Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-03-2023, 12:35:37

Współczuję miałam na 2 poziomach trochę większe
Początkująca
24-03-2023, 12:42:24

A czy ktoś z Was zna lub ma opinie o lekarzu Nikodemie Przybyłko? Do niego chodzę i on ma mnie skierował na operację
Forumowiczka
24-03-2023, 12:43:24

Tola, ale czego oczekujesz, że Cię zachęcimy do operacji czy zniechęcimy
A kto z nas by sobie taki bat na głowę chciał ukręcić, jak Ci się pogorszy z operacją albo bez
A teraz na poważnie. Masz ucisk na rdzeń, objawy się nasilają. Jak masz cierpliwość, żeby dalej cierpieć to możesz odwlekać dopóki nie dokuczy Ci tak, że będziesz wyczekiwała terminu operacji z utęsknieniem. Ale czy będziesz się mniej bała z uciskiem na rdzeń, to jak ruletka. Niebezpieczne.
Na czym polega Twój mętlik? Mniejszy albo większy każdy ma przed operacją, bo nikt nie zagwarantuje 100% sukcesu. Jak dostaniesz do podpisania świadomą zgodę na operację, jak dokładnie się wczytasz, tam to dopiero jest straszenia. Ale jak bardzo cierpimy, jak jest ryzyko neurologiczne, to przyjmujemy, że lekarz podchodzi profesjonalnie zarówno do sugerowanej decyzji jak i samego wykonania operacji. Jak nie mamy zaufania, to szukamy innego. To ważne, żeby ufać, bo oddajemy w jego ręce to co najcenniejsze, własne zdrowie.
Statystycznie, po przejściu okresu okołooperacyjnego większość odczuwa zdecydowaną poprawę lub tak jak pisząca, po blisko 20latach o tym nie pamięta, część pooperacyjnie cierpi nieco dłużej ale z czasem dolegliwości ustępują. Kolejna grupa, to pogodzonych z tym, że jest lepiej niż przed operacją, bezpiecznie neurologicznie bo nie ma ucisków i znoszą ze spokojem niewielkie uciążliwości. I ostatnia niewielka procentowo grupa, to niestety powikłani często zmianami wtórnymi, kolejnym poziomem.
Mam nadzieję, że mętlik się wyciszył
Początkująca
24-03-2023, 12:54:37

He he właśnie dostałam już od lekarza te zgody i jak je poczytałam to z tąd ten mętlik w głowie. Czytałam że przepuklina może się cofnąć, ale to pewnie trwa długo a pracować trzeba. Czy szczepienie na żółtaczkę jest obowiązkowe? Lekarz dał mi listę badan których wyniki mam wysłać miesiąc wcześniej ale o szczepieniu nic nie mówił.
Forumowiczka
24-03-2023, 12:57:06

Tola, MRI raczej nie pozostawia wątpliwości co do decyzji.
Na portalu Znany Lekarz dr. Przybyłko jest chyba rekordzistą zdobytych opinii. Przejrzałam pobieżnie pierwsze strony, same pozytywy.
Forumowiczka
24-03-2023, 13:36:52

hamer 2023-03-24 13:57:06
Tola, MRI raczej nie pozostawia wątpliwości co do decyzji.
Na portalu Znany Lekarz dr. Przybyłko jest chyba rekordzistą zdobytych opinii. Przejrzałam pobieżnie pierwsze strony, same pozytywy.
Początkująca
24-03-2023, 13:37:09

Tola1982 owszem są przypadki gdzie przepukliny raczej wypukliny się cofają to jest żmudny i długotrwały proces i nir ma gwarancji ze u Ciebie tak będzie i czy nie powróci przepuklina powstaje gdy pierścienie włókniste pękną i wydaje mi się że tego nie da się naprawić poprzez rehabilitację ale mogę się mylić ciesz się że dostałaś zgodę do podpisania wcześniej u mnie wszystko było na tzn biegu wezwał mnie lekarz kazał podpisać musiałam się dopytywać co będzie dokładnie robione mnie operowali zamiast dziewczyny co leżała ze mna na sali a mialam byc po niej jak tylko podpisałam to oznajmił że jedziemy na blok 3 minuty na przebranie w ubranko do operacji bez wcześniejszego przygotowania anestezjologa też u mnie nie było podpisywałam zgodę na narkozę na bloku bez okularów więc i tak nie wiem co podpisałam spytał tylko ile ważę i czy mam jakieś problemy zdrowotne to wszystko
Forumowiczka
24-03-2023, 13:38:59

Zosia, dziękuje za twoje wsparcie i szczegółowe odpowiedzi.
gość
24-03-2023, 13:42:32

andzia1989andzia 2023-03-24 14:37:09
Tola1982 owszem są przypadki gdzie przepukliny raczej wypukliny się cofają to jest żmudny i długotrwały proces i nir ma gwarancji ze u Ciebie tak będzie i czy nie powróci przepuklina powstaje gdy pierścienie włókniste pękną i wydaje mi się że tego nie da się naprawić poprzez rehabilitację ale mogę się mylić ciesz się że dostałaś zgodę do podpisania wcześniej u mnie wszystko było na tzn biegu wezwał mnie lekarz kazał podpisać musiałam się dopytywać co będzie dokładnie robione mnie operowali zamiast dziewczyny co leżała ze mna na sali a mialam byc po niej jak tylko podpisałam to oznajmił że jedziemy na blok 3 minuty na przebranie w ubranko do operacji bez wcześniejszego przygotowania anestezjologa też u mnie nie było podpisywałam zgodę na narkozę na bloku bez okularów więc i tak nie wiem co podpisałam spytał tylko ile ważę i czy mam jakieś problemy zdrowotne to wszystko
Może tak i lepiej 😜 noe miałaś czasu nabijać sobie głowy czy poddać soe operacji czy nie... a jak się czyta te wszystkie procenty powikłań to od razu człowiek czuje się zdrowszy i zastanawia nad sensem poddawania soe temu ryzyku 🤦🏽‍♀️
Początkująca
24-03-2023, 13:54:04

Ja o operacji wiedziałam wcześniej z tym że przed zostały zmienione plany mieli robić ledzwia ale okazało się że szyja jest w gorszym stanie i poszła podmianka ledzwia w 2024 będą robione starałam się nie czytać o powikłaniach itp bo znając moja panikującą stronę nie poddałabym się operacji a jak to lekarz powiedział "Tragedia stan krytyczny jak pani w ogóle jeszcze się rusza" nie była to moja 1 operacja w życiu więc procedury jako takie znalam wiedziałam jak wygląda narkoza budzenie ale nie zmienia to faktu że małego rabanu narobiłam na bloku gdy anestezjolog wyskoczył do mnie z maska a ja mam traumę od dziecka jak mnie na siłę usypiali właśnie maska gdybym nie była przypięta pasem w biodrach pewnie bym uciekła

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: