Bożenko, u nas to wyglądało tak, że rano Daniela ubierali, pomagali przejść na wózek, sniadanie i od razu go wiozłam na ćwiczenia. Oni wożą na zajęcia ale jak jest rodzina to lepiej samemu pojechać, sprawniej to idzie (na początku trzeba się poumawiać z rehabilitantami i oni mówią kiedy przyjechać na zajęcia następnego dnia).
My mieliśmy zajęcia z fizjoterapeutą, logopedą, masaże, krioterapię, są jeszcze różne dodatkowe, jeśli będziesz chciała więcej zajęć czy zabiegów dla taty to od razu rozmawiaj z lekarzem, oni sa bardzo otwarci na propozycje. U nas też rehabilitanci sugerowali np masaż i lekarz od razu miał to przepisane.
I od rana do obiadu zajęcia, my mieliśmy też zajęcia po obiedzie, ale to dodatkowo płatne.
Po obiedzie odpoczynek, można wyjść na zewnątrz, tam są piękne tereny spacerowe, wózkiem można jezdzić po parku. na samym dole jest kawiarenka, można tam wjechać wózkiem, jest też sklepik, kiosk.
Z jedzeniem jest marnie, Daniel je normalnie, więc mu dokupowałam jedzenie w sklepie. Tak więc jesli możesz zabrać jakieś słoiki ze sobą, to zabierz, bo mogą się przydać.
My jechaliśmy autem, bo Daniel dobrze znosi podróże, siedzi normalnie na siedzeniu, też mamy ok 600 km do Rept :) Ale faktycznie lepiej jechać transportem medycznym, bo tata może Ci nie wytrzymać w wózku tyle drogi.
Ja mieszkałam w hotelu, tam chyba nawet w nocy nie można być w nocy z pacjentem. nie mieszkałam w hotelu szpitalnym, ale w pokojach "u Salezjanów", bliziutenko a spokojniej, cena za pokój 1osobowy bez łazienki 30 zł.
Wez zapas ręczników. Trzeba pilnować mycia chorego, raz w tygodniu jest kąpiel, też trzeba dopytywać i pilnować.
W ogóle z leżącym i nie mówiącym chorym to lepiej tam być, bo sam sobie nie poradzi. Pielęgniarek jest mało i potem ci leżący pacjęci są trochę spychani na sam koniec.
Bierzcie własny wózek, bo to najepiej, nie trzeba "polować" na szpitalny.
Z zajęć jestem b. zadowolona, wszystko wyjasniaja, dopinguja chorego, jesli rodzina o cos pyta, to rehabilitanci wszystko tumacza.
Zajecia logopedyczne mielismy z p. mgr Duda, zlota kobieta, wreszcie Daniel zaczal mowic glosnej i wyrazniej.
Mam nadzieje, ze tez bedziecie zadowoleni, tam sa super specjalisci, tylko opieka pielegniarska troche szwankuje.