Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
08-07-2014, 23:30:15

Dlaczego moderator zablokował moją wypowiedź???
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
gość
09-07-2014, 06:02:28

Szyjka wygląda na to, ze nie można polecać stron internetowych...szkoda bo nie promowałaś konkretnego specjalisty....
A co Ty spać nie możesz? ;)
Pozdrowionka
Początkująca
09-07-2014, 06:57:29

Dorataau oby ten paluszek mi nie zdrętwiał za bardzo Dużo robię sama jakoś pozycja leżąca z kołnierzem po operacji mi nie służy oczywiście w żółwim tempie.
Marlen co do operacji ja mam 36 lat 2 dzieci dobra praca hm....która nie wiem czy poczeka ale już mam w głowie poukładane że zdrowie najważniejsze i też przed operacją miałam podobne dolegliwości czując się jak staruszka. Teraz cierpię ból pooperacyjny ale to nic w porównaniu z tym co było przed operacją - dotyczy to głównie dolegliwości. W końcu moja prawa ręka jest sprawna różowa i ciepła a nie sinofioletowy zimny flak z którego wszystko wypadało nie chwalę dnia przed zachodem słońca zobaczymy co będzie potem póki co jest ok
Wtajemniczona
09-07-2014, 07:32:33

Pawik,
właśnie wizyta wczorajsza u manualnego dodała mi takiego wigoru, że snu nie potrzebuję ;)
bez sensu. kolejny raz pytam, po co jest to forum? żeby sobie wzajemnie pomagać. a polecanie różnych form pomocy przed/ i pooperayjnych to taka pomoc właśnie. proszę moderatora o odblokowanie mojej wcześniejszej wypowiedzi. bez polecanego linka.
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Początkująca
09-07-2014, 08:45:59

Witam serdecznie. Przeczytałam niemal wszystkie posty, pochodzę z tak zwanej (be) ściany wschodniej z okolic Lublina . Przez 11 lat pracowałam jako Intendent-Magazynier,obecnie prowadzę działalność gospodarczą (rączki cały czas wruchu przewarznie na stojąco.
Moja praca nad kręgosłupem trwa nieprzerwanie od 10 lat, nie wspomniałam wcześniej o odcinku lędzwiowym nie wygląda lepiej,właśnie wziełam 3-cią dawkę Diprophos,
przypisaną przez neurochirurga,trzy tygodnie spokoju,zastanawiam się co będzie dalej .Bóle z kturymi jestem za pan brat to drętwienie nóg,zdarza się porażający ból i chwilowy brak czucia w nogach .Kręgosłup szyjny da się wytrzymać,czasami drętwienie twarzy,mrowienie barku, nizłego stracha miałam z bólem ręki pod pachą,łokieć palce u rąk .Proszę napiszcie co o tym myślicie ? pozdrawiam
Jestem nowa na forum proszę o pomoc za tydzień mam wizytę u neurochirurga z wynikiem TK kręgosłupa szyjnego oto moje badanie, może ktoś mi napisze co mnie czeka.C2-C3 uwidoczniono centralną protruzję.Wymiar AP kanałukręgowego 11mm Kanały korzeniowe prawidłowej szerokości.C3-C4 to samo AP 10mm kanały korzeniowe prawidłowej szerokości.C4-C5 uwidoczniono centralną przepuklinę AP kanału kręgowego 7mm.Kanały korzeniowe zwężone przez zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach Unkowertebralnych.C5-C6centralna przepuklina AP kanału Kręgowego 8mm .Kanały korzeniowe jak w C4-C5. W C6-C7uwidocznio centralną protruzję.Wymiar AP kanału kręgowego 9mm.Kanały korzeniowe prawidłowejszerokości.C7-Th3 bez cech patologii.Otwory tętniczo-Kręgowe prawidłowej szerokości.Osteofity na przednich krawędziach kręgów objetych badaniem.Patologicznej przebudowy kostnej nie stwierdza się. Wniosek- w wykonanym badaniu uwidoczniono cechy spondylozy szyjnej. Trochę na to popracowałam, pozdrawiam wszystkich.Helena28 .....
Początkująca
09-07-2014, 11:15:41

Termin zabiegu wrzesień tego roku... Zaskoczyła mnie taka natychmiastowa decyzja lekarza ale pozostało mi chyba tylko zaufać tym, którzy się na tym znają.... Czasem dopadają mnie wątpliwości...w tych "lepszych dniach"...czy ta operacja jest konieczna.. Złudzeń pozbawiają mnie dni w których nie mam siły na nic... Operację mam zaplanowana w 10 Wojskowym Szpitalu Klinicznym w Bydgoszczy...
Początkująca
09-07-2014, 11:31:10

Zaobserwowałam pewną przypadłość... Gdy trochę sie przemęczę i podźwigam ... mam problemy ze swobodnym oddychaniem... Lepiej czuję się w pozycji leżącej na prawym boku... Ostatnio umyłam dwa okna po czym nie mogłam zdjąć bluzki przez głowę..taki ból rąk... Sama widzę ,że coraz mniej radzę sobie z codziennymi obowiązkami...a siedząca praca zawodowa sprawia, że wracam do domu skonana...
gość
09-07-2014, 11:55:45

Heleno nie wiem czy ktos z nas potrafi ocenić co Cię czeka, tkanki miękkie lepiej widać na rezonansie magnetycznym i dobrze by było gdyby na tej wizycie lekarz taki zlecił, powalcz bo warto...
Co do mycia okien, pracy siedzącej itd. niestety nawet po operacji mamy spore ograniczenia i do końca życia musimy dbać o swój kręgosłup i raczej sobie nie szkodzić. Do dziś, 2 lata po operacji okno to myje 1 na raz i to powoli, biurowa praca- rób częste przerwy idź do dobrego fizjo niech Ci pokaże ćwiczenia ktore możesz wykonywać nawet w pracy, mi pomagały, ale ogólnie bez bólowo przy biurku nigdy niestety nie było, do dziś to mój główny problem...U innych bywa lepiej ale jakies dolegliwości często pozostają.
Czy obie rehabilitujecie się? Terapia manualna itd. Okolice Bydgoszczy to dobre miejsce na znalezienie dobrego fizjoterapeuty, bywa że operację udaje się odwlec bardzo w czasie.
Początkująca
09-07-2014, 14:33:04

Wtrące jeszcze raz swoje 3 grosze odnośnie mycia okien. Otóż takie machanie rąk w prawo w lewo czy ruchem okrężnym dla nas dyskopatek jest niczym praca w kamieniołomach. Jakiś czas temu pisałam o urządzeniu -Myjka do okien Karcher WV 50. Naprawdę działa rewelacyjnie i nie trzeba się namchać. Tania nie jest ale jeśli się weźmie pod uwagę ile lat nam będzie słuzyła warto. Tym bardziej, ze wszelkie tafle lustrzane też można nią myć. To ostatnio jedna z moich najlepszych inwestycji.
Wtajemniczona
09-07-2014, 16:38:07

Marlena,
tylko Ty możesz podjąć decyzję o zabiegu. warto wziąć pod uwagę objawy, na ile utrudniają Ci życie, na ile jesteś w stanie żyć z bólem. no i czy jest to sytuacja "bezwzględna", czyli duży ucisk na rdzeń, powodujący niedowłady, wypadanie przedmiotów z ręki, brak czucia itp. trochę z nas rehabilituje się z niezłym skutkiem, zachowując ograniczenia w życiu, które raczej nie znikają po zabiegu. jest kilka (!) osób, które po operacji wróciły do sprawności i żyją jakby nigdy nic. zakładam, ze podjęłaś każdy rodzaj rehabilitacji (też prywatnej, manualnej - moim zdaniem jedynej skutecznej) u dobrego, mądrego fizjo. zmieniłas tryb życia i mimo to masz dolegliwości. trzeba pamiętać, ze operacja nie usuwa choroby, tylko objaw, na jakiś czas. jeśli po zabiegu, zwiedziona dobrym samopoczuciem, wrócisz do intensywnego życia, dźwigania, pracy ze źle ustawioną, pochyloną głową, to szybko spotkasz się kolejny raz z neuro. mycie okien i praca przy biurku to wyzwanie. po zabiegu nie zawsze wskazane.
Heleno,
jak podsumowano w opisie Twojej TK, masz spondylozę, czyli zespół zmian. dosyć wysoko się zaczynają. Pawik dobrze sugeruje Ci wykonanie rezonansu, na którym widać tkanki miękkie. leczenie sterydami to nie leczenie. próbowałaś rehabilitacji? lędźwiówka u większości z nas, dyskopatów, też cierpi. pomagają ćwiczenia, regularne i dobrze dobrane. co to znaczy "moja praca nad kręgosłupem"?
słońca nam wszystkim :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: