Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
12-07-2021, 09:31:44

Hmmm dr Chrzanowski obiecuje powrót do pracy po miesiącu, ale obawiam się, że to pobożne życzenia. Pracuje głównie na kompie..
gość
12-07-2021, 20:35:59

agnieszka197311 2021-07-12 11:31:44
Hmmm dr Chrzanowski obiecuje powrót do pracy po miesiącu, ale obawiam się, że to pobożne życzenia. Pracuje głównie na kompie..
Też słyszałam o miesiącu, ale znam tylko jedną osobę, która tak wróciła.
gość
12-07-2021, 21:14:21

Agnieszka ja też nie miałam większych objawów. Miewam bóle głowy, ale to od zawsze. Od 2 lat zaczął mnie pobolewać bark, zwłaszcza w nocy. Doszło do tego, że ciężko było znaleźć wygodną pozycję do spania, czasami wspomagalam się lekami przeciwbólowymi. W końcu wizyta u neurologa i rezonans. Okazało się że na odcinku C5-C6 duży ucisk na rdzeń kręgowy. Operacja szybko, ale w trybie planowym. Mnie przekonały konsekwencje takiego ucisku. Teraz bolał tylko bark, ale jeden neurochirurg na wizycie oprócz tego, że zdziwił się że w zasadzie nie mam żadnych objawów, to powiedział, że jak się kiedyś obudzę i nie będę mogła się ruszać to od razu dzwonić najlepiej na pogotowie ze wskazaniem na pogotowie lotnicze i szybko do szpitala z oddziałem neurochirurgii. Jestem młoda, mam 3 małych dzieci, nie musiał mówić nic więcej... To oczywiście najgorszy scenariusz, ale wystarczy sobie poczytać choćby o objawach zwieraczowych, nie wszystko da się cofnąć operacją, dlatego warto działać, dopóki nie doszło do większych uszkodzeń.
Iwona
Początkująca
14-07-2021, 20:29:05

Mojra44 2021-06-24 00:08:50
Najlepiej jak zalogujesz sie na forum.
Ja skierowanie otrzymałam od neurochirurga Ruslana Jekimova.Termin mialam juz wyznaczony na 14.12.2020 ale rozchorowalam sie.Powolująć się na to skierowanie musisz zadzwonic do sektetariatu pod nr.tel.42 6393551.Musisz uzbroić sie w cierpliwość dzwoniac pod ten nr.Nie zawsze odbierają.Ja czekalam na termin 1, 5 roku i teraz wiem, ze czaka sie podobnie- tylko ja zanosilam skierowanie osobiscie do sekret. a teraz jak jest covid to musisz dzwonić i dalej Cię pokieruja.Ja misze tylko skontaktowac się z lekarzem, ktory wystawił w celu umowienia nowego terminu ale juz bez takiego dlugiego oczekiwania bo ja juz swoje odczekałam.Napisz gdzie Radek przyjmuje (to okciec czy syn bo nie pamietam- ktory z nich nie jest ordynatorem oddzialu chirurgii reki) bo mam łokiec tenisisty do operacji i tez muszę to ogarnąć.Napisz czy jest w miarę sumpatyczny czy gbur ?, gdzie przyjmuje i ile wizyta kosztuję?Jakie masz objawy ?
Hej,
Ja byłam prywatnie w RADMED u ojca (Andrzej) - ul.Struga 53. On ponoć już nie operuje, ale swoich pacjentów kieruje do syna (Macieja), jeśli wymagają operacji.
Wizyta 300 zł, w moim przypadku trwała 50 minut. Dokładnie mnie zbadał, szczegółowy wywiad, obejrzał MR. Dostałam od niego papierek z opisem i to wraz z wynikami badań i skierowaniem miałam przesłać do WAMu.
Dziś byłam na konsultacji w Krakowie u dr-a Chrzanowskiego, na razie wstrzymam się z operacją bo wynik MR (kontrolny) wygląda nieco lepiej.
Forumowiczka
15-07-2021, 16:23:20

Dziękuję za odpowiedz. A jak oceniasz i porównasz konsultację z Krakowa i Lodzi? Jaki koszt jest konsult. u dok.Chrzanowskiego - dużo osób go chwali.Co wpłynęło w Twoim przypadku na poprawienie RM?Bo mnie nikt nie chce rehabilitować bo twierdzą, ze mam natym odcinku tykającą bombę.
Mojra
gość
19-07-2021, 06:46:39

Witam. Czy jest jeszcze na tym forum Pani Kasia ze Świebodzina ? Chciałam się spytać do jakiego rehabilitanta Pani chodzi. Jestem z okolic Świebodzina i potrzebuję dobrego,sprawdzonego rehabilitanta.
Pozdrawiam, również Kasia ;)
gość
21-07-2021, 15:58:59

Hej Kochani! Tu Kasia Świebodzin tylko ostatnio nie zaglądałam no i zgubiłam hasło i nie mogę się zalogować :D
Ale jestem jestem, czuwam. Kasiu chodzę do Magdaleny Klukowskiej, tylko jej pozwolę dotknąć mój kręgosłup, bo poprzedni rehabilitant cisnął mi zbyt mocno i nie mogłam się pozbierać po jego rehabilitacji.
Pani Magda przyjmuje na ul. Poznańskiej, tam jest gabinet Pawła Carewicza. Spróbuję znaleźć hasło albo założę nowe konto i odezwę się na priv.
gość
21-07-2021, 20:17:47

Mojra44 2021-07-15 18:23:20
Dziękuję za odpowiedz. A jak oceniasz i porównasz konsultację z Krakowa i Lodzi? Jaki koszt jest konsult. u dok.Chrzanowskiego - dużo osób go chwali.Co wpłynęło w Twoim przypadku na poprawienie RM?Bo mnie nikt nie chce rehabilitować bo twierdzą, ze mam natym odcinku tykającą bombę.
Obie konsultacje na podobnym poziome - wywiad, badanie , oglądanie wyniku MRI, spisanie zaleceń. Obaj Panowie cierpliwie odpowiadali na pytania, z tym ,że dr Chrzanowski jest sporo młodszy od dr Radka, więc szybciej mu poszło :)
U mnie najpewniej poprawa w badaniu wynika z tego, że zaczełam się rehabilitować (wbrew temu co mówił pierwszy neurochirurg który oglądał moje wyniki i który skierował mnie na operacje) i wg dra Chrzanowskiego przepuklina była "świeża", chociaż nie miałam jakiegoś urazu.
Ogólnie w opisie mam mniejszą tę przepuklinę o 2mm (było 4,5mm), druga pozostaje bez zmian - 3mm, jednak oba opisy sporządzali niezależni radiolodzy, więc nie wiem czy nie poprosić trzeciego żeby to zebrał w całość.
Podsumowując, polecam konsultacje u kilku neurochirurgów, zanim dasz się pokroić. Gdybym się nie uparła i nie pojechała do Krakowa, to w dniu wizyty (w Krakowie) byłabym zoperowana, na ten termmin miłam wyznaczoną operację.
Jak dużą masz przepuklinę? Na ilu poziomach?
Początkująca
22-07-2021, 21:00:07

Gość 2021-07-21 17:58:59
Hej Kochani! Tu Kasia Świebodzin tylko ostatnio nie zaglądałam no i zgubiłam hasło i nie mogę się zalogować :D
Ale jestem jestem, czuwam. Kasiu chodzę do Magdaleny Klukowskiej, tylko jej pozwolę dotknąć mój kręgosłup, bo poprzedni rehabilitant cisnął mi zbyt mocno i nie mogłam się pozbierać po jego rehabilitacji.
Pani Magda przyjmuje na ul. Poznańskiej, tam jest gabinet Pawła Carewicza. Spróbuję znaleźć hasło albo założę nowe konto i odezwę się na priv.
Mi właśnie polecano Pana Pawła Carewicza i p. Genderę. Ale przeczytałam na forum Pani wpisy i dały mi nadzieję, że może w końcu ktoś dobry się znajdzie. Swoją drogą który Pani tak ścisnął kregoslup? Ja mam złe wspomnienia po lorro sprzed 2 laty.
Forumowiczka
24-07-2021, 21:06:37

Dziękuję Gaściu za odp.Dla przypomnienia moje RM szyjnego z 2018. bo pytałaś ile mam przepukliń i na jakim poziomie.
Na poziomie C2/C3 - bez zmian patologicznych.
Na poziomie C3/C4 - bez cech wypukliny, mierna nadbudowa krawędzi tylno bocznych trzonów bez
zwężenia zachyłków bocznych.
Na poziomie C4/C5 - tylna wypuklina krążka międzykręgowego wypukla się do kanału kręgowego na gł.do 3mm, modeluje worek oponowy, odcinkowo znosi przedrdzeniową rezerwę płynową z następową
dyskretną impresja powierzchni przedniej rdenia pośrodkowo.
Na poziomie C5/C6 obniżenie kąta krążka międzykręgowego oraz jego tylna wypuklina, wpukla się dokanału kręgowego na gł. ok. 3,5 mm, wraz ze zmianami wytwórczymi modeluje worek oponowy,
odcinkowo znosi przedrzeniową rezerwę płynową, modeluje powierzchnię brzuszną rdzenia kręgowego,
zwęża zachyłki boczne z ipresja korzeni nerwowych.
Na poziomie C6/C7 - mierna tylna wypuklina krążka międzykręgowego, spłaszcza worek oponowy,wraz
ze zmianami wytwórczymi na krawędziach tylno-lewobocznych spłyca lewy zachyłek boczny, z
prawdopodobna impresja lewego korzenia nerwowego.
Uwidoczniony odcinek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Trzony prawidłowej wysokości, z nadbudową krawędzi przednich i zmianami zwyrodneniowo-
wytwórczymi w stawach wyrostkowych.
Lordoza spłycona
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: