Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
29-06-2021, 18:56:52

Mojra44 2021-06-29 13:23:43
Rupafin napisz jesli możesz jak wygladala wizyta u ostropaty -jaka roznica bedzie miedzy nim a fizjoterapeutą w praktyce? Czy umiesz wskazac wieksze plusy takiego osteopaty bo powiem szczerze, ze nawet nie pomyslalabym o takim specjaliscie.
Nie wiem na jakiego osteopatę kawo trafił, ale dla mnie różnica w podejściu do terapii miedzy rehabilitantem/fizjoterapeutą a osteopatą jest ogromna. To nie jest jakiś tam kurs, to są kolejne 5- letnie studia przeznaczone głównie dla rehabilitantów.
Osteopatia to podejście holistyczne, a nie patrzenie wyłącznie na dwa zoperowane poziomy. Dzięki temu nie posypał mi się np. lędźwiowy, co jest nagminne po operacji szyi. W zasadzie trzeba opanować nowe wzorce ruchów.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
29-06-2021, 20:28:17

Czyli podejście calościowe wzgledem kregoslupa i rozumiem nabycia pewnych nawyków ksztaltujących cały ktęgoslup po operacji szyjnego - czy tak mam to rozumieć? i to wszystko będzie przekladać sie tylko na cwiczenia czy jakieś inne elementy ,czy mozna stosować jakieś formy masażu?
Mojra
Wtajemniczona
29-06-2021, 21:39:17

Mojra44 2021-06-29 22:28:17
Czyli podejście calościowe wzgledem kregoslupa i rozumiem nabycia pewnych nawyków ksztaltujących cały ktęgoslup po operacji szyjnego - czy tak mam to rozumieć? i to wszystko będzie przekladać sie tylko na cwiczenia czy jakieś inne elementy ,czy mozna stosować jakieś formy masażu?
Ja masaży nie miałam. Bardziej terapię nanualną. Przychodziłam dwa, trzy razy w tygodniu. Najpierw do gabinetu na 45-60 minut terapii „na stole” 😉, a potem sala ćwiczeń na około 60 min. Ćwiczenia w domu dwa razy dziennie. Po operacji trzeba się najpierw nauczyć siadać, kłaść itp. praca nad wzmocnieniem przodu szyi, prawidłową postawą przy siedzeniu, chodzeniu, relaksacją mięśni popdotylicznych, stopniowe zwiększanie zakresu ruchu głowy w lewo, prawo, góra, dół, wzorce ruchu łopatek, rozciągnięcie mięśni klatki, wzmocnienie mięśni miednicy, głębokich brzucha itp. Było tego sporo, ale po 4 miesiącach miałam pełny zakres ruchu i mogłam wrócić do pracy. To terapia nie tylko dotycząca kręgosłupa. Nawet sposób w jaki chodzisz ma znaczenie, czy też np. zaparcia.
W USA czy Francji osteopaci przyjmują normalnie w ramach ubezpieczenia. U nas to niestety nie jest standardem i wiąże się z dosyć dużymi kosztami. NFZ woli zapłacić za 30 tensów, laserów itp., z których pożytek jest mizerny i chyba tylko ma dać poczucie że coś się robi niż jedną wizytę u takiego specjalisty.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
29-06-2021, 23:19:01

Ja na rehabilitację chodzę co 2,5 miesiąca. Mam taką możliwość więc korzystam jeśli mogę, na NFZ. Mam już swoją rehabilitantkę, zna mnie już wyśmienicie. 1,5 godz ćwiczeń + masaż. Ćwiczę partie szyjnego i ledzwiowego, pomaga, wzmacnia mięśnie a poza tym dobrze się czuję. Teraz skupiam się na lędźwiowym, bóle wróciły. W sierpniu idę na rezonans. Przyczyną może tkwić w tym, że nie zadziałały poprawnie te dystraktory założone przy poprzednim zabiegu albo dokuczają dwa poziomy wyżej. Narazie mój neurochirurg wspomogl mnie blokadą, Narazie działa super. Czekam na rezonans i na 80% na kolejną operacje
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
30-06-2021, 05:55:35

Rupafin nardzo Ci dziekuję za opisanie wszystkiego i tak nieśmiało zapytam jesli można- na jaką kwotę mniej wiecej muszę przygotawać swój budżet domowy wybierając osteopatę bo mam syna niepełnosprawnego i tak naprawdę nie wiem czy będzie mnie stać?
Mojra
Wtajemniczona
30-06-2021, 10:52:49

W Krakowie teraz ok. 150 zł za wizytę, ale w innych rejonach ceny mogą być inne.
Nie zrozum mnie źle, ja nie twierdzę, że nie da się bez osteopaty dojść do pełnej formy. Ja tak zrobiłam i efekt był dobry.
Zresztą w różnych sytuacjach konsultowałam się z osteopatą i cenię sobie tych specjalistów.
Dwa lata temu moja córka narzekała na ból w biodrze. Poszłam do ortopedy dziecięcego, popatrzył i stwierdził że jedna noga jest krótsza i stąd ból. Kazał wkładać zapiętek do buta 🥴. Poszłam do osteopaty żeby to skonsultować, zmierzył metrem obie nogi i były równe, ale miednica była zrotowana. Ustawił miednicę w prawidłowej pozycji, pokazał córce przy jakich ruchach, nawykach może dojść do takich sytuacji i ćwiczenia, którymi może sobie pomagać. Od tej pory jest spokój, bez zapięta w bucie. Pomógł mi też przy refleksie żołądka u 8- cio miesięcznego synka.
Może kiedyś u nas też osteopatia będzie bardziej popularna. Już powstały studia. Do tej pory osteopaci kształcili się najczęściej w Belgii i w Niemczech. Ja „odkryłam” osteopatię w USA.
Forumowiczka
30-06-2021, 22:07:41

Ok rozumiem.Ja wiem, że oni naprawdę są specjalistami. U mnie w Konstantynowie tez jest osteopata, który zdobył wykształcenie w Stanach Z. Nawet fizjoterapeuci jak byłam w sanatorium to tez mówili,ze warto skierować się do takiego specjalisty.Dziekuję za doradzenie bo to ma sens.Pozdrawiam
Mojra
Forumowicz
01-07-2021, 07:25:42

rupafin 2021-06-29 20:56:52
Nie wiem na jakiego osteopatę kawo trafił, ....
Za każdym razem trafiłem dobrze. Byłem u dwóch i obaj znali swój fach. Cenię ich za to, że ..... po dwóch- trzech "zabiegach- ćwiczeniach" obaj powiedzieli, że mi nie pomogą. Mogli przecież naciągać mnie, (spotykane w praktyce) na wydatki.
Jednak mając na uwadze tych dwóch osteopatów to najlepiej wspominam "zwykłego" rehabilitanta. Ten jak mnie ćwiczył to wymienieni osteopaci mogliby się od niego uczyć. Pełne zaangażowanie, mozolne tłumaczenie, wyrozumiałość niezborności pacjenta, ....... On mi dużo pomógł.
Osteopaci byli prywatnie, rehabilitant na NFZ.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
01-07-2021, 11:55:59

Dzięki Kawo to wszystko zależy na kogo się trafi.A mialeś problem z dostaniem się na rehabilitację na NFZ bo u nas w lódzkim nie ma juz zapisów na ten rok.Czy jeśli jest się po operacji to mozna szybciej dostać się na reh.?
Dorka do Ciebie pytanko- pisałaś, ze przez 6 tygodni bylo ciężko - jeśli mozesz to opisz trochę te 6 tygodni.Co najgorzej wspominasz i jak dochodziłaś do lepszej formy bo muszę to sobie poukladać w glowie z czym muszę się zmierzyc.
Mojra
Forumowicz
01-07-2021, 20:07:36

Mojra44 2021-07-01 13:55:59
Dzięki Kawo to wszystko zależy na kogo się trafi..
Jak pisałem - trafiłem dobrze. Jeden z nich to lokalny "guru".
Chodzi o to, że czasami nawet najlepszy fachowiec nie da radę. Po prostu nie da się.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: