Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
21-02-2013, 07:42:23

an3 2013-02-20 21:42:45 Teraz jestem w szoku. Przeraża mnie ten 1%. Słyszeliście o przypadku który skończył się tak tragicznie. Mam dwójkę małych dzieci....
Dużo mniej niż 1 % - czytaj uważnie !!!
Ja jak byłem cięty to jedno dziecko miało 4 lata a drugie 4 miesiące więc nie panikuj.
Z info jakie mam to w Łodzi na WAM-ie czeka się teraz ok 6 miesięcy przynajmniej mój ojciec tak miał powiedziane.
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Początkująca
21-02-2013, 08:40:44

tak sie upieram tego 1% bo tak powiedział mi lekarz. jeszcze przy nim to przeliczyłam że jedna osoba na 100; nie wiem dlaczego mnie tak postarszył
dziekuje wam bardzo za odpowiedzi.
Próbuje uwówić się do polecanych specjalistów ale terminy są szokujące.
Operacje miałabym za miesiąc a termin na konsultacje za 2 lub 3 m-ce
czy dreszcze zime i ciepłe oraz lekka gorączka może mieć cos wspólnego z przepuklina?
Byłam u dr. Przemysława Kunerta - czy ktoś go zna?
Forumowiczka
21-02-2013, 08:53:50

To ja się też dołączę.
Z tego co mnie przekazano, bezpieczeństwo operacji jest podobne jak bezpieczeństwa innych operacji. Zawsze może zdarzyć się coś nieplanowanego ale to i przy wycięciu wyrostka tez się zdarza. Na pewno przed każdym zabiegiem podpisuje się w szpitalach straszne dokumenty, łącznie z tym kogo powiadomić w razie śmierci ale to jest po prostu procedura.
Słyszałam o przypadku 10 lat temu, kiedy ktoś ZA DŁUGO chodził z mielopatią i po odblokowaniu rdzenia nastąpiło krwawienie i paraliż ale to było nie z powodu samej operacji tylko z powodu powikłań po za długim uciskaniu rdzenia. Słyszałam też o jednym przypadku, kiedy po operacji nastąpiły problemy z poruszaniem ręka, ale po 3 miesiącach wykonano reperację i wszystko było ok.
Natomiast DUUUUUUUŻo więcej słyszałam o przypadkach, kiedy nastąpiły problemy przez niewykonanie operacji. 2 porażenia z mojego okresu okołooperacyjnego - jedną panią poznałam, pana nie poznałam. Pan ma paraliż i tylko częściowo się rusza, z panią jest lepiej - szybciej ją operowali.
Ktos w mojej dzielnicy, znajomy kuzyna, chodzi w pampersach mając 30 lat, bo tez nie poszedł na operacje (lędźwiowego) i niestety umarł mu jakiś uciskany nerw.
W mojej najbliższej rodzinie jedna osoba, która też ma problemy z lędźwiowym i do tej pory nawet nie zrobiła MR ze strachu, żeby lekarz jej nie wysłał na operację, właśnie leżała po kolejnym ataku 3 dni bez władzy w nogach i jest już tak przerażona (teraz częściowo paraliż ustąpił, ale chodzi o kulach), że gotowa jest kłaść się jutro na stół.
Reasumując - to co musisz zrobić, to na pewno nie panikowanie przed operacją. Jeżeli będzie konieczna, to ją po prostu zrobisz, bo ryzyko jest podobne do innych zabiegów. Pytanie jest inne - KIEDY sie operować. Czy już? czy jeszcze nie.
i nad tym się zastanawiaj, konsultuj z lekarzem i rozmyślaj, a nie nad ryzykiem :).
A jak przyjdzie godzina zero, to bądź dobrej myśli.
Tylko tej godziny zero nie przegap.....
pozdrowienia, Asia
Forumowicz
21-02-2013, 08:54:40

Myślisz że jakby 1 na 100 wyjeżdżał na wózku to istniałoby to forum ??
Po drugie dzisiaj również niebezpieczne jest znieczulenie zęba albo badanie z kontrastem (wiem z doświadczenia znajomego) był reanimowany :(
Po trzecie sprawdź swoje ubezpieczenie i jak masz możliwość to doubezpiecz się , podnieś składkę itd. jak zdecydujesz sie na operację to na pewno nie stracisz
....oczywiście teraz dla ubezpieczyciela jestes okazem zdrowia - ale to tak między nami wszystkimi
Wtajemniczona
21-02-2013, 10:38:02

Witaj an strach ma wielki oczy, sama musisz podjac decyzje, i jak dla kazdego z nas nie jest. To latwe.pisEsz e nie masz objawow neurologiczntych,niestety, jeszce niemasz.beda bo samo sie nie wyleczy,i bedzie gorzej,poczytaj forun,co my przed czulismy,dzis mija 2tyg.od mojej operacji,i zyje,ruszam konczynami
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Forumowicz
21-02-2013, 12:20:38

An a może chcesz zobaczyć jak wygląda operacja ??
Aaaaa i wydaje mi się , że ten opis to jest trochę na wyrost bo uciśnięty rdzeń kręgowy to byłabyś kwiatkiem chyba że się mylę .....
Forumowicz
21-02-2013, 13:25:52

Witam PERYSKOPKI te BOLESNE i te nie.Słońce świeci i jest pieknie-bo nic nie boli i wanienka jest dobra.Raf operację ogladalem ,aż żona wyszła bo jakoś nie mogła.To był mój 5 seans.AN lekarz twój kłamie 1%-to by była operacja podwyższonego ryzyka,a tak nie jest.Pozatym o ile czytasz posty wstecz to powinnaś przeczytać to co napisał między innymi dr.Łątka i Tomasz Krzeszowiec"Dlaczego niepowinniśmy się bac operacji kręgosłupa"-bardzo dobra lektura i mnie polecono to na forum pomaga.Gdy byłem na 2 wizycie dałem ten artykuł mojemu operatorowi powiedział,że bedzie to dla niego ułatwieniem w pracy.pozdrawiam WSZYSTKICH BOLESNYCH.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
21-02-2013, 13:28:38

Raf
lekarz pokazał mi jak to wygląda. Naprawdę widać jak dotyka rdzenia. Dla mnie nie było tam nic strasznego ale widziałam mine technika po badaniu z przyjemnego zartownisia zmienił sie na b. poważnego. A jak sie teraz zastanawiam opis miałam mieć na drugi dzień a tu zanim dojechałam do pracy telefon że jednak po opis mam się zgłosić dwa dni później. Myślę że chcieli to skonsultowac. I słowa "o Boze " ortopedy do którego poszłam zanim dostałam sie do neurologa.
Ale wasze odpowiedzi bardzo podnoszą mnie na duchu. Może faktycznie operacja sie uda.
cały czas szukam możliwości skonsultowania z innym neurochirurgiem ale jak pisałam terminy straszne
pocieszam sie że gdyby zaczeły sie jakieś niepokojące objawy (poza bólem który jednak daje popalić) to mam jechać do szpitala.
a dziś jakby tego było mało odezwała się moja rwa kulszowa zrehabilitowana kilka lat temu. I boli mnie dolny kręgosłup i noga
jak bede w stanie sie skupic poczytam forum od poczatku
jeszcze raz dziekuje za wasze odpowiedzi
Początkująca
21-02-2013, 13:50:32

Piotr19
pzreczytałam faktycznie podnosi na duchu
Wtajemniczona
21-02-2013, 15:44:37

Witam
Napiszcie jakie mogą być objawy mielopatii ? Do rezonansu daleko . Nie wiem czy moje objawy są już niepokojące czy mozna je jeszcze lekceważyć. Chciałabym jeszcze 3-4 miesiące popracować .
Karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: