Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-03-2013, 13:53:35

Ago, blizną można smarować jak strupy zejdą i będzie już zagojona bez żadnych ranek. Ja smarowałam i smaruję nadal contractubex'em, jest jeszcze cepan, ale śmierdzi cebulą oraz cała masa innych środków np. kremy i maści z perłami, dobry jest też olejek arganowy.
co do piżam, to radzę wziąć sobie jedną dodatkową na wypadek rzygaczki po narkozie. Mam bardzo niemiłe wspienienia po narkozie: miałam 3 piżamy i w pewnym momencie zostałam w samym prześcieradle bo wszystkie się suszyły, bo je po prostu ohaftowałam :(
Każdy inaczej reaguje na narkozę, ale taki scenariusz też warto wziąć pod rozwagę, że rwie na wymioty a nie można się sprawnie podnieść ... dalej to już wiadomo :(
Taki, co lubi wcześnie wstawać - ranny ptaszek w głowę
Wtajemniczona
16-03-2013, 14:32:36

Agachrab Agnieszka dziękuje za wsparcie to są trudne decyzje a nigdy nie ma pewności jak będzie po
Karolinko nie wiem jak jest u ciebie w szpitalu jest , ale jeżeli masz tak duże i silne objawy rezonans poproś na tzw. cito to znacznie przyspiesz i jest jeszcze taki manewr że jedzie do szpitala na ostry dyzur ze swoimi objawami i muszą Ciebie przyjąć. Musisz w szpitalu mówic twardo o swoich objawach i że się pogorszyły . Ja tak w styczniu wylądowałam w swoim szpitalu w J. G. z zawrotami głowy i po tygodniu obserwacji chcieli mnie od razu operować ale nie dałam sie leżałam dwa tygodnie jak objawy się uspokoją. Nie możesz zwlekać Jak są duże objawy to albo farmaklogiczne można ulżyc 2-4 tygodnie albo zabieg ale to są moje doswiadczenie a przypominam mam dyskopatię na 3 poziomach.Renata
Wtajemniczona
16-03-2013, 14:36:46

Renatko
Ja mam rezonans na cito iczekam od 15 stycznia.Termin mam na 26 kwietnia.
A Ty już jestes "PO"
Karolina
Wtajemniczona
16-03-2013, 14:50:33

Aga, nie powinam się wypowiadac, bo ja nie PO, ale jak pisżą dziewczyny myślę, że to wszystko musi sie ułożyc - z tego, co pisałąs wcześniej, miałąs chyba dwa poziomy do zrobienia - może tak na logikę biorąc , ten drugi musi się właśnie na nowo ułożyc, z całej historii forumowej namierzyłam zaledwie pare przypadków, że PO to było jak ręką odjął;) w pozostałych objawy ustępowały krok po kroku;)
Jak byłam w tych Krojantach chodziłąm też na psychoterapię - i wiem od prowadzącej , że teksty typu głowa do góry będzie dobrze, nie martw się - działąją na nas odwrotnie;) więc jak możesz po prostu myśl o czymś innym, pooglądaj , poczytaj, pomedytuj;)zjedz coś dobrego;) bo wypic to chyba jeszcze nie można... Zdrowiej i uśmiechnij się
Karolinko, mielopatia? Z tego, co pamiętam to chodzisz do pracy, starasz się normalnie funkcjonowac, wiem, ze łatwo się mówi - bo ja tak mam tez, ale nie nakręcaj się - poczekaj na rezonans, czy po badaniu klinicznym którys z lekarzy zdiagnozował mieloaptię?
Pozdrawiam wszystkich!
Ela
Początkująca
16-03-2013, 14:54:40

Witajcie szyjki wszelkiej płci Odnośnie szpitalnej "mody" Miałam operację w wojskowym w Bydzi. W poniedziałek byłam przyjęta i założyłam piżamę+szlafroczek choć mógłby być dres. We wtorek operacja -dostałam białe szpitalne giezło na sznureczki z dekoltem do pasa;). Było wygodne do korzystania z basenu W piżamę przebrał mnie mąż we środę rano. W czwartek założyłam dresik bo piżamka zabrudziła się przy zmianie opatrunku/był wyjmowany dren/. Ważne to, aby góra była rozpinana, rękawy do łokcia lub szerokie. W piątek szłam do domu. Przydały się chusteczki do higieny intymnej i mała myjka. Konieczny kubek, sztućce, klapki basenowe pod prysznic, papier toaletowy,woda w butelce z dziubkiem,
Najdłuższe jest czekanie PRZED, potem, czyli PO czas leci bardzo szybko ( przynajmniej dla mnie).
pozdrawiam serdecznie
Basia
Do smarowania blizny rewelacyjny Noscar, w aptece 38 zł
Wtajemniczona
16-03-2013, 15:35:18

Karolino, jak na razie to trudno dokładnie ocenić co mi się poprawiło PO. Na pewno po operacji mam bardziej wyprostowaną szyję. To od razu widać. Miałam ją już przekrzywioną w lewą stronę i nie byłam w stanie jej wyprostować, bo od razu miałam zawroty głowy.
Co jeszcze na plus, to chyba to, że mogę siedzieć opierając się głową o coś. Wcześniej w takiej pozycji od razu robiło mi się słabo. Do dzisiejszej nocy nie miałam też nocnych drętwień rąk, które przez ostatnie lata nie pozwalały mi spać. A reszta to na razie właściwie bez zmian. Wiem, że trzeba czasu, żeby się wszystko na nowo ułożyło. Lekarz też mowił, że kręgosłup, to dynamiczna struktura i trzeba czekać. Tak więc czekam cierpliwie. Bóle ramion, barków, piski w uszach i mrowienia w różnych częściach ciała mam nadzieję, że z czasem miną. Też miałam bóle w klatce piersiowej, ale dzięki forum wiedziałam, że tak może być, więc nie panikowałam. Czuję czasami jak wszystko mi strzela w kręgosłupie w niższych partiach. Chyba faktycznie ustawia się.
Elbo, miałam 2 poziomy z dyskopatią, ale zoperowano mi tylko ten gorszy C5/C6. Tak więc został jeszcze jeden, na którym dysk modeluje rdzeń. Liczę, że w późniejszym czasie rehabilitacją będę mogła coś zmienić na lepsze. Może uda mi się uzbierać choćby na tydzień rehabilitacji w Krojantach. Czy według ciebie warto? Nie chciałabym za rok przeżywać jeszcze raz tego wszystkiego co przez ostatnie miesiące- czyli oczekiwania na operację nastepnego poziomu.
Dziękuję dziewczyny za wasze rady.
Pozdrawiam ciepło
Wtajemniczona
16-03-2013, 16:07:53

Aga,
ja mam właśnie modelowanie rdzenia na C5C6
w Krojantach, jak oglądnęli moje wyniki , płytkę z MR pilnie studiowała rehabilitantka, to dobrali mi odpowiednie zabiegi, uczulając na to, co moge robic , co nie. Trudno mi oceniac efekty - bo powiedziano, że pierwsze dwa- nawet trzy tygodnie może byc średnio a nawet gorzej, a potem ma byc poprawa - tak jak pisałam jednak - ruchomosc na wyjściu się znacznie poprawiła i przy okazji zdiagnozowano dobrze mój lęźwiowy;)Tam momentami czułam się wyśmienicie, nawet będac zmęczona tymi 13 zabiegami...Poza tym (oczywiście zawsze to jakas forma reklamy;) ale mówili właściciele, ze organizują tam tez sympozja dla lekarzy i rehabilitantów - i ostatnio prezentowali badania na populacji pacjentów z kliniki ze wskazaniem na operację - w sensie nie słownym tylko konkretnym wypisanym skierowaniem na operację - że aż 93% z nich udaje się uniknąc lub oddalic operację. Sama rozmawiałam z kilkoma takimi osobami - np był pan, który był przyjęty do szpitala, na następny dzień miał miec operację i ktoś z lekarzy rzucił- czy probowal się rehabilitowac w Krojantach, więc nawiał ze szpitala, przyjechał na 7 dnii do Kr. - nie było mu od razu lepiej, ale po pół roku przyjechał znowu i zdecydowana poprawa, a teraz już od 5 lat jeździ co roku na pare dni, czuje się dobrze a o operacji nie myśli.Albo kobitka z dysk. wielopoziomową, która po operacji 1 poziomu i dzięki rehabilitacji, mimo, ze starsza ode mnie jakieś 10 lat, kicała jak 20-tka ....
Wiem wiem, każdy organizm jest inny Ja jednak jak pisałam jestem na początku drogi - dwa miesiące po diagnozie,więc próbuję na razie wszystkiego - chcialam jechac na pare dni do jakiegos sanat. przystępnego cenowo ogólnie się porehabilitowac - - ale moi lekarze powiedzieli, jak sanatorium to tylko do Krojant - i mimo, ze trzeba było stanąc na głowie, wyłuskując te kasę to naprawde warto - cena wysoka za dzień ale przeliczajac na nocleg wyżywienie i taką liczbę zabiegów, do tego robionych na najnowszym sprzęcie i przez dobrych fachowców to naprawde warto - kurcze mam nadzieję, ze nie zabrzmiało to jak jakas kryptoreklama
Aga dborego ustawiania kręgosłupa!!,mów do niego czule a ustawi się lepiej niż PRZED
Ela
Wtajemniczona
16-03-2013, 17:01:57

Ela
Na pewno uwierzę w rehabilitacę w zakresie sprawności ruchowej.Ale czy ma ona wpływ na bóle głowy które spowodowane są podwyższonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym płynu mózgowo-rdzeniowego ?
Karolina
Wtajemniczona
16-03-2013, 17:19:18

Karolino,
a bierzesz jakies leki na to wzmożone cisnienie śródczaszkowe?i jak ma się do tego ciśnienie w ogole , też jest podwyższone?
nie wiem, czy ma wpływ, bo jestem doktorem ale nie od tego;)), natomiast wiem, że było trochę ludzi w Krojantach z bólami głowy róznego pochodzenia i kompilacja różnych zabiegów (bo tutaj też nie tylko iloś ale odpwoeidnie ustawienie ma znaczenie) przynosiła im ulgę- bynajmniej tak mówili
sama kiedyś jak miałam wrażenie tępego ucisku z tyłu głowy i wrażenia , ze eksploduje mi głowa- poszłam do polecanego na forum osteopaty i po paru minutach jego róznych delikatnych manipulacji i rozluźniania wstałam ze kozetki i jak ręką odjął;) o tym podwyższonym ciśnieniu zdaje się kiedys pisała Bogna
Pozdrawiam
Ela
Wtajemniczona
16-03-2013, 17:38:48

Ela
Dzięki .Nie biorę żadnych leków.Masz rację , trzeba spróbować u neurologa i u osteopaty.
karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: