Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
16-03-2013, 19:02:17

Karolinko moją operację mi odwołali. Teraz muszę ustalić nowy termin. Do tego czasu bedę się rehabilitować Renata
Wtajemniczona
16-03-2013, 20:23:43

Witam, ja w imieniu Basi... tak, tak dzwoniła :)
Wzieła tel pod poduszke i jak była już PO to wyladowała na swoim łóżku wiec leżąc do rana na pooperacyjnej ma kontakt z bliskimi.
Z trzech poziomów, zrobili jej dwa, nic wiecej nie wie bo Ci lekarze co przyjeżdzają do Suwałk to robią "tasmowo". Na ten weekend mieli zaplanowane 24 zabiegi czyli po 6 zabiegów na głowe dziennie o ile jeden drugiemu nie musi asystować.
Wie tylko tyle ze sama operacja trwała 1,5h i dwa poziomy zrobili, reszte ma sie dowiedziec jutro rano na obchodzie.
Jest usmiechnieta, gardło wcale ją nie boli i ogolnie nie czuje bólu. Jest zadowolona i kazała wszystkim PRZED przekazać ze nie ma sie czego bac i ze jest lepiej.
Pozdrowienia dla wszystkich od Basi (baszas)
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkująca
16-03-2013, 21:44:39

pawik 2013-03-14 21:48:26 Wiktorio a Bydgoszcz/Żnin i nasz Marcin z forum???
Wiktorio - ja w razie czego mogę polecic reh. z Krojant - jestem na "świeżo" wróciłam wczoraj
Bogusiu, stokrotne dzięki za namiary w Toruniu. Marcina pamiętam, ale nie wiem jak się z nim skontaktować, bo na forum się już nie odzywa. Zwracam Ci honor, rzeczywiście pisałaś wcześniej o przeczulicy na ramionach. Bogusiu, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, pisałaś do mnie na priv? bo ja żadnego maila nie dostałam. Też jestem ciekawa co Ci dr G. wyczyta z MRI.
Elu (Elba1), dobrze działasz, mam nadzieję, że póki co, uda Ci się nie potwierdzać terminu operacji... Jeśli możesz mi kogoś polecić w Krojantach to oczywiście bardzo Cie proszę. Latem często bywam w tych okolicach. Gdybyś wolała, to mój priv: wiktoria6010@wp.pl.
Piotrusiu, bardzo Ci dziękuję, że ciągle o mnie pamiętasz, ale rozumiem... my som ziomale z tej samej "stajni"?
Pozdrawiam wszyściutkie Szyjki, znośnej nocy.
Specjalne POZDRO dla Basi. Wiktoria.
gość
16-03-2013, 21:55:10

Witam Was Szyjeczki :)
Karolino -
Ciśnienie śródczaszkowe nie ma nic wspólnego z ciśnieniem krwi. Ciśnienie śródczaszkowe to płyn rdzeniowo - mózgowy. Wzmożone ciśnienie śródczaszkowe powstaje wówczas, kiedy płyn rdzeniowo - mózgowy nie może w sposób naturalny się przemieszczać. Każda zmiana pozycji powoduje również zmianę ciśnienia płynu rdzeniowo - mózgowego. Czasem odczuwamy pulsowanie w skroniach po nagłej zmianie pozycji ciała np. z leżącej na stojącą, wykonując nagły "zryw" i jest to w zasadzie normalne. Wzmożone ciśnienie powstaje kiedy "coś" blokuje swobodę w przemieszczaniu się płynu w strukturach kanały kręgowego jak też czaszki. Nagromadzony płyn nie może się przemieścić swobodnie i powoduje wzmożone ciśnienie w partiach w których się znajduje. Objawy to bóle głowy, mdłości, zawroty głowy, utrata "ostrości" wzroku, utrata równowagi. Z autopsji wiem, że nie każdy lekarz podejmuje próbę diagnozowania problemu.
odpowiadając na Twoje pytanie - tak, rehabilitacja powoduje, że płyn przemieszcza się prawidłowo. w celu unikania wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego wystarczy zmienić nawyki. Kontrolować zmianę pozycji ciała, nie wykonywać gwałtownych ruchów, nie dźwigać, nie biegać, nie wspinać się po schodach - poruszać się jak na lekko zwolnionych obrotach i jest w miarę poprawnie. W moim przypadku wzmożone ciśnienie śródczaszkowe zniszczyło nerw wzrokowy. Na moje szczęście nie w 100%
Ela - cieszy mnie Twoja opinia o Krojantach. Tak, to miejsce godne polecenia innym ze względu na profesjonalne podejście, indywidualną diagnozę, każdego przypadku. Niemniej cena za jaką oferowana jest usługa jest bardzo wysoka. Ubolewam nad faktem, że za pieniądze, duże pieniądze, można a w ramach NFZ po prostu nie każda instytucja wykonuje należycie swoje usługi.
Byłam wielokrotnie w Krojantach i dzięki temu "uciekałam" przed operacją szyjki przez prawie 10 lat.
Pozdrawiam serdecznie.
Bogna
gość
17-03-2013, 05:39:02

Witam, kto rano wstaje temu ..... słonko świeci. Na dolegliwości bólowe głowy związane z przepływem polecał - Cinnarizinum, na receptę.
miłego, Irek
krak62
Wtajemniczona
17-03-2013, 07:48:06

Elba1 Elu ponieważ ja też nie jestem PO( odowłali mi operacje mam 3 poziomy) ważne są wszystkie informacje od Ciebie. Przypomni mi jeżeli możesz na których poziomach masz dyskopatię. Ja kiedyś przejeżdżałam przez Krojanty ładny ośrodek. Napisz jakie jeszcze zabiegi ci dali i jakie ćwiczenia. Ja w kwietniu jadę do Świeradowa zobaczymy co zaproponują ale dobrze też wiedzieć co jest wskazane przy naszych schorzeniach.
Jeżeli ktoś może podpowiedzieć jakie zabiegi są dobre przed to z góry dziękuje Renata
gość
17-03-2013, 09:57:33

Witam Was
Renata - zabiegi przed - czyli rehabilitacja, powinna być indywidualna. To, co jest dobre z zabiegów rehabilitacyjnych dla jednej osoby, może być zagrożeniem dla innej. Dyskopatia u każdego jest indywidualna i składa się z wielu czynników. Tak więc i rehabilitacja powinna być "dobrana" pod indywidualny przypadek dyskopatii. Pozdrawiam.
Kasiu - napisałaś, że w 1.5 godziny zoperowali 2 poziomy? o rany....moja operacja trwała 4,5 godziny, Stokrotki podobnie...i też na 2 poziomach. Jak widać co region. szpital to inne procedury. Na szczęście u mnie jest super dobrze więc te 3 godziny dłużej w narkozie oddam w zapomnienie. Miłego dla Was i bez bólu. Ja wybieram się na stok. Po raz ostatni w tym sezonie narciarskim .
Bogna
Początkująca
17-03-2013, 10:29:00

Dwa poziomy w 90 minut? To prawdziwe mistrzostwo świata :)
Ja miałam mniej szczęscia - mi operowali 3 poziomy prawie 6 godzin, i może dlatego tak źle zniosłam narkozę :(
Mądrość przychodzi z wiekiem. Najczęściej jest to wieko trumny =================================== 10.09.2012 operacja 3 poziomy, Cage stabilizacja, 8 śrubeczek
Wtajemniczona
17-03-2013, 11:05:26

Renato,
ja mam C5C6 z modelowaniem rdzenia i osteofity na C2C3 nieznacznie ograniczające rezerwe płynową - więc jak już do zrobienia tylko ten pierwszy
Bogna ma rację w całej rozciągłości - każdy przypadek jest inny (ja np jestem dla lekarzy zagadką - klinika sobie obrazek sobie i dlatego - najważniejsze to trafi do dobrego rehabilitanta , który"siedzi" w kręgosłupach i zanim cokolwiek zaproponuje dokadnie zdiagnozuje - bo tu wszystko ma znaczenie od ogólnej kondycji całego kręgosłupa, mięsi, powięzi, po rózne tam punkty spustowe i inne magiczne sztuczki znane tylko wtajemniczonym - czyli rehabilitantom. Unika nalezy takich, którzy działają schematycznie i po wywiadzie bez skrupulatnego badania już "wiedzą" co robic. Ja mam na miejscu kogos takiego, a jeszcze będę się konsultowac z fizjot. Marcinem, który onegdaj udzielał się tu na tym forum.
W Krojantach jest naprawe dobra diagnoza i jak mi napisała Bogna wcześniej - nikt tam krzywdy szyjce nie zrobi, bo naprawde się na tym znają. Renatko, jeśli byś potrzebowała więcej inf pisz na priv albo na elbeth@poczta.onet.pl
Pozdrówki dla wszystkich i dobrej niedzieli!
Ela
Początkująca
17-03-2013, 11:13:28

Witam Szyjki :***
Kasiu ,pozdrów Basie jak bedziesz z nia miala kontakt :*** ja jutro już , nawet jeszcze nie spakowana jestem .
Czytam was caly czas i wszystkie wiadomości i rady zapamietuę , ale nie wiem czy cos z tego zapamietam :) Ale to ważne ze wcale juz nie mysle co bedzie po , bo nie każdy ma to samo .
U mnie to bedzie wszystko inaczej , a to dlatego ze ja choruje na Reumatodialne zapalenie stawów" RZS" To zawsze goi się dluzej , wiem bo juz na stawy przeszląm 19 zabiegow drobnych kości, z wymianą eda w palcach u rąk .
Ale co tam ważne ze potem nie bedzie boleć :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkie Szyjki :)
Elcia :)
Ela

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: