Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
06-11-2014, 23:16:48

Zanzibar, u mnie było jak opisałem, widocznie zależy od szpitala
Draze wiec temat jak mogę, zresztą jestem dwa tygodnie po operacji dopiero, wysiłek dopiero w przyszłości
Oczywiście chodze na rehabilitacje prywatnie, no bo jakze inaczej
Nie mam uwag do pobytu w szpitalu i do zabiegu, tylko poczułem się lekko zagubiony jak siadłem w domu i się zaczalem zastanawiać co dalej. Jakis tam instruktaż i czego unikac dostałem przed wyjściem ale cwiczen i jakiegoś terminarza kiedy i na ile mogę sobie pozwolić już niestety nie.
tak to wygląda
trzymajcie się prosto
Grzegorz
Wtajemniczona
06-11-2014, 23:21:22

Grzesiu,
moja sugestia jest taka, żebyś słuchał swojego ciała. wziął pod uwagę, że masz świeżo wszczepionego impla. mówi się, że do 6 miesięcy po trzeba na siebie uważać. patrz, co powoduje dolegliwości i nie rób tego po prostu. chodź na spacery, mało siedź więcej spaceruj i odpoczywaj leżąc. dbaj o postawę ciała. poza tym baw się dobrze ;)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Początkujący
07-11-2014, 10:53:00

Baw się dobrze :P Szyjka podsumowała :)
Widzę ze rehabilitacje NFZ obrosły w stereotypy, także na swoją szedłem z takim nastawieniem , wręcz że mnie uszkodzą itp. ale mówię należy się to pójdę i sprawdzę co mają mi do zaoferowania. Co prawda wybrałem sprawdzony ośrodek w wwie i ? I jestem bardzooooo pozytywnie zaskoczony, jest to jak do tej pory najlepszy interes dla mojego kręgosłupa, większość fizjo przyjmuje także prywatnie, na samym początku została zweryfikowana postawa i okazało się że pomimo kilku prywatnych wizyt nikt na to nie zwrócił uwagi, i ćwiczyłem ale co z tego jak źle to robiłem. jestem 7 dzień na rehabilitacji nfz i moja postawa jest już prawidłowa teraz tylko utrzymać efekty i iść do przodu, zestaw ćwiczeń jaki otrzymałem jest tak rozległy że na pewno nie znudzi się :) Ale widzę że trzeba się też samemu interesować, wypytywać o ćwiczenia.
pzdr
Początkujący
07-11-2014, 14:52:04

czesc
no, zabawa jest przednia;)
staram się spacerować, na pewno za dużo siedze
powoli do przodu
na razie jestem na etapie korekcji postawy wlasnie i powiem ze nie jest to latwe, tzn wymaga ciaglej uwagi
po lekturze forum wiem ze trzeba podejść do problemu spokojnie i na luzie z duza doza cierpliwości
Harii ile jesteś po operacji?
pozdrawiam i trzymajcie się prosto
Grzegorz
Początkujący
07-11-2014, 18:10:16

Hej, ja na szczęście przed i mam nadzieję że uporem i postawą uda mi się uciec w siną dal
dziś zakupiłem zieloną taśmę reh, i dokładam do zestawu ćwiczeń, świetnie czuć na niej pracujące mięśnie
Początkujący
07-11-2014, 18:12:22

Gogole, czemu u Ciebie operacja? wypadek jakiś czy zwyrodnienia?
Wtajemniczona
07-11-2014, 19:57:07

Harii, gdzie sie rehabilitujesz na NFZ?
Też kilkukrotnie na forum dzieliłam się dobrymi doswiadczeniami z CKR na Ursynowie.
U mnie minął już rok z hakiem, od kiedy kilku neurochirurgów chciało mnie zoperować. Mam dyskopatię wielopoziomową, z modelowaniem rdzenia na 2 poziomach, a "spłaszczenie" jednego dysku nawet widac na rtg. Zdecydowałam się najpierw na rehabilitację i objawy prawie ustąpiły. Są dni lepsze i gorsze, te drugie głównie dlatego, że nie ćwiczę regularnie - zawsze wolałam bardziej dynamiczne aktywności sportowe niz ćwiczenia rehabilitacyjne. Mój rehabilitant namawia mnie na zapisanie sie na pilates i chyba zacznę od przyszłego tygodnia. Ze względu na dyskopatię wprowadziłam troche zmian - zamiast biegać dużo maszeruję, mniej dźwigam, staram się odpoczywać, relaksować, dbam o prawidłowa postawę, zwłasza w pracy, przy komputerze. Poza tym żyję całkiem normalnie, a do mniejszego bólu już sie przyzwyczaiłam.
Pozdrawiam wszystkie szyjki, a szczegolnie te, które rok temu poprowadziły mnie za rękę i dały dużo dobrych wskazówek.
Basia
Początkujący
07-11-2014, 20:22:15

hari, tak trzymać
u mnie niestety mleko się rozlalo- rdzen scisniety do 3mm, podobno nie powinienem już chodzic, co nie przeszkodzilo lekarzowi dac mi termin za 7 miesięcy :D
szereg typowych objawow neuro typu drętwienie, bole, zawroty glowy itd.plus szereg mniej typowych o których może nie będę pisal
wstawili 2 poziomy stale plus stabilizacja plytka, glownie w ramach prewencji żeby nie doszło do przerwania/martwicy rdzenia(nie będę cytowal tego zargonu z wypisu, jakos mnie odrzuca)
pierwsze trzy dni były cudowne-wszystkie objawy ustapily, niestety jak tylko zaczalem trochę więcej chodzic częściowo niektóre dolegliwości się odnowily, ale to jest niebo a ziemia
generalnie jestem zadowolony, nie musze się martwic ze jak się potkne to już mogę nie wstać;)
cala impreza wynikla ze zlej postawy przy kompie, niestety jestem krótkowidzem i nieświadomie przybliżam glowe do monitora, efekt jak wyzej
ja od początku byłem nastawiony na prace po, dlatego teraz spalam się jak to spiewal pewien artysta :D
operacja to ostateczność, ja nie widziałem innego wyjścia
teraz plan jest prosty-doprowadzić się do stanu uzywalnosci w miare możliwości. Cale życie do czterdziestki uprawiałem jakies sporty rekreacyjnie, nie będzie problemu, lubie się ruszac
pozdrawiam trzymajcie się prosto
Grzegorz
Początkujący
07-11-2014, 20:29:59

Szyjka74
Zastosuje się sumiennie ;)
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
07-11-2014, 20:59:57

Basia na w CLR na ul. Srebrnej 3, przy placu zawiszy .
Też wolę żywsze zajęcia niż ćwiczenia rehabilitacyjne, ale nie powiem że te co wykonuję są jakoś strasznie nudne, lubię je! Poza tym mam pozwolenie do powrotu do aktywności jak wzmocnie gorset.
Ja ćwiczę na: piłce reh z beretem i taśmami gumowymi, same taśmy, ćwiczenia izometryczne leżąc, stojąć itp. , Basen, bieganie zamieniłem na nordic walking i rower ,TRX jak wzmocnie (ogon, plecy) i będę chciał także umiarkowanie wrócić do drążków.
Jeśli chodzi o pilates to jest super ale uważaj i idz do takiej szkoły gdzie ktoś zna się na temacie i będzie spoglądał czy trzymasz postawę (ogon, plecy, szyja) jeśli pozycja będzie nie stabilna to tylko możesz sobie pogorszyć, przerabiałem temat .
Jeśli myślałaś o jodze to mam wiele sprawdzonych szkół i najbardziej polecam Yoga Medica, fizjoterapeuci tam prowadzą, może jest podobna placówka z pilates`em.
Niby w szkołach jogi mówili że instruktorzy zwracają uwagę na dyskopatów jednak nie wiele w tym prawdy było.
Gogole to nieźle że wylał się od postawy, nie spotkałem się z taką sytuacją raczej urazy i wypadki, 3mm to faktycznie nie było co ryzykować.
pzdr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: