Witam Was Szyjeczki :)
Karolino -
Ciśnienie śródczaszkowe nie ma nic wspólnego z ciśnieniem krwi. Ciśnienie śródczaszkowe to płyn rdzeniowo - mózgowy. Wzmożone ciśnienie śródczaszkowe powstaje wówczas, kiedy płyn rdzeniowo - mózgowy nie może w sposób naturalny się przemieszczać. Każda zmiana pozycji powoduje również zmianę ciśnienia płynu rdzeniowo - mózgowego. Czasem odczuwamy pulsowanie w skroniach po nagłej zmianie pozycji ciała np. z leżącej na stojącą, wykonując nagły "zryw" i jest to w zasadzie normalne. Wzmożone ciśnienie powstaje kiedy "coś" blokuje swobodę w przemieszczaniu się płynu w strukturach kanały kręgowego jak też czaszki. Nagromadzony płyn nie może się przemieścić swobodnie i powoduje wzmożone ciśnienie w partiach w których się znajduje. Objawy to bóle głowy, mdłości,
zawroty głowy, utrata "ostrości" wzroku, utrata równowagi. Z autopsji wiem, że nie każdy lekarz podejmuje próbę diagnozowania problemu.
odpowiadając na Twoje pytanie - tak,
rehabilitacja powoduje, że płyn przemieszcza się prawidłowo. w celu unikania wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego wystarczy zmienić nawyki. Kontrolować zmianę pozycji ciała, nie wykonywać gwałtownych ruchów, nie dźwigać, nie biegać, nie wspinać się po schodach - poruszać się jak na lekko zwolnionych obrotach i jest w miarę poprawnie. W moim przypadku wzmożone ciśnienie śródczaszkowe zniszczyło nerw wzrokowy. Na moje szczęście nie w 100%
Ela - cieszy mnie Twoja opinia o Krojantach. Tak, to miejsce godne polecenia innym ze względu na profesjonalne podejście, indywidualną diagnozę, każdego przypadku. Niemniej cena za jaką oferowana jest usługa jest bardzo wysoka. Ubolewam nad faktem, że za pieniądze, duże pieniądze, można a w ramach NFZ po prostu nie każda instytucja wykonuje należycie swoje usługi.
Byłam wielokrotnie w Krojantach i dzięki temu "uciekałam" przed operacją szyjki przez prawie 10 lat.
Pozdrawiam serdecznie.
Bogna