Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-12-2024, 17:50:11

Witam nie siem czy ejst ktoś jeszcze na grupie. Chciałam zapytać jak u Was wuglada sytuacja. Moja mama w marcu tego roku miała operacje planowaną tetniaka mózgu podczas której doszło do udaru niedokrwiennego i sparaliżowana jest prawa strona i stwierdzono afazje czuciowo-ruchową.
Po szpitalu od razu przewieziona została do szpitala rehabilitacyjnego gdzie ją postawiono na nogi,rozumie już mowę,wypowiada słowa jednak często jej brakuje słów i ma zaburzenia planowania.
Pozostal niedowład ręki prawej oraz zaburzenia niektórych funkcji poznawczych.
Myślicie że po takim czasie ręką wroci i mowa? Ręka cały czas rehabilitowana jest i rusza jedynie z obręczy barkowej. Obecnie przebuea w szpitalu rehabilitacyjnym.
gość
16-12-2024, 09:26:52

gość 14-12-2024, 18:50:11
Witam nie siem czy ejst ktoś jeszcze na grupie. Chciałam zapytać jak u Was wuglada sytuacja. Moja mama w marcu tego roku miała operacje planowaną tetniaka mózgu podczas której doszło do udaru niedokrwiennego i sparaliżowana jest prawa strona i stwierdzono afazje czuciowo-ruchową.
Po szpitalu od razu przewieziona została do szpitala rehabilitacyjnego gdzie ją postawiono na nogi,rozumie już mowę,wypowiada słowa jednak często jej brakuje słów i ma zaburzenia planowania.
Pozostal niedowład ręki prawej oraz zaburzenia niektórych funkcji poznawczych.
Myślicie że po takim czasie ręką wroci i mowa? Ręka cały czas rehabilitowana jest i rusza jedynie z obręczy barkowej. Obecnie przebuea w szpitalu rehabilitacyjnym.

Polecam neurologopedę prywatnie oraz neuropsychologa, z którym będzie mama ćwiczyła funkcje poznawcze. Jeśli chodzi o rękę, to w przypadku mojej mamy biło podobnie, ruch tylko z jakby z barku. Korzystaliśmy z turnusów prywatnie i udało się doprowadzić do rękę do podnoszenia na wysokość szyi.
gość
06-03-2025, 06:12:04

Hey . Czy po przez konsultacje online z neurologiem można otrzymać skierowanie na rehabilitację . Moja mama jest 3 miesiące po udarze i po szpitalne skierowania stracily waznosc . Potrzebujemy pilnie nowego skierowania bo w naszej okolicy Kotliny kłodzkiej dostanie się do neurologa to na sierpień . Oczywiście wizyta prywatna może być ale doktor może wystawić skierowanie ale też do prywatnego ośrodka . My potrzebujemy skierowanie na NFZ . Czy ktoś może pomóc ?
gość
08-04-2025, 04:09:36

Dzień dobry,
Proszę o porade. Mama miała udar lewostronny, dodatkowo upadła na bark co w konsekwencji spowodowało zlamanie barku. Jest w szpitalu w pełni świadoma i rusza lewa noga paluszkami ale noga nie ma czucia a bark i lewa reke jest unieruchomiona temblakiem. Zalecana jest operacja barku ale nie chca jej zrobic bo to nie ratuje zycia. Ortopeda mowi ze bark brzydko sie wzrosnie a po roku endoproteza. Mama bez operacji barku nie będzie mogla rehabilitowac reki po udarze bo bark a w konsekwencji rehabilitacja nogi takze nie w pełni mogłabyc ćwiczona. Proszę o porade.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: