Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-02-2012, 21:06:13

Nie jest łatwo, ale jakoś trzeba dawać sobie rady, a jeszcze mi doszły kolejne tabletki Euthyrox N50 biorę 1 tabletkę dienie
gość
20-02-2012, 23:02:31

No tak , duzo tej chemii Arek lykasz, napisz nam na 4na 3 o wyniku badania z wrzesnia , nie wiemy ja i Mateusz co z Twoim tetniakiem dzieje sie , moze cos przeoczylam ale chyba nic nie pisales o tetniaku ostatnio, i o gruczolaku powinienes dac znac czy wysiek ustapil czy dalej wycieka? czekamy
gość
26-05-2012, 11:12:41

czesc :)
mam 21 lat i prawdopodobnie od okolo 3 lat mam gruczolaka, choc dopiero w poniedzialek mam pilnie isc do szpitala i odrazu rezonans magnetyczny.
Od 3 lat mam zaburzenia miesiaczki a od 2 praktycznie jej nie mam !!! przytyłam 15 kg, czesto boli mnie glowa i ogolnie nic mi sie nie chce...
Bylam u wszystkich mozliwych lekarzy i nikt nie mogl stwierdzic co mi jest.
W koncu trafilam do Pani, ktora leczy akupresura i ona powiedziala zebym zrobila prolaktyne i prolaktyne pod obciazeniem.
Wynik : prolaktyna idealna a pod obciazeniem za wysoka !!
Trafilam do neurologa prywatnego, ktory lecz mnie dostinex'em i zero efektow.
Od ponad 2 tyg nie widze z daleka...
Tragedia !!!
Ale nie załamuje się, jestem dobrej mysli. W przyszlym tyg sie wszystko okaze.
Pozdrawiam,
Kasia
gość
27-05-2012, 09:17:39

Gość 2011-03-26 10:18:31 Chciałem zapytać o taką rzecz. Jak długo zażywaliście hydrokortyzon po operacji usunięcia guza? Ja odstawiłem po miesiącu. Poza tym czy po operacji odczuwacie bóle głowy mijające po wysiąkaniu nosa i pozbyciu się "osadów" ?
gość
20-06-2012, 19:43:49

Czy mógłby ktoś zerknąć na moje wyniki?
Kortyzol (z rana) 12,75 norma 6,2-19,4
ACTH <5 norma 5-46
Hormon wzrostu 1,73 norma <8,00
Prolaktyna 208 norma 102-496
do tego niedoczynność tarczycy i Hashimoto
objawy mam jak przy niedoczynności przysadki. obecnie mam 26 lat, gdy byłam mała miałam uraz głowy, w wieku 12-13 ponownie miałam poważny uraz głowy (dostałam kamieniem w głowę). w latach młodości (okres podstawówki-liceum) miałam objawy jak przy chorobie Cushinga. Obecnie jak przy niedoczynności przysadki. nie wiadomo też skąd mam częstomocz na który nic nie pomaga, nawet minirin. w 2011 robiłam rezonans głowy który wykazał tylko to: poszerzenie okołonaczyniowych przestrzeni płynowych na wysokości jąder podstawy.
Neurolog spojrzał tylko na opis a na zdjęcia nie chciał patrzeć.
Czy moje wyniki mogą wskazywać na guza?
gość
23-10-2012, 09:31:47

Witam,
mam pytanie. Miałam robione TK głowy ogólne, i RMI głowy również ogólne. Czy jest możliwe żeby nie wyszedł mi przy tym mikro gruczolak przysadki mózgowej?
Mam podwyższona prolaktynę, nie dużo bo mam jej około 50.Mam objawy takie jak omdlenia, zawroty głowy, ból głowy trwajacy nawet po tydzien czasu, wymioty, rozstępy choć ja nigdy nie traciłam wagi- zawsze stala jedna waga.
Jestem leczona u neurologa, dostałam divascan na migrenę. troche pomaga. Bylam ostatnio u ginekologa i własnie Pani dr powiedziała mi żebym poszła na jeszcze jedno badanie glowy ale tylko siodła tureckiego.
Czy mógłby ktoś na to popatrzeć z boku i wyrazić opnie?
gość
02-12-2012, 20:42:45

witam wszystkich gruczolakow.Moj mial okolo 60mm dl.Leczenie farmakologiczne.Bromergon,hydrokortizon,vigantoleten,.CZuje sie dobrze.wszystkim polecam szpital endokrynologi KRAKOW ul.Kopernika 16.pozdrawiam
gość
30-04-2013, 16:57:23

Miałam makrogruczolaka przysadki mózkowej wielkości orzecha najwiekszego włoskiego . który uciskał nerwy zrokowe i nie widziałam na lewe oko. Został wykryry przypadkiem przy kontroli okolistycznej. Jestem po operacji mam ograniczone pole widzenia na lewe oko i uszkodzone nerw wzrokowy który zanika. Niestety guz nie został całkowicie usuniety . Pozostalości znajduja sie w kanałach zatokowych. Kontrol mam co pół roku od 2 lat pozostałe czośtki guza się powiększają. Prawdopodobnie na jesien czeka mnie znowu operacja.Nie stety przez ograniczone pole widzenia nie moge zrobic prawka
gość
26-07-2013, 07:37:22

Witam mam makrogruczolaka przysadki mózgowej.
Link do zdjęcia z rezonansu magnetycznego: http://images.tinypic.pl/i/00422/dt6xtyw17o5i .jpg
Proszę o podpowiedź. Głowa mnie nie boli, mam tylko zawężone pole widzenia obustronne. Biorę Dostinex 0,5 2 razy w tygodniu (wcześniej norprolac po którym wymiotowałem), euthyrox n125, Hydrocortison tabletkę 25mg rano i pół tabletki po południu. Proszę o profesjonalną wypowiedź.
gość
26-07-2013, 14:12:03

Tutaj nie ma profesjonalistow jestesmy tutaj po to zeby sie wspierac w chorobie , no coz pozostaje popytac w gabinetach.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: