Reklama:

Dyskomfort w prawej pachwinie udowej, problemy z erekcją, nerw sromowy? (20)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
18-12-2015, 23:24:42

Witajcie.
Mam 28 lat, po kilkuletniej walce z szukaniem problemu zaburzeń erekcji i słabego orgazmu. Po kilkunastu wizytach u urologów, seksuologów, psychiatrów, neurologów. Przyjęciu wielu tabletek na potencję, testosteronu, leków przeciwlękowych, depresyjnych jeden z lekarzy wpadł na to że prawdopodobnie mam problem z uciskiem na nerw sromowy przebiegający w mojej prawej pachwinie udowej. To chyba jedyne sensowne wytłumaczenie bo nic innego mi nie pomaga.
Opiszę może krótko (bardzo krótko) bo historiaa jest długaa
Zmieniłem pracę z fizycznej na siedzącą, po prawie roku pojawiły się problemy z siedzeniem. Nie mogłem usiedzieć już na krześle, czułem mrowienia pośladków cierpnięcia itp. Zdarzały się również problemy z parciem na mocz (nie czułem potrzeby sikania). Chodziłem dopiero jak już czułem w brzuchu że mam wszystko nabrzmiałe. Położyłem się do szpitala na badania.
Rezonans głowy i kręgosłupa LS nic nie wykazał.
Chodziłem z problemem i powracającym dyskom***m w pachwinie długo.
Czasem jest poprawa i wszystko w raca do normy, zdarzają się również dni że dyskomfort jest dość duży, nawet na tyle że podczas snu nie moge mieć nóg blisko siebie bo nie mogę zasnąć...
Teraz mam jakiś trop, pytanie czy wg was ma to sens? Co robić? Spróbować jakichś leków? Zrobić rezonans miednicy?
Ma ktoś doświadczenia z podobnym problemem?
Ogólnie jestem zdrowy, wyniki krwi (a maiłem chyba wszystko) są w normie, mocz, posiewy moczu, nasienia również.
gość
19-12-2015, 21:39:23

To neuralgia nerwu sromowego. Neuralgia nerwu sromowego jest nazywana również syndromem Alcocka, zespołem kanału sromowego czy też potocznie - „chorobą rowerzystów”. Istotą tego stanu jest patologia tycząca się tkanki nerwowej. Neuropatia nerwu sromowego może być wywołana stanem zapalnym czy uszkodzeniem nerwu.
Ból potrafi się lokalizować po obu stronach ciała, lecz również może dotyczyć tylko jego jednej strony. Zazwyczaj natężenie objawów jest silniejsze wraz z upływem dnia. Ulgę może przynieść przyjęcie pozycji leżącej, stojącej, a siedzenie wzmacnia nieprzyjemne dolegliwości bólowe.
Niektórzy pacjenci zgłaszają dziwne uczucie, dotyczące ich narządów płciowych, tak jakby były one zdrętwiałe, pozbawione zdolności czucia. Inni chorzy natomiast mają poczucie, iż w ich odbytnicy lub pochwie znajduje się ciało obce. Dolegliwości tego typu mają wpływ na funkcje seksualne chorych. U kobiet objawia się to zmniejszonym odczuwaniem przyjemności podczas współżycia seksualnego, niemożnością przeżycia orgazmu, często dolegliwościami bólowymi podczas stosunku płciowego.
Mężczyźni też cierpią z powodu neuralgii nerwu sromowego. Dolegliwości bólowe pojawiają się podczas erekcji czy ejakulacji. Na przeciwnym biegunie znajdują się dolegliwości pod postacią wzmożonego podniecenia seksualnego, w sytuacjach do tego nieadekwatnych.
Pacjenci cierpiący na neuralgię nerwu sromowego mają również problemy z załatwianiem swych potrzeb fizjologicznych. Ból może wystąpić podczas oddawania moczu, stolca. Może on również utrzymywać się po wyjściu z toalety. Pacjentom może dokuczać uczucie parcia na stolec, naglącej chęci oddania moczu. Pacjenci mogą również cierpieć na niemożność utrzymania moczu czy stolca, jak również na przewlekłe zaparcia.
Jak widać, objawy pojawiające się w przebiegu tej jednostki chorobowej potrafią być bardzo zróżnicowane, nie wszystkie symptomy pojawiają się u każdego pacjenta. Niektóre z dolegliwości są spotykane często, inne natomiast dość rzadko.
Leczenie neuralgii nerwu sromowego zależy od tego, co podejrzewa się u danego pacjenta. W przypadku ucisku nerwu sromowego przez mięśnie, struktury kostne, chirurgiczne odbarczenie nerwu może okazać się konieczne. W innych przypadkach stosowana jest rehabilitacja fizyczna, ćwiczenia rozciągające. Skuteczne bywają również leki anty-padaczkowe, przeciwdepresyjne, które wykazują działanie przeciwbólowe. Innym rodzajem terapii jest wstrzykiwanie w okolice nerwu sromowego sterydów lub leków o przedłużonym działaniu anestetycznym.
gość
20-12-2015, 00:26:45

Czy rezonans magnetyczny wykryje taką neuralgię?
gość
20-12-2015, 10:52:49

Tak. Aby dokładniej uwidocznić patologię naczyń krwionośnych wykonuje się rezonans z kontrastem.
gość
20-12-2015, 13:19:07

Jaka jest szansa na powrót do zdrowia? Czy uszkodzony nerw można przywrócić do pełnej sprawności czy tylko dyskomfort mogę już w tej chwili wyeliminować. Czy takie ew zabiegi w okolicy nerwu są bezpiecznie i nie pogorszą sprawy?
gość
20-12-2015, 17:07:59

Profesjonalista powiedziałby, że szansa jest zawsze, ale byłbym kłamcą mówiąc, że takie osoby wracają do pełnej sprawności. Najczęściej leczenie jest objawowe, farmakologiczne i fizjoterapeutyczne. Dobrze dobranymi lekami dyskomfort można wyeliminować do 80%. Ew. zabiegi chirurgiczne zawsze poprzedzone są długą i żmudną diagnostyką przedoperacyjną.
gość
20-12-2015, 18:28:51

Dostałem od lekarza Amitryptylinę. Widzę że ma dwojakie właściwości. Przeciwbólowe i odbudowuje połączenia przekaźnikowe. Mam go zacząć brać. Mam nadzieje że będzie poprawa i będę w końcu wiedział na 100% w czym jest problem a i może uda się wyleczyć... :(
Dziękuje za pomoc.
gość
29-12-2015, 13:09:29

myślę, że jest kwestia usunięcia przyczyny, to w konsekwencji może dać poprawę, więcej informacji prześlę na pocztę
gość
15-03-2016, 16:57:22

czy można jakiś kontakt do pana?
gość
16-03-2016, 10:58:40

tak, informację prześlę na pocztę, potrzebuję do tego adres

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: