Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-07-2021, 14:31:19

Witam, czy znajdzie się na forum osoba, która decydowała się na operacje kr szyjnego tylko że względu na zły obraz w rezonansie, a nie miała jakichś dokuczliwych objawów? Mam skierowanie na taką od prawie 2 lat, występuje modelowanie rdzenia, stenoza 9 mm na odc c5/c6, odkładam ją do tej pory. Wyniki widziało dwóch neurochirurgów i jeden neurolog i są zgodni że operacja bezwzględnie, głównie ze względu na możliwe i prawdopodobne zagrożenie np. Mielopatie. Jeden z neuro to dr Chrzanowski, drugi to dr Janeczko. Idź tu człowieku jak dolegliwości właściwie nie występują, rezonanse były 3, ws,ystkie takie same. Czasem boli mnie głowa, ale nie sądzę że to związane z kręgosłupem, czasem jakieś mdłości, ale naprawdę da się z tym żyć. Sama nie wiem co robić??
gość
08-07-2021, 20:02:43

Agnieszko, skoro nie masz objawów, co było przyczyną wykonania MRI?
Jak z funkcją kończyn górnych (siła)? Czy nie odczuwasz parastezji? Jak wypada badanie neurologiczne- odruchy, ewentualne niedowłady? Ból jakkolwiek przykry dla pacjenta, nie jest jedynym ani wiodącym kryterium kwalifikującym do operacji. Może neuro... kierują się w decyzji jakimiś ubytkami neurologicznymi, do których Ty się zaadoptowałaś. Z.
gość
09-07-2021, 07:33:56

Według lekarzy brak ubytków neuro, parestezji nie odczuwam. Funkcja konczyn ok (do niedawna biegałam, ale mam zakaz w związku z tym szyjnym, jeśli doszłoby do potknięcia to skutki mogą być opłakane, podobnie jak w przypadku kolizji samochodem). Generalnie sporo się ruszam, biegam, teraz nordic walking. Mr był robiony, ponieważ chodzę do neurologa ze względu na powracająca rwę kulszowa i bolące lędźwie, kiedyś mu powiedzialam, że chyba uszkodziłam sobie bark, podczas pływania i pobolewa ( tak faktycznie było, obecnie jest ok). Pan dr jest bardzo dociekliwy i ma szeroki gest w rozdawaniu skierowanie więc wkleił mi mr szyji no i się zaczelo
Początkująca
09-07-2021, 07:37:37

To ja wyzej
gość
09-07-2021, 09:50:27

Agnieszko, bardzo trudna decyzja. Z opisu samopoczucia wynika że jesteś zdrowa:) Gdyby nie przypadkowa diagnostyka, żyłabyś w błogiej nieświadomości potencjalnego zagrożenia, bez dylematów co wolno a czego nie wolno. Można by powiedzieć, że ci z nas, którzy doświadczają objawów, to szczęściarze:) bo zwykle nie mają problemów z decyzją, tak są uciążliwe. Neurochirurdzy często mówią, że nie operują wyników MRI tylko cierpiącego pacjenta. Z drugiej strony dr. Chrzanowski to uznane nazwisko, to neurochirurdzy zbierają żniwo zaniedbań.
Ze swojego 17 letniego doświadczenia pooperacyjnego, przy dużej ilości kontaktów, również tych forumowych mogłabym mnożyć przykłady obydwu postaw, przy poważnych zmianach obrazowych i różnie zaawansowanych ale istniejących dolegliwościach. Znam przypadki gwałtownego pogorszenia i konieczność pilnej operacji. Jeden z nich to niestety trwałe uszkodzenie z całkowitym niedowładem kończy górnej. Dotyczyło to pielęgniarki (objawowa, długo przetrzymana), której współpracownicy mówili, że operacja to ostateczność. Ale znam też i takie osoby, które przez lata żyją ze zmiennymi objawami, akceptowalnym przez nie dyskom***m neurologicznym i czekają...nie wiem na co, czy na uzdrowienie czy na tę operacyjną ostateczność.
Agnieszko, pewnie niewiele pomogłam. Może tylko tyle, że nie ma dwóch jednakowych przypadków, uniwersalnego rozwiązania przypisanego do danej sytuacji.
Jeżeli jesteś bardziej na nie, pozostaje regularna kontrola obrazowa, bardzo dobry fizjo, który będzie dbał o mocny gorset mięśniowy, życie według zalecanych ograniczeń. Druga ewentualność dla tych, którzy są zmęczeni niepewnością, bujaniem się z decyzją, to normalne życie, tak jakby nigdy nie było MRI i fart albo pech. A jak pech to już nie ma wątpliwości czy operować. No i trzecia opcja to całkowite zaufanie neurochirurgowi.
Bądź tu mądry Z.
gość
09-07-2021, 10:03:16

Dziękuję Ci bardzo. No właśnie Chrzanowski jest zdania że operować ze w,g bólowych należy kr ledzwowy, a szyję to że względów na obrazowe badania, bez czekania na objawowosc. Janeczko na skierowaniu do siebie do Bielska napisał, że operacja prewencyjna, Chrzanowski zdecydowanie ostrzej cytuje skierowanie "bezwzględnie do operacji". Oj nie wiem, obawiam się komplikacji pooperacyjnych czy czegoś takiego. To pierwsza operacja, której naprawdę się boję, a jestem po iluś innych
Wtajemniczona
09-07-2021, 20:15:18

Agnieszko, ja byłam operowana przez dr Chrzanowskiego i Janeczko, bo wtedy jeszcze pracowali razem (2014). Miałam ucisk rdzenia bez dolegliwości bólowych. Dużo biegałam i zauważyłam osłabienie kończyn dolnych (nie byłam zmęczona a nogi biec nie chciały). Ze względu na ucisk na tętnicę kręgową przednią termin dostałam za niespełna dwa tygodnie od MR. Też miałam wątpliwości czy dobrze robię, ale nie żałuję. Teraz żyję zupełnie normalnie. Wróciłam do biegania, fitnesu i innych aktywnosci.
Rupafin
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
12-07-2021, 08:40:20

Rupafin jak długo wracałaś do stanu normalnego funkcjonowania?
Początkująca
12-07-2021, 08:43:28

To ja pytam wyżej, znowu zapomniałam o logowaniu. Ciekawa jestem czy duży postęp w krótkim czasie w kwestii ostrości widzenia może mieć związek z jakimś naciskiem na rdzeń? W ciągu kilku lat przynajmniej 1.5 dioptrii do przodu
Wtajemniczona
12-07-2021, 09:24:06

Gość 2021-07-12 10:40:20
Rupafin jak długo wracałaś do stanu normalnego funkcjonowania?
Po 4 miesiącach wróciłam do pracy, ale mniej więcej po roku czułam się dobrze i tyle też korzystałam z pomocy rehabilitantów.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: