kości czołowej typu hyperostosis frontalis interna.

Nie mam buli głowy. Występując zawroty głowy bez utraty równowagi. Mam padaczkę. Źle widzę ale byłem u okulisty i stwierdził astygmatyzm i zapisał okulary.

Proszę o odpowiedź bo trochę się przestraszyłem.
Przemo329
gość
22-05-2009, 21:29:00

08-06-2007 o 21:39, Amma :
Bardzo proszę o odpowiedź eksperta. Pół roku temu (zaraz po porodzie) trafiłam na oddział neurologii z bardzo silnymi stałymi zawrotami głowy, oczopląsem, zaburzeniami równowagi i wymiotami. Badania i konsultacje lekarskie (różni specjaliści) nie wykazały przyczyny. Zostałam wypisana bez poprawy. Z karty szpitalnej wynikało jedynie, że mam bardzo wysoki poziom cholesterolu (jestem w trakcie leczenia) oraz, co mnie najbardziej niepokoi, rezonans uwidocznił "pojedyncze, punktowe, hyperintensywne w sekwencji FLAIR i obrazach T2 zależnych ogniska wielkości do 3 mm w obrębie podkorowej białej substancji mózgu w okolicy czołowej prawej - zmiany najpewniej o charakterze naczyniopochodnym. Poza tym obraz (...) w normie". Po wyjściu ze szpitala zrobiłam kompleksowe badania kardiologiczne. Tu wszystko w porządku. Nadal nie najlepiej się czuję, zawroty głowy powracają (już nie tak silne i bez wymiotów). Lekarz nie wyjaśnił tych zmian naczyniowych w rezonansie. Stwierdził tylko, że są dziwne u tak młodej osoby (mam 30 lat). Czy te zmiany mogą być przyczyną zawrotów głowy? (nie mam żadnych innych objawów za wyjątkiem ogólnego osłabienia). Czy mogą być sygnałem jakiejś innej choroby? Co jeszcze mogę zrobić, by dociec przyczyny? Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
22-05-2009, 21:30:00

08-06-2007 o 21:39, Amma :
Bardzo proszę o odpowiedź eksperta. Pół roku temu (zaraz po porodzie) trafiłam na oddział neurologii z bardzo silnymi stałymi zawrotami głowy, oczopląsem, zaburzeniami równowagi i wymiotami. Badania i konsultacje lekarskie (różni specjaliści) nie wykazały przyczyny. Zostałam wypisana bez poprawy. Z karty szpitalnej wynikało jedynie, że mam bardzo wysoki poziom cholesterolu (jestem w trakcie leczenia) oraz, co mnie najbardziej niepokoi, rezonans uwidocznił "pojedyncze, punktowe, hyperintensywne w sekwencji FLAIR i obrazach T2 zależnych ogniska wielkości do 3 mm w obrębie podkorowej białej substancji mózgu w okolicy czołowej prawej - zmiany najpewniej o charakterze naczyniopochodnym. Poza tym obraz (...) w normie". Po wyjściu ze szpitala zrobiłam kompleksowe badania kardiologiczne. Tu wszystko w porządku. Nadal nie najlepiej się czuję, zawroty głowy powracają (już nie tak silne i bez wymiotów). Lekarz nie wyjaśnił tych zmian naczyniowych w rezonansie. Stwierdził tylko, że są dziwne u tak młodej osoby (mam 30 lat). Czy te zmiany mogą być przyczyną zawrotów głowy? (nie mam żadnych innych objawów za wyjątkiem ogólnego osłabienia). Czy mogą być sygnałem jakiejś innej choroby? Co jeszcze mogę zrobić, by dociec przyczyny? Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
15-05-2010, 14:00:58

jestem po badaniu rezonansu magnetycznego. wszystko niby w normie oprcz tego, zę w opisie mam : Tylny płat hyperintensywny w obrazie T1-zaleznym położonym anatomicznie. o co chodzi??????????? jestem jeszcze przed wizytą ktrą mam ustaloną na 30 czerwa-dopiero!!! cry
gość
26-08-2011, 16:23:43

witam mój problem jest taki że jestem w gronie zdjagnozowanych sm-ków ale coś mi się w tym nie podoba ponieważ zdjagnozowano mnie na podstawie jednego rezonansu sprzed lat nic po za tym . prof. zaraz przykleił mi łatke królika doświadczalnego i skierował na leczenie .teraz biore placebo od połowy września lek.najgorsze jest to że badanie nie jest jawne i swoich winików nie znam.czy to na pewno sm ? jak się upewnić? proszę o pomoc?
gość
02-04-2012, 21:09:58

Przemo329 2009-05-01 11:18:00 Witam,
Poproszę o ocenę przez specjalistę. Miałem rezonans magnetyczny. Poniżej napiszę co jest w opisie:
Badanie wykonano w sekwencjach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznej, strzałkowej i wieńcowej.
W płacie czołowym prawym, w sąsiedztwie rogu przedniego komory bocznej, w odnodze przedniej torebki we prawej oraz płacie czołowym lewym podkorowo widoczne są pojedyncze, hiperintensywne ogniska w obrazach T2/PD i FLAIR, wielkości do 0,7 cm typu naczyniopochodnego. Poza tym tkanka mózgowia o prawidłowej intensywności sygnału w obrazach T1 i T2 zależnych, bez innych zmian ogniskowych.
Widoczne zgrubienie blaszki wew kości czołowej typu hyperostosis frontalis interna.
Nie mam buli głowy. Występując zawroty głowy bez utraty równowagi. Mam padaczkę. Źle widzę ale byłem u okulisty i stwierdził astygmatyzm i zapisał okulary.
gość
25-07-2013, 16:11:16

Witam serdecznie... W czerwcu tego roku miałam robiony MR głowy w sekwencji FRESE (obrazy T2-zależne), SE (obrazy T1 - zależne) oraz TRIM , DWI-EPI, FIESTA w płaszczyznach czołowych , strzałkowych i poprzecznych .
I opis mam taki:
W istocie białej prawego płata czołowego w warstywach nadkomorowych widoczne są 3 pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne przemawiające za łagodnymi zmianami naczyniopochodnymi...
Proszę napiszcie co to może oznaczać , czy powinnam sie tym martwić ? Czy ktoś już z Was miał taki opis ? jesli tak i wie co to moze oznaczać to prosze o pomoc .
gość
08-11-2013, 01:19:20

Gość 2012-04-02 23:09:58
Przemo329 2009-05-01 11:18:00 Witam,
gość
25-08-2016, 04:45:09

Amma 2007-06-09 16:09:00
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc eksperta.

Moze poprostu zbyt malo plynow przyjmujesz i to jest glowny powod Twoich wszystkich dolegliwosci. Bez zadnych negatywnych skutkow poza przyjmowanymi pokarmami postaraj sie wypic 1.5 -2 l plynu oby nie byla to kawa herbata piwo bo te plyny dzialaja moczipednie i efekt bedzie odwrotny. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia chociarz podejrzewam ze juz je Pani odzyskala.
gość
20-12-2016, 10:23:18

Witam I prosze o odpowiedz. U mnie wszystko zaczelo sie gdzies 4 lata temu kiedy zmarla moja mama. Zaczely sie bole w klatce, uciski w glowie, strach przed smiercia. Mialam robiony rezonans glowy wyszly ogniska hiperintensywne drobne o wielkosci 4mm ale nie wykazano zwiazkow naczyniopochodnych po tym mialam punkcje ktora wyszla rewelacyjnie. Mialam ekg I usg serca wyszly rewelacyjnie. Morfologia, ob, magnez,potas, cholesterol, I proby watrabowe oraz mocz super. Mialam okuliste I badanie cisnienia oka dobrze, przeswietlenie pkuc oraz spirometria bez zarzutow. Co mam jeszcze zrobic pomozcie bo wariuje meczy mnie ten rezonans? Czy punkcja jest dokladnym badaniem I nie mam sie co martwic?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: