Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-03-2023, 09:11:46

Florentynko przypomnij mi jaka operacje miałaś
Początkująca
24-03-2023, 09:44:14

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Choć problemy z kręgosłupem mam od dziecka, i za sobą jedną operację, przede mną kolejna. Kręgosłup szyjny - którego, tak jak większość okrutnie się boję. Miałam nawet niecny plan odwlekać ale poczytałam o różnych objawach i konsekwencjach i jestem już tak w tym "daleko posunieta" że nie bardzo mam wyjście. Jestem z okolic Lublina, do szpitala mam położyć się już w środę. Czy jest na forum ktoś, kto miał operację szyjnego na Jaczewskiego? Moim operatorem ma być dr Witold Janusz - może ktoś coś na ten temat? Będę baaardzo wdzięczna, a tymczasem życzę wszystkim dobrego dnia!
Wtajemniczona
24-03-2023, 09:44:16

Kika05 2023-03-24 10:10:49
Florentynka, a kiedy Cie wypisują? Ile się leży w szpitalu?
Jutro wychodzę do domku czyli 4 doby. Przyszłam we wtorek, w środę operacja, czwartek, piątek leżenie, sobota do domku 😁 Tutaj wszyscy tak leżą.
Wtajemniczona
24-03-2023, 09:46:07

andzia1989andzia 2023-03-24 10:11:46
Florentynko przypomnij mi jaka operacje miałaś
Kręgosłup szyjny dwa poziomy + płytka stabilizacyjna.
Forumowiczka
24-03-2023, 11:12:42

Florentynka i Andzia, macie fajne podejście do tematu. Fakt, że łatwiej o takie spojrzenie po niż przed, ale to też cenne uwagi dla tych, którzy oczekują.
Sala operacyjna, działania anestezjologii i taki zakres ingerencji neurochirurgicznej to nie jest gabinet spa Ile bólu sprawia nieraz oparzenie żelazkiem, kroplą gorącego tłuszczu czy zwykłe skaleczenie. A to tylko niewielki ułamek tego, co dzieje się z tkankami podczas operacji. Każdy organizm ma też inny metabolizm i czas rozkładania leków. Dawki dobiera się wg. wagi, czasu trwania operacji, indywidualna reakcja może być różna. I tak, jak Andzia słusznie zauważyła do bezpiecznego prowadzenia pacjenta po operacji służą sale intensywnego nadzoru, stała obecność personelu, który wychwytuje każde zburzenie i natychmiast reaguje.
W opowieściach pooperacyjnych zwróciłabym jeszcze uwagę na jeden aspekt. Każdy z nas potrzebuje troski w trudnym momencie, każdy też ma inną wrażliwość, sposób reakcji na sytuacje stresowe w każdych okolicznościach. Dosyć często się zdarza, że te opowieści podnoszą dramaturgię, która obiektywnie dramatem nie jest, jest tylko mniej lub bardziej typowym przebiegiem. To trochę takie dodanie sobie "wyjątkowości" , bo taki akurat mamy sposób przeżywania. I nie piszę tego absolutnie z ujemnym wydźwiękiem, bo to normalne, że nasza sytuacja jest dla nas w danym momencie najważniejsza, tylko żeby czytając brać poprawkę na taką okoliczność i skupić się raczej na tym, że nawet trudna sytuacja została bezpiecznie opanowana.
Halinka, Kika i kto tam jeszcze oczekuje, przejdziecie przez to jak wielu przed Wami. Skupcie się na tym, że ma być lepiej a nie gorzej i przytoczę swoje stare powiedzenie "trzeba dać czas czasowi" żeby się szyja w nowej rzeczywistości poukładała z resztą ciała.
gość
24-03-2023, 11:28:54

Hamer bardzo ładnie napisane. Każdy z nas jest inny. Każdy ma inny próg bólu. Każdy organizm inaczej się regeneruje. Trzeba słuchać swojego ciała i zaleceń lekarzy. W listopadzie miałam operację biodra myślałam wtedy jak dam radę bo boli trzeba chodzić o kulach kilka tygodni itp. Teraz w maju mam operację kregoslupa szyjnego też jestem przerażona ale mniej bo czytam Wasze wpisy pełne optymizmu. Wiem ,że będzie boleć,że mogę czuć się fatalnie ale później będzie tylko lepiej. Na wszystko trzeba czasu. M.
Początkująca
24-03-2023, 11:58:27

Cześć. Jestem tu nowa. Moje problemy z kręgosłupem zaczęły soe około 2 lata temu. Drętwienie I bóle rąk, osłabienie siły. Bóle ramion, karku a od listopada nawracająca rwa barkowa. Diagnoza- wielopoziomowe zmiany dyskopatyczne, najwieksza przepuklina uciska worek oponowy I modelująca rdzeń. Początkowo neurochirurg zalecił rehabilitację. A na ostatniej wizycie że względu na nasilenie dolegliwości- zawroty i bóle głowy, szumy w uszach , dostałam skierowanie na disektomie c6c7. Moja przepuklina jest lewoboczna ale objawy mam i z prawej strony. Fizjoterapia noe przynosi efektów termin operacji się zbliża a mnie aż soe słabo robi na samą myśl. Jestem od połowy lutego na l4 . Rodzina mi wmawia że jak zrezygnuje z operacji to jak wyobrażam sobie powrót do pracy... a ja mam mętlik w głowie. Dodatkowo jak czytam te dolegliwości pp zabiegu... masakra
Początkująca
24-03-2023, 12:14:58

Tola1982 każdy z nas jest inny inaczej znosi bol inaczej się regeneruje Ja np nie chciałam morfiny po operacji bolało tylko jak się ruszałam spray do gardła bardzo pomógł jeśli zapadła decyzja o operacji to nie ma na co czekać ja długo zwlekałam i porobiło się
Początkująca
24-03-2023, 12:22:16

Hamer dzięki bardzo ładnie ujęcie sytuacji. Ja mam niski próg bólu niestety nawet u dentysty bez znieczulenia nie usiądę 🙈
Ale powiedziało się A... Więc trzeba skończyć. Im szybciej tym lepiej.
Początkująca
24-03-2023, 12:23:25

To największa z przepuklin, ta która ma być operowana😪

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: