Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-12-2016, 11:32:16

Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Każdy przypadek jest inny. Pozostaje czekać i mieć nadzieję. Serdecznie pozdrawiam
"Nadzieja umiera ostatnia"
gość
29-12-2016, 12:59:43

Dzień dobry wszystkim ,
Jestem studentem 3 roku fizjoterapii na WSIiZ w Rzeszowie i właśnie jestem na etapie pisania pracy licencjackiej . Mam ogromną prośbę do tych którzy mają lub mogą poświęcić 5 min swojego czasu i wypełnić ankietę która dotyczy świadomości ludzi na temat udaru mózgu . Zebrane odpowiedzi niezbędne mi będą do opracowania wniosków w mojej pracy .
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
oto link do ankiety :
http://www.survio.com/survey/d/A2A8G9R4X4L1E9C6S
gość
04-04-2017, 19:53:44

romanek 2014-07-17 22:42:35
Gość 2014-07-16 16:46:10
Do Pani, której Babcia miała udar i idzie na rehabilitację do Dzierżążna...
Rozumiem, że tego w woj.pomorskim. Ten szpital nie ma niestety dobrej opinii, ale dobrze ze jest jakas opcja. Jesli babcia jest jeszcze w szpitalu np. w gdansku lub koscierzynie czy gdziekolwiek na oddziale neurologii to spróbujcie załatwić skierowanie na rehabilitację (wystawia lekarz prowadzący) do szpitala Studenckiego (w gdansku) lub SOlanki Inowroclaw (rehabilitacja szpitalna neurologiczna) - formularz do pobrania na ich stronie. W tym studenckim rehabilitacja mojego ojca trwała 2,5 miesiaca, ale tak naprawde dopiero w Solankach postawili go na nogi, a jest po 2 udarach ciezkich (po piwerwszym uczył sie chodzic ok.6m-cy. REHABILITACJA SZYBKA JEST BARDZO WAŻNA. Im póżniej tym gorsze rokowania! Teraz przychodzi do nas wciąz rehabilitant prywatnie, a ojciec jest już 4 lata od 2ego udaru. Dodam jeszcze że ma 82lata[/CYTAT
Najważniejsze jak najszybciej zacząć. Gdziekolwiek ale zacząć.
Zamast do przechowalni do Dzierżążna to znacznie
lepiej rehabilitować się w Gdańsku -
www.doz.pl/lekarze/l58060-Fizjoterapeuta_Pawel_Michalowicz_masazysta
gość
13-04-2017, 14:30:53

Ważne żeby osoba po udarze miała sprawną rehabilitację, czytałam ostatnio o wpływie neuroplastyczności mózgu i widać że jest szansa na odbudowę mózgu dzięki odnowie sieci neuronalnych
Wiecęj można dowiedzieć się tutaj http://psycholog-opole-sikorski.pl/neuroplastycznosc-mozgu-rozwoj-trening
Wtajemniczony
14-04-2017, 12:23:41

Bardzo fajny artykuł.
Ja jestem przykładem , na całe szczęście Zywym przykładem na neuroplastyczność i możliwości regeneracyjne mózgu , nawet mój lekarz neurohirurg który mnie operował twierdzi że moje tomografy(zdjęcia) i skala zniszczeń mojego mózgu nie dawały podstaw do jakiej kolwiek nadziei abym z czegoś takiego wyszedł żywy --dostałem 4 pkt.gcs.--a więc odmóżdżenie -śmierć mózgu.
I po rehabilitacjach , żmudnych ćwiceniach samotnie przed komputerem , po długich treningach mózgu --zostało mi tylko --sporadyczne kłopoty z pamięcią krótkotrwałą i ustępujący zespół zaniedbania jednostronnego -- byłem konsultowany przez w sumie 3 psychologów, jednego neurologopedę i wszystkie testy przeszedłem a wyniki --ponad przeciętne dla mojej grupy wiekowej ,---na początku było trudno , ale z dnia na dzień widać było zmiany --na początku duże , potem mniejsze , teraz też je widzę , są mniejsze --ale są ---a są mniejsze i będą się zmniejszać bo i punkt odniesienia się ciągle zmienia ---ale jak widzicie piszę samodzielnie --co jeszcze 6 miesięcy temu było abstrakcją a 8 miesięcy temu --uczyłem się czodzić , czytać i pisać...
Mózg człowieka jest tajemnicą , ale jego plastyczność jest jak najbardziej prawdziwa ....
Pozdrawiam serdecznie...Jacek.
gość
06-05-2017, 18:19:54

W lutym tego roku przeszłam udar niedokrwienny mózgu...ciągle staram się odnaleźć coś na temat samopoczucia po udarze, jakie jeszcze dolegliwości mogą mnie spotkać bo te zdawkowe wpisy nie wystarczają mi a tak naprawdę to nie mam z kim o tym porozmawiać.....kto może mi pomóc. Mam tyle obaw, że jak tylko coś mnie zaboli to zaraz mam złe myśli.
gość
06-05-2017, 18:25:52

Przepraszam... z tych emocji zapomniałam przedstawić się. Mam na imię Anna
Udar niedokrwienny prawostronny i świeżo zdiagnozowana cukrzyca typu 2
gość
25-06-2017, 12:09:41

Witajcie .... mój tata 56 lat wczoraj przeszedł rozległy udar mózgu . Trafił do szpitala w ciągu 30 min a w ciągu godziny został podany mu lek niestety tylko 70% ponieważ zaczął krwawić z przełyku. Tato ma sparaliżowana lewa cześć ciała , jest świadomy rozmawia z nami z sensem ale lekarz nie daje dobrych rokowań gdyż na ta chwile lek nie zadziałał .. do tego doszła wysoka gorączka 40 stopni . Nie wiem co robić ... gdzie szukać pomocy
gość
18-07-2017, 07:44:21

Czytałem jakiś raport medyczny kilka miesięcy temu i był dział dotyczący udarów. Przyznam, że zaskoczyła mnie pozytywnie jedna rzecz. Wystarczy dbać o równowagę ciśnienia, żeby praktycznie o połowę zejść z ryzyka udaru. U mnie ciśnieniomierz to stały skład domowej apteczki. Robię notatki odnośnie samopoczucia, ciśnienie co 2 dzień mierzone. Zauważyłem, że nawet przy drobnym stresie mocno mi skacze. Podejrzewam, że u większości ludzi podobnie, a można sobie z tego sprawy bardzo długo nie zdawać. Piję sporo ziół na obniżenie ciśnienia doraźnie. Twardą farmakologię zostawiam sobie na stare lata. Nie wiem, może ktoś z Państwa skorzysta z mojej wiedzy :) Serdecznie pozdrawiam.
gość
18-08-2017, 07:29:37

Akurat lato jest taką porą roku że ryzyko udarów czy zawałów mocno wzrasta. Ja właśnie sobie po ostatniej fali upałów kupiłam ciśnieniomierz i mierzymy z mężem, wyniki są średnie na jeża.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: