Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-01-2015, 21:07:46

Witam moja mama jest po zabiegu usuniecia makrogruczolala przysadki mozgowej, ma sie dobrze, problemem jest tylko zatkany,nos gdyz operacja - przez zatoki - miala miejsce miesiac temu. Przyjmuje leki i czeka na badania pod wzgledem hormonow, przysadka nie jest naruszona . Powiedzcie, czy przyjmowanie lekow wystarcza, nie jest potzrebna chemioterapia? czy guzy nawracaja?
gość
09-04-2015, 10:24:08

Cześć Cierpię na zaburzenia miesiączkowania(średnio jest co pół roku).Kilka lat temu stwierdzono u mnie PCOS. Jestem szczupła, zadnych innych dolegliwości typu nadmierne owłosienie itp. Liczne pęcherzyki w jajnikach, prawy duzo wiekszy.W badaniach podwyższony 17-hydroksyprogesteron,testo steron,prolaktyna,DHAE,ACTH,podwyzszone LH w stosunku do FSH. Tomografia nadnerczy w normie. Na własny koszt zrobiłam z ciekawości MRI z kontrastem, bo podejrzewałam, ze tam jest przyczyna. Wyszło ze mam mikrogruczolaka przysadki 3mm.
Ostatnio poszłam ze wszystkimi wynikami do ginekologa, bardzo bolał mnie brzuch po prawej stronie.Okazało sie ze mam torbiel 5 cm, zniknęla jak pojawiła miesiaczka. Ginekolog po tym wysłał mnie do endokrynologa, bo on nie potrafi pomoc oprocz przepisania anty na wywolanie. Poszłam prywatnie do endo a ona kolejna stwierdziła, ze nie potrafi mi pomoc ale poleci mi dobrego gin jej kolege prywatnie. Poszłam. On stwierdził ze skoro nie chce teraz zachodzic w ciąże nie moze mi pomoc. Moze przepisac tylko tabletki na wywołanie oraz inne hormony. Nie zgodziłam się. Lekarze uwazaja ze to PCOS i mikrogruczolak nie ma wpływu na jajniki.
No jak to nie? To działa podwzgorze-przysadka-jajnik. Dlaczego nikt nie zbada mnie i nie stwierdzi czy mikro jest czynny hormonalnie. Dlaczego to bagatelizują? przeciez podwyzszony hormon LH wydzielany jest przez komórki gonadotropowe przedniego płata przysadki mózgowej,gdzie właśnie znajduje sie moj mikrogruczolak. Nie rozumiem podejscia lekarzy.
Pomyślalam ze pojde do najlepszego neurochirurga w Warszawie prywatnie. Wizyta 5 min 300 zł skasowane. Nie spojrzał na wyniki badan. Obejrzał płyte i mowi: no jest w przysadce mikrogruczolak ale skoro jest PCOS to jest. PCOS wywołało gruczolaka ktory jest pewnie nieczynny i juz na 100% nie urośnie. Ja mowie no jak nie urośnie jak juz urósł miał 1mm potem 2mm teraz ma 3mm. Nie odpowiedział. Mowi idz do gin i bierz tabletki anty do konca zycia bo prawdopodobnie jestes niepłodna. Jestem bezsilna, załamana nie wiem co teraz zrobic, gdzie isc, gdzie szukac pomocy. Chciałabym usunąc przyczyne choroby a nie leczyc skutki. Chce sie wyleczyc a nie leczyc do konca zycia.Co mam teraz robic?
gość
10-04-2015, 10:58:07

Witam. Mam guza przysadki mózgowej, od dwóch lat przyjmuje hormony. Uważam, że najlepszym lekarzem jest profesor Grzegorz Zieliński. Przyjmuje , niestety prywatnie....w Warszawie na ul. Mokotowskiej w Przychodni Wojskowej. Taktowny, konkretny, wzbudza zaufanie. Proszę sprawdźcie w internecie opinie o nim, warto! Byłam kilka razy u niego i nie zmieniłabym lekarza na żadnego innego, mino kosztów.
gość
06-05-2015, 11:04:56

Witam .Jestem 43 letnim facetem. Miałem wykryty guz przysadki mózgowej [ makrogruczolak] o wymiarach 29,6mm x 26mm x20mm w lutym tego roku.Objawy to częste bule głowy,słabsze widzenie lewego oka. Operację wykonano 08 kwietnia w Samodzielnym Publicznym Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. Marii Skłodowskiej w Szczecinie.Zabieg był wykonany przez dr Naroleskiego bardzo dobrego fachowca .Wejście do wycięcia przysadki odbyło się przez nos.operacja udała się w 100%. Jest 06.05 a ja czuję się świetnie ,ustały bule głowy wzrok w lewym oku jest super.Oczywiście biore hydrocortison .I na koniec z całej tej operacji nieprzyjemne były tampony w nosie które musiałem nosić przez 3 doby więć ludziska niebać się czym szybciej poddacie się operacji tym lepiej dla was pozdrawiam .
gość
04-12-2015, 23:02:28

Witam serdecznie. Piszę pracę zaliczeniową na temat osób chorych na makrogruczolaka przysadki mózgowej. Też jestem chora na tę chorobę. W związku zwracam się z ogromną prośbą do osób chorych oraz ich bliskich o wypełnienie ankiety, która pozwoli mi opisać prawdziwe informacje dotyczące życia takich osób. Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas.
ANKIETA DLA CHORYCH: http://www.ankietka.pl/ankieta/209609/makrogruczolak-przysadki-mozgowej-w-codziennym-zyciu.html
ANKIETA DLA BLISKICH OSÓB CHORYCH NA TĘ CHOROBĘ:
http://www.ankietka.pl/ankieta/209611/zycie-z-chorym-na-makrogruczolaka-przysadki-mozgowej.html
Początkująca
09-08-2016, 14:57:07

Gość 2013-11-16 22:16:01
Witam
Mam prawie 20lat i 4lata temu wykryto u mnie groczulaka przysadki mozgowej. Wtedy mialam miec robiona angiografie, jednak nie podjelam sie temu, ani leczeniu (guz mial ok.2mm). A teraz? Ma ok. 8-9mm i jestem klasyfikowana do operacji, a konkretnie na styczen.
Mam straszne bole glowy, praktycznie caly czas, zaburzenia miesiaczkowe, ograniczone pole widzenia, zawroty glowy i lekkie "odcinanie" sie od rzeczywistosci..
Jeśli ktoś jest po endoskopowym usunieciu guza to proszę o kontakt, mam wiele pytań, naprawdę bardzo się boje.
moj e-mail:
dzieffcynka16@gmail.com
Pozdrawiam.
Czy miałaś juz operację czy lekami udało ci się zwalczyć guza...?
gość
20-08-2016, 11:12:44

witajcie. Ja mam makrogruczolaka ktory ma 14mm wydziela mi hormon wzrostu i prolaktyne a lekarze chca go obserwowac ;/ to sie nazywa leczenie a na wypis ze szpitala w Poznaniu z ul. Przybyszewskiego z endokrynologii czekam 2 m-ce ciągle mówią ze oni go wlasnie dali do wysłania ;/
gość
26-08-2016, 10:40:13

Ile czeka się na wizytę u dr. Zielińskiego. i jaki jest mniej wiecej koszt wizyty ???
gość
06-09-2016, 19:23:28

Prywatnie na Mokotowskiej rożnie, miesiąc co najmniej koszt to 280 zł
gość
28-01-2017, 10:44:05

Witam. 3 dni temu dowiedziałam się że mam guza przysadki mózgowej, lecze się na nadczynność od 4 lat. Teraz wynosi 5200. Czyli 10 krotna nadczynność.strasznie mnie boli głowa i mam często zawroty głowy. Czasami też obraz mi przeskakuje. Mieszkam w Niemczech w lutym mam termin u neurochirurga. Boje się co mi powie. Czy skończy się to zabiegiem? Czy raczej leczeniem ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: