Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-07-2013, 00:53:10

witam czy ktoś może mi powiedzieć jak odbywa się zabieg usunięcia gruczolaka z przysadki ,pozdrawiam z góry bardzo dziękuje .Mat
gość
16-11-2013, 21:16:01

Witam
Mam prawie 20lat i 4lata temu wykryto u mnie groczulaka przysadki mozgowej. Wtedy mialam miec robiona angiografie, jednak nie podjelam sie temu, ani leczeniu (guz mial ok.2mm). A teraz? Ma ok. 8-9mm i jestem klasyfikowana do operacji, a konkretnie na styczen.
Mam straszne bole glowy, praktycznie caly czas, zaburzenia miesiaczkowe, ograniczone pole widzenia, zawroty glowy i lekkie "odcinanie" sie od rzeczywistosci..
Jeśli ktoś jest po endoskopowym usunieciu guza to proszę o kontakt, mam wiele pytań, naprawdę bardzo się boje.
moj e-mail:
dzieffcynka16@gmail.com
Pozdrawiam.
gość
01-12-2013, 02:57:09

Jestem po operacji .Operację miałam 25/01/2013 r Wszystko opisuję na swojej stronie.Zapraszam na moją stronę .
trzymam kciuki.
gość
01-12-2013, 03:01:32

Zapraszam na moją stronę.Jestem po operacji guza przysadki moja strona to życiezcushingiem, zapraszam
gość
14-01-2014, 16:29:23

Witam. Moje pytanie dotyczy MRI przysadki mózgowej. Jeśli chodzi o objawy to mam je od wielu lat (ok 7) ale ciągle były bagatelizowane przez lekarzy. Dopiero po urodzeniu dziecka zajęto się mną tak jak należy. Oprócz objawów, które mam od dawna czyli problemów z widzeniem na prawe oko,bólów, zawrotów głowy i ciągłego zmęczenia i osłabienia pojawił się u mnie mlekotok i nieregularny okres. Badania prolaktyny wykazały normę lecz po obciążeniu wartość PRL była 30 razy większa. Wysłano mnie na rezonans. Opis z rezonansu brzmi:
Badanie MR, sekwencje FSE, SE, obrazy T-1-zal i T2-zal oraz T1-zal GAD w trzech płaszczyznach wykazało:
Przysadka mózgowa guzowato powiększona wchodząca do zatoki klinowej najpewniej z niszczeniem dna siodła tureckiego po stronie lewej z wpuklaniem się górnej powierzchni przysadki. Masy widoczne w górnej części zatoki klinowej dążą w kierunku sitowia i podpierają podstawę tylnej części środkowego dołu czaszki. Lejek pociągnięty ku dołowi symetryczny. Okolica nadsiodłowa i skrzyżowanie nerwów wzrokowych wolne. Zatoki jamiste i TT szyjne wew obustronnie bez cech nacieku. Obraz MR odpowiada najpewniej tu przysadki z niszczeniem dna siodła tureckiego.
Bardzo proszę o interpretację wyniku/opisu. Nie wiem czy sytuacja jest bardzo poważna. Za tydzień idę do endokrynologa ale zastanawiam się czy potrzeba jest wizyta na tym etapie u neurologa lub neurochirurga. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
gość
14-01-2014, 16:32:33

Przepraszam tak strasznie chaotycznie napisałam. Nawet się nie przywitałam. A więc.... Witam wszystkich i zgóry dziękujęza pomoc.
gość
03-04-2014, 21:44:19

Witam. Piszę specjalnie dla wszystkich ludzi którzy tak jak ja spotykają się z ignorancją lekarzy. To jest nieprawdopodobne wprost. Jakiś czas temu czytałam zamieszczone tu historie i modliłam się, żeby u mnie wyszło coś innego ale niestety moje podejrzenia się potwierdziły. WSZYSTKIE BADANIA WYKONAŁAM PRYWATNIE NA WŁASNĄ RĘKĘ SAMA SOBIE WYKRYŁAM GUZA !!!!!!!!! Mam 26 lat od jakiś 4 szukam przyczyny mojego koszmarnego stanu zdrowia. Niedawno wykonałam usg nadnerczy i badanie na katecholaminy, bo myślałam że guz jest tam, a teraz rezonans i wyszedł mikrogruczolak. Problemy ze zdrowiem mam od około 8 lat na początku wypadła mi połowa włosów ;( od kiedy zaczęłam miesiączkować (15 lat temu) okres zawsze był tragiczny tzn raz co 3 miesiące innym razem po pół roku albo bez przerwy krwawiłam przez 2 tyg, przez 9 lat brałam hormony i dzięki nim miałam normalne cykle, ostatnio doszedł mlekotok ale była to jednorazowa sytuacja, od 3 lat biorę beta-blokery na serce: tętno około 130, górne ciśnienie 150 dolne około 100, arytmie takie że czułam jak serce staje i po chwili się rozpędza, problemy z trawieniem większości produktów, biegunki i wymioty zmusiły mnie do przejścia na stałe na dietę, no i senność, najlepiej jakbym spała całą dobę, nie mam w ogóle siły na nic, duszności, a właściwie duszenie się ale nie cały czas to raczej jakieś napady w zupełnie nieoczekiwanych sytuacjach, drażni mnie światło wole półmrok, omdlenia, pogorszenie pamięci, dziwne uczucie jakby unoszenia się, nie wiem jak to określić czasem ból oczu, zawroty głowy. Na pogotowiu wylądowałam kilka razy oczywiście lekarze twierdzili że mam nerwicę tylko tabletki na nerwy nie sprawiały że serce zaczynało wolniej bić jedyne co mnie ratuje obecnie to bibloc. Stale robiono ze mnie hipochondryka i wariatkę. Po tym jak zemdlałam w trakcie jazdy, bogu dzięki nikomu nic się nie stało trafiłam do szpitala najgorszego w Poznaniu Wojskowy na Stolarskiej, wyniki badań zgubione, Holter przepadł i brak badań hormonalnych kiedy sugerowałam czego mają szukać oczywiście zostałam olana, bo nikt nie lubi przemądrzałych bab. Nie moja wina że mamy takich DEBILNYCH LEKARZY W KRAJU którym trzeba mówić jakie badania mają robić i czego szukać bo sami nie wiedzą, odradzam wizyty u "dr" Bryl na Słowackiego baba mnie notorycznie spławiała i dawała prochy na uspokojenie OBY JEJ SIĘ ZROBIŁ GUZ NA MÓZGU ZOBACZYMY CZY JEJ TAKIE TABLETECZKI POMOGĄ, oraz kardiologa Wojciecha Kalete i kardiologa który przyjmuje w przychodni wojskowej na nowowiejskiego ci debile kazali odstawiać mi leki bez których ja prawie zjechałam obsmarowałabym tu jeszcze kilku lekarzy co sobie tytuł kupili ale niestety obecnie inne nazwiska nie przychodzą mi do głowy. MOI DRODZY MUSICIE WALCZYĆ O SWOJE ZDROWIE I O SWOJE ŻYCIE SAMI, BO LEKARZE NASZPRYCUJĄ WAS PROCHAMI NA USPOKOJENIE ŻEBYŚCIE OMAMIENI POCZEKALI NA ŚMIERĆ, ONI NIE ROZUMIEJĄ ŻE CIAŁO STANOWI CAŁOŚĆ I JEŚLI SZWANKUJE ORGAN "A" TO MOŻE BYĆ TO PRZYCZYNA PROBLEMU Z ORGANEM "B".
Pozdrawiam życzę Wszystkim zdrowia, wytrwałości i siły
Asia
gość
10-04-2014, 20:28:52

Hej, ja tez mam mikrogruczolaka, mnie się udało natrafić na świetną neurolog, która nie odesłała mnie z tabletkami na ból głowy, tylko wysyłała po kolei na badania, wreszcioe na MRI który wykazał mikrogruczolaka.
gość
11-04-2014, 20:20:14

Witam! Mam 26 lat, 180 cm i ważę 100kg. Mam żonę i synka 4 latka. Leczę się na nadciśnienie 9 lat. Od 3 lat leczę się na depresję. Teraz miałem robiony test na Cuschinga ale wyszedł negatywny. Mam prolaktyce podwyższoną i kortyzol. Prolaktyna o jeden raz a kortyzol o połowę podwyższony. THS, ACTH w normie. Czuję się coraz gorzej. Biorę Venlafactine 150, vivace 10, clonazepam, diuresin i simvasterol na cholesterol. Czekam na rezonans magnetyczny głowy. Mam go 16,06,2014. Biorę też leki uspokajacące ziołowe. Czy mogę mieć guza w głowie (przysadce). Bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję...
gość
15-04-2014, 09:01:31

Nie wiem skąd jesteś ale polecam panią dr Tarabura - Dragon z Rybnika. Za wizyte zapłaciliśmy 150 zł ale po pierwszej wizycie wszystko było wiadomo. A poprzednio mąż leżał 2 razy na neurologi i bez postawionej diagnozy został wypisany do domu. Teraz w Maju idzie na oddział do pani DR. Tak wiec bardzo polecam. A dodam że u owej pan i DR na pierwszej wizycie byliśmy 2 tygodnie temu...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: