Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (289)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-03-2007, 10:25:00

Chciałam zapytać co to jest microgruczolak przysadki mózgowej i czy jego obecność jest groźna? czy to jest nowotwór?????
Mam podwyższony poziom prolaktyny (2204mlU/L) i dostałam skierowanie na Rezonan magnetyczny ponieważ lekarz ginekolog podejrzewa u mnie guza przysadki mózgowej. Proszę o odpowiedź.
gość
29-03-2007, 18:48:00

Jest to guz który często wystęopuje u osób w młodym wieku, w zaleznosci od jego wielkosci lekarz wraz z Toba podejmie leczenie... zazwucvzaj jest to terpia chormonalna (operacja jest ostaetcznoscia:/) Jezeli nie jest on duzy to nie ma sie o co martwic. Sama jestem po operacji guza piersi czekam na oparcje drugiej i mam guza przysadki za mieisac zaczyna leczenie-trwa ono ok 3 mieisiecy w czasie ktorych rozrost guza zostanie zachamowany i byc moze uda sie ze zniknie zupelnie Powodzenia
Początkująca
22-06-2007, 14:57:00

hej, ja tez mam mikrogruczolaka przysadki mozgowej (objawy: mlekotok, straszny ból głowy, problemy z widzeniemi, omdlenia i zawroty głowy, prolaktyna- ku ogólnemu zdziwnieniu lekarzy w normie) od wczoraj biore NORPROLAC, mam go brac przez 3 miesiace, potem powtarzamy rezonans, zeby zobaczyc czy skutkuje. Pozdrawiam
Kasia
gość
30-07-2007, 13:15:00

25-03-2007 o 12:25, gość :
Chciałam zapytać co to jest microgruczolak przysadki mózgowej i czy jego obecność jest groźna? czy to jest nowotwór?????
Mam podwyższony poziom prolaktyny (2204mlU/L) i dostałam skierowanie na Rezonan magnetyczny ponieważ lekarz ginekolog podejrzewa u mnie guza przysadki mózgowej. Proszę o odpowiedź.
gość
30-07-2007, 13:18:00

hej ja tez mam guza,mi zadne leki nie pomagaja,ma on juz ponad 10mm,strasznie zle sie czuje.a czy moze ktos wie czy po takiej operacji mozna miec dzieci i czy potrzebna jest po tym chemioterapia?????????
gość
31-07-2007, 21:00:00

operacja nie jest zadna katastrofa, wycina sie go przez nos lub gorna warge... nie martw sie! jesli ma ponad 10 mm to jest makrogruczolakiem i powinni ci go wyciac a nie leczyc dalej, mi prawdopodobnie tez nie pomaga leczenie (z tego co zauwazylam), jesli chodzi o dzieci to wszystko zalezy od twojego poziomu PRL a powinien sie zmniejszyc i wrocic do normy od razu po wycieciu, co do chemioterapi to nie mam pojecia... ale szczerze powiedziawszy watpie wiec sie nie martw pozdrawiam
Kasiaw
Początkujący
02-08-2007, 18:06:00

Witam!
Guz przysadki mózgowej jest to nieprawidłowy rozrost komórek przysadki. Guzy pojawiają się w szczególnosci w przednim płacie przysadki, występuje miedzy 30 a 5o rokiem życia. Objawy to bole zglowy z zawrotami, wymioty, hipotomia, nadwaga. Konieczne trzeba to leczyć gdyż moze to doprowadzić do wstrzasu mózgu, utraty węchu, niepłodnosci. Koniecznie jest wykonanie badań hormonalnych, RTG czaszki, tomografii komputerowej głowy, czasem lekarz zaleca rezonans magnetyczny. Lecznie guza przysadki mózgowej polega na usunięciu guza za pomoca zabiegu neurochirurgicznego, radioterapii, czasami chemioterapii (ale bardzo rzadko), stosowaniu środków farmakologicznych. Lecznie guza przysaki mózgowej jest konieczne. Pozdrawiam.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
Początkująca
03-08-2007, 18:57:00

Witajcie, uważnie przeczytałam Wasze wypowiedzi.Jedno jest pewne,w tych sprawach nie wolno zwlekać,im szybciej zaczniemy leczenie,tym lepsze są rokowania.Mój mąż w 1987r.miał usuniętą tarczycę- guzy, a w 1989r. przysadkę mózgową- całkowicie.Nie mając dwóch,chyba najważniejszych gruczołów,żyje i ma się dobrze. Pracuje zawodowo,udziela się towarzysko i właściwie na nic się nie uskarża. Oczywiście MUSI pamiętać o codziennej dawce leków (hormony), ale już się do tego przyzwyczaił. Oczywiście musi pamiętać o badaniu krwi na poziom hormonów, ale szczerze mówiąc z tym jest różnie.Bądźcie więc dobrej myśli, pozytywne nastawienie jest bardzo ważne! Pozdrawiam z Poznania.
cogito
gość
08-08-2007, 14:00:00

hej ja juz jeste po szpitalu,bylam w AM w Gdańsku,porobili mi wyniki i puscili do domu wkurzylam sie troche,bo myslalam ze mi cos powiedza pomoga,a oni mi tylko powiedzieli , ze 10mm to jest malutki guz i nie ma sie co martwic.A nie wiecie moze gdzie te operacje sa wykonywane i czy dlugo po nich wraca sie do zdrowia???Kasia R.
gość
09-08-2007, 20:33:00

bardzo dobry jest Wojskowy Instytut Medyczny w W-wie . Maja doświadczenie i są specjalistami wysokiej klasy.
W szpitalu jest się ok. 5 dni, później ok 2 miesięcy zwolnienia i kontrolne badania co pół roku. Uciążliwe po operacji jest tylko oddychanie ustami jak przy gigantycznym katarze, poza tym można wytrzymać. 10 mm to wcale nie mały gruczolak. Powodzenia
Renna
Renna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: