Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-07-2014, 08:02:48

Psotka666 2014-07-16 00:28:26
Lidiabe dzięki za odzew i szczere chęci, ale tu gdzie jestem nikt z Was nie może mi pomóc. Od dziesięciu lat mieszkam w Irlandii, a tutaj opieka zdrowotna to nie zachód i nie Polska tzn. sprzęt jest wporządku, diagnostyka też, ale lekarze i leczenie daleko za polską medycyną. Kolejki do lekarzy? -większe niż w PL , ale jak już dostałam się do neurochirurga (a miałam to szczęście w nieszczęściu, że dostałam się do jednego z najważniejszych i najlepszych w IRL) od razu chciał mnie operować. Gdybym nie wiedziała z własnego doświadczenia jak tu leczą - to zapewne zgodziłabym się na operację, ale wiem i nie wyraziłam zgody. Lekarze najczęściej z Pakistanu, Indii, z głebokiej Afryki, z Kenii, Bangladeszu (niedouczeni?). Rehabilitacja? - "pod psem" , sanatorium - nieznane. Niewiarygodne?, ale prawdziwe - niestety. Do Pl na operację? - nie ma szans - jak?, gdzie?, jak wrócić do domu do IRL ( bo tutaj mój dom), a co z rehabilitacją po?, tutaj?- gimnastyka i TENS, bo tylko na to można liczyć. Jedyny plus to to, że mam tutejszą rentę, nie pracuję, ale muszę być w IRL.
witaj. ja tez od 10 lat w irlandii :) mialam nawet tu operacje ale tylko dlatego ze sparalizowalo mnie na kilka dni przed wylotem do pl na operacje tam. balam sie strasznie zabiegu w irl ze wzgledu na opinie o tutejszej sluzbie zdrowia, ale nie zaluje. czuje sie duzo lepiej po operacji, rehabilitacja nie jest taka zla. jedyne co to ciagle dokuczaja mi mrowienia w rekach i nogach, bole szyji i glowy ale to dopiero 3 i pol miesiaca po wiec pewnie bedzie lepiej.
powiedz prosze do jakiego lekarza trafilas? i jak rente zalatwilas ;)?
pozdrowionka
Początkująca
16-07-2014, 23:34:42

Witam wszystkich z forum.
Majella skąt jesteś (z jakiego miasta)? Z jakich zabiegów - rehabilitacji mogłaś korzystać? Piszesz, że rehabilitacja nie najgorsza - gdzie? (nie biorąc pod uwagę polskich gabinetów - na które zwyczajnie
mnie nie stać). Renty nie załatwiałam, po
9-cio miesięcznym zwolnieniu lekarskim
lekarz rodzinny wypisał mi wniosek na
zasiłek dla niepełnosprawnych (disability
allowance).
Pozdrawiam wszystkich.
gość
17-07-2014, 04:50:46

Czesc polamancy na wezwanie absolwentow podnosze lapke....zeby nie bylo ze sie nie interesujemy...
Ilka23 nie wszystkim ,,pisana ,, rehabilitacja. Ja nie mialam nawet jednego dnia, zreszta pisalam wczesniej- moj doktore powiedzial ze nie ma wskazan....czy slusznie to sie okaze
Tak jak pisala szyjka 74 - terapia manualna jest bardzo dobra , ja w tej chwili szukam kogos kto poleci mi takiego terapeute prywatnie tutaj- rzecz jasna zdam relacje
Psotka 666 mysle ze odwlekanie operacji nie jest najszczesliwsza decyzja, bo dojdzie kupa ubytkow neurologicznych/ tak jak bylo u mnie/ gdzie nie bedziesz normalnie funkcjonowac bo tak jak ja nie bylam w stanie ubrac sie samodzielnie, pobite kubki przy porannej kawie w ilosciach......nawet nie zliczonych , sen moze 2-3 godz itd itp...
I pamietaj o tym ze czym dluzej tym po operacji dluzej dochodzi sie do siebie . Moj neuro przed operacja powiedzial ze bedzie bardzo zadowolony jak minie 70% ubytkow neuro.
Takze przemysl to jeszcze tym bardziej ze Majella.e tez przeszla te operacje w twoim kraju i jest zadowolona.
Ja zyje w kraju ktory glownie sklada sie z emigrantow i na kazdym kroku spotkasz azjate, araba czy innej masci doktore co nie znaczy ze sa niekompetentni.
Ja doprowadzilam sie sama do stanu jak pisalam przez zwlekanie ale przyszedl dzien kiedy dalabym sie ,,pokroic,, w ciagu 5 minut bo nie wytrzymam....
A teraz prosze absolwentow do odpowiedzi
Troche przepracowalam sie ostatnio / tak mysle/ bo kreci mi sie w lepetynie ze lo matko swieto/ czy mam isc do dr czy ten typ tak ma?
Kochane peryskopki jak pisze nasz Piotr trzymajcie sie i nie dawac szyjce zeby nie wiem co!!!!!!
Twardym trza byc nie mietkim
Usciski dla wszystkich
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Początkująca
17-07-2014, 07:53:06

Psotka666 2014-07-17 01:34:42
Witam wszystkich z forum.
Majella skąt jesteś (z jakiego miasta)? Z jakich zabiegów - rehabilitacji mogłaś korzystać? Piszesz, że rehabilitacja nie najgorsza - gdzie? (nie biorąc pod uwagę polskich gabinetów - na które zwyczajnie
mnie nie stać). Renty nie załatwiałam, po
9-cio miesięcznym zwolnieniu lekarskim
lekarz rodzinny wypisał mi wniosek na
zasiłek dla niepełnosprawnych (disability
allowance).
Pozdrawiam wszystkich.
jestem z dublina. operacje mialam w mater hospital i rehabilitacje co tydzien tez w mater. nie widze roznicy pomiedzy rehabilitacja w szpitalu a w polskich gabinetach poza jedna...w pl gabinetach kilka tys euro poszlo... a na koniec paraliz mnie zlapal :(
powiedz mi prosze, bo wspominalas, ze bylas u lekarza w irl i chcial operowac...kto to byl tzn jak sie nazywal?
polecalabym ci invalidity pension czyli odpowiednik tutejszej renty. mozesz pobrac form online :)
pozdrawiam
M
Forumowiczka
17-07-2014, 19:58:49

to ja też się zgłaszam jako absolwentka :)
Z implantem C6-C7 założonym w październiku 2011.
Do pracy wróciłam po 3 miesiącach, czuję sie w miarę dobrze (nie mylić z bardzo dobrze :) ). Bardzo dobrze się czuję jak się nie przeciążam i jak pogoda jest stabilna. Nie da się ukryc, że wysiłek rękami powoduje bóle, w końcu nie pracuje to tam wszystko tak, jak u zdrowych ludzi, część wiązadeł jest przeciążona, są zrosty przy bliznach - no cóż - czasu wrócić się nie da. Ale funkcjonuję sobie całkiem fajnie. Pracę mam na szczęście biurową, więc nie muszę nic dźwigać.
To tyle jeżeli chodzi o meldunki. faktycznie mało sie teraz odzywamy, ale pisaliscie ostatnio głównie o rehabilitacji a ja takiej nie miałam, więc nie mam co doradzać.
mam za to inne pytanie do absolwentów zaimplantowanych - czy dostaliście jakieś wytyczne od lekarzy odnośnie rowerów? mąż ma mi kupić, bo sam dużo jeździ i ma rower sportowy, a ja do tej pory to głównie na jubilacie :) ale juz tak skrzypi, że wszyscy się oglądają. jaki powinnam kupić rower - taki miejski, żeby na nim siedzieć prosto, czy można sie pochylać jak na sportowym? Dziś testowałam rower córki i jakoś nie podobało mi sie, że cały czas musiałam zadzierać głowę do góry. chyba nie jest to pozycja dla nas - robokopów?
Asia
Forumowicz
17-07-2014, 21:17:04

Dobry wieczór PERYSKOPKOM.nie odzywałem sie ./Żona bedzie miala operacje kolejna- ztad brak czasu/..........Buraczek rower dla ciebie ma być miejski-tj. taki ,że jak siedzisz to gdy trzymasz rece na kierownicy to kręgosłup ma być prosto.Takimi jezdza dziadki z niemiec.nie możesz mieć górala bo tam ręce,barki robią za podpurkę.A jazda tylko ściezkami lub ulicami-bez jazd ekstremalnych po lesie czy górach.A gdyby mial teleskopy w przednich widelkach no i pod siodelkiem to by była rewelwcja...Pozdrwaiam WSZYSTKICH,no i nocki bez bólu..........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
18-07-2014, 16:48:40

Kochani, mam pytanie. Po 7 miesiącach nadal mnie pobolewa w szyi (przypomne c4-5 ruchome, 5-6 sztywne). W kwietniu robiłem sobie RTG i generalnie wszystko było ok.
Teraz zrobiłem sobie RTG i generalnie jest też ok poza tym, że na C5-6 zmniejszyła się przestrzeń międzykręgowa. Czy to może oznaczać problemy? Czy to oznacza przesunięcie implantu?
Moje objawy wyglądają tak: mięśniowy ból karku (może wynikać z pracy komputerowej), czasem bóle w rękach, ale nie schodzące do dłoni.
Po operacji było generalnie w porządku i lepiej, ale teraz odnoszę wrażenie, że coś się posypało :)
W poniedziałek idę do rehabilitanta z neurochirurgii, który zerknie, ale poważnie rozważam powtórkę rezonansu (za który bym musiał zapłacić). Co sądzicie?
Początkujący
18-07-2014, 16:51:30

buraczek 2014-07-17 21:58:49
to ja też się zgłaszam jako absolwentka :)
Z implantem C6-C7 założonym w październiku 2011.
Do pracy wróciłam po 3 miesiącach, czuję sie w miarę dobrze (nie mylić z bardzo dobrze :) ). Bardzo dobrze się czuję jak się nie przeciążam i jak pogoda jest stabilna. Nie da się ukryc, że wysiłek rękami powoduje bóle, w końcu nie pracuje to tam wszystko tak, jak u zdrowych ludzi, część wiązadeł jest przeciążona, są zrosty przy bliznach - no cóż - czasu wrócić się nie da. Ale funkcjonuję sobie całkiem fajnie. Pracę mam na szczęście biurową, więc nie muszę nic dźwigać.
To tyle jeżeli chodzi o meldunki. faktycznie mało sie teraz odzywamy, ale pisaliscie ostatnio głównie o rehabilitacji a ja takiej nie miałam, więc nie mam co doradzać.
mam za to inne pytanie do absolwentów zaimplantowanych - czy dostaliście jakieś wytyczne od lekarzy odnośnie rowerów? mąż ma mi kupić, bo sam dużo jeździ i ma rower sportowy, a ja do tej pory to głównie na jubilacie :) ale juz tak skrzypi, że wszyscy się oglądają. jaki powinnam kupić rower - taki miejski, żeby na nim siedzieć prosto, czy można sie pochylać jak na sportowym? Dziś testowałam rower córki i jakoś nie podobało mi sie, że cały czas musiałam zadzierać głowę do góry. chyba nie jest to pozycja dla nas - robokopów?
Asia
Rehabilitant mówił mi, że raczej powinnaś zachować postawę, czyli żaden góral :) W grę wchodzi taki z wyższą kierownicą. Pierwszy lepszy z Decathlonu.
Na takich rowerze masz po prostu pozycję prawidłową.
Forumowiczka
18-07-2014, 19:17:59

dzięki :)
nawet nie wiecie jak trudno znaleźć teraz rower do jeżdżenia w pozycji siedzącej, bez pochylania się do przodu, który do tego nie będzie chińskim składakiem :)
Ale mam!
Właśnie przed chwilką go testowałam - jest dobrze. Pod kierownicą ma całkiem solidne amortyzatory - nie trzęsie na wybojach, muszę jeszcze dokupić jakiś lepszy też pod siodełko.
Ale jest fajnie.
A wczoraj na tym od córki z pochyleniem do przodu zdecydowanie czułam napięcie w rekach i szyi - sama widziałam, że to zły sprzęt dla mnie.
Pozdrowienia.
Asia
Początkująca
18-07-2014, 19:43:22

Witam :) jak rozmawiałam z lekarzem o jeździe na rowerze, to powiedział że już w sierpniu mogę spokojnie sobie na niego wsiąść, operowana byłam w lutym,dwa poziomy c5-c7.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: