Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-02-2011, 18:40:01

Witam serdecznie wszystkich,

3 tygodnie temu zdiagnozowano u mnie makrogruczolaka przysadki (4/4/3,6) po blisko trzyletnim poszukiwaniu przyczyn częstych infekcji zatok. W zeszłym roku zdiagnozowano u mnie zespół opon mózgowych oraz początki zapalenia płuc. Tyle że po wyleczeniu nadal chudłem, a sił mi ubywało. Dopiero kolejna wizyta u zwykłego lekarza rodzinnego i wykonanie badań TSH naprowadziło mnie na właściwy trop. Badanie MMR pokazało, że poprzednie zachorowanie to wynik udaru guza. Tydzień temu mi go wycięto przez nos w całości w Klinice Nowotworów Układu Nerwowego w Warszawie przez zespół prof. Bonickiego. Operował mnie dr. J. Kunicki. Tydzień po operacji czuję się już - zważywszy na okoliczności - bardzo dobrze.
Z przysadki został tylko tylni płat. może podejmie pracę.
Przede mną teraz wizyta u endokrynologa i tak sobie myślę że powinno być już dobrze.
Dziękuję za wszystkie Wasze wpisy - bo gdzież jak nie w necie poleciałem pierwsze szukać informacji?
gość
23-02-2011, 08:39:00

Witajcie! Mój mikrogruczolak od 5lat ma 10mm i 3razy do roku daje o sobie znac/zawroty,bóle głowy/. Poziom prolaktyny w normie. Jeden lekarz radzi go wyciać drugi twierdzi, że stan jest stabilny i odradza. Co robic?
Początkująca
23-02-2011, 23:11:25

szukałam przyczyn mojej otyłosci, na rezonansie wyszedł mikroguma 6mm biore norpolac, ale przytyłam 30 kg w ciagu 6msc. robiłam badania na zespół cushinga tj.na kortyzol wyszedł 0,5 , a czerwone ohydne roztepy jak były tak sa co mam robic??może ktos sie juz z czyms takim spotkał??prosze o pomoc
m.
gość
28-02-2011, 15:17:05

Miał ktoś płynotok po operacji gruczolaka przez zatokę klinową? U mnie podejrzewają gdzie operacje miałem 2 lata temu.
Arek 17 lat
gość
23-03-2011, 19:45:03

A jakie masz objawy?
gość
24-03-2011, 13:29:15

Byłem z tym u laryngologa i okazało się że to najprawdopodobniej jakaś cysta w zatokach mogła mi pęknąć i że jeśli do 2 miesięcy znowu się wyciek pojawił to mam się do niej zgłosić na dokładniejsze badania
gość
24-03-2011, 17:50:58

Czesc Arek co za klopoty z gruczolakiem, nikt nie pisal o takich problemach, ale spoko cos z tym wyciekiem zrobia, a jak tetniak ? czy nie powieksza sie? , czy w dalszym ciagu bierzesz dostinex? pozdro
gość
26-03-2011, 09:18:31

Chciałem zapytać o taką rzecz. Jak długo zażywaliście hydrokortyzon po operacji usunięcia guza? Ja odstawiłem po miesiącu. Poza tym czy po operacji odczuwacie bóle głowy mijające po wysiąkaniu nosa i pozbyciu się "osadów" ?
gość
26-03-2011, 18:55:01

W dalszym ciągu biorę dostinex (4 tabletki w tygodniu) i bromergon 12 tabletek w wciągu dnia . Co do tętniaka to dopiero we wrześniu mam mieć robiony kontrolny rezonans więc nie wiem czy się on powiększa czy nie. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
gość
05-01-2012, 10:22:14

Gość 2011-03-26 19:55:01 W dalszym ciągu biorę dostinex (4 tabletki w tygodniu) i bromergon 12 tabletek w wciągu dnia . Co do tętniaka to dopiero we wrześniu mam mieć robiony kontrolny rezonans więc nie wiem czy się on powiększa czy nie. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
12 tabletek bromergonu? To jak Ty funkcjonujesz?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: