Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
20-02-2013, 19:12:44

Dana
Wyrazy współczucia.Zadzwonię w przyszłym tygodniu , teraz nie pora.
Karolina
Wtajemniczona
20-02-2013, 19:15:56

An
Masz ten komfort , że w W-wie masz wielu specjalistów i łatwiejszy do nich dostep. Chyba musisz zdać się na lekarzy i swoją intuicję.Pozdrawiam.
Karolina
Wtajemniczona
20-02-2013, 20:03:43

An witaj "w klubie".
Forumowicz
20-02-2013, 20:26:45

an3 2013-02-20 19:56:19 Witam wszystkich.
Na poziomie c5 -c6 dokanałowa masywna przepuklina krązka m- kręgowgo, który uciska rdzeń.
reszta wszystko OK.
siema,strzała,żółwik,piątka dzień dobry , witaj w gronie

Lekarz stwierdził że konieczna jest operacja wymiana na implant. Na moje pytanie jak duże jest ryzyko że po operacji bede sparalizowana powiedział że 1%.
według mnie 1% to dużo za dużo.
1% = 1 na 100 śmie twierdzić że wychodziło by 1 na wózku w tygodniu (5 dni) na cały kraj jak nie lepiej.
Myślę , że to promil a nie procent.

Ból przy braniu leków jest do zniesienia ale podobno wystarczy 1 milimetr jak przesunie się krąg i rdzń zostanie uszkodzony.
rdzeń kręgowy to taka instytucja, że nawet delikatne muśnięcie go moze mieć nie odwracalne skutki.
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Początkująca
20-02-2013, 20:30:42

An, mnie operowali Państwo Baranowscy w Stocerze (Konstancin), doskonałą opinię ma również dr Rafał Górski (Szpital Zachodni - Grodzisk Mazowiecki), który operował moją siostrę z doskonałym skutkiem. Ja udałam się do tych lekarzy prywatnie i dopiero po uzyskaniu ich opinii zdecydowałam co dalej. Niestety terminy są odległe, ale tak naprawdę wszystko zależy jak duże jest zagrożenie porażeniem. Mnie przyjęto do szpitala w ciągu 2 tygodni od wizyty.
Ewa
Wtajemniczona
20-02-2013, 20:42:32

An - spokojnie.. jak nie masz objawow neuro to jestes w lepszej pozycji :)
Tak jak napisał raf, szanse sa o wiele mniejsze. Kazdy lekarz przed operacja tez ci to powtorzy bo musi, to jego obowiazek.
Wpisz w wyszukiwarke neurochirurg warszawa, sa opinie na portalu znany lekarz. Moim operatorem był Andrychowski, kolege operował Wilk, znajomą Podgórski.
Ile ludzi, tyle opinii.
Przede wszystkim przynajmniej 2-3 lekarzy nalezy zaliczyc, porownac opinie i patrzec na tych co nie chca widziec na oczy opisu i ktorzy Ciebie zbadaja !!!
Pozdriawiam i zycze milej nocki :D
PS. W sanatorium jest lepiej niz na forum bo face to face mozna pogadac z ludzmi z podobnymi problemami. Kazdy opisuje swoje objawy i przeboje z lekarzami.
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkująca
20-02-2013, 20:42:45

Teraz jestem w szoku. Przeraża mnie ten 1%. Słyszeliście o przypadku który skończył się tak tragicznie. Mam dwójkę małych dzieci.......
Specjalistów jest wielu ale ja nie jestem w temacie i wolałabym kogoś z polecenia.
Operację powinnam mieć szybko
Ale na razie jestem na nie,
Początkująca
20-02-2013, 21:10:56

An3
Też byłam w szoku, ale trzeba wziąć się w garść i działać.
To, że nie masz objawów neurologicznych jeszcze nic nie znaczy. Wiem to po sobie. Mój stan kliniczny był znacznie lepszy niż to wynikało z rezonansu. A w konsekwencji po "otwarciu" zrobiono mi gruntowny remont od C4 do C7 wraz ze stabilizacją.
W czasie mojego pobytu w szpitalu codziennie wykonywano co najmniej 4 operacje kręgosłupa i nie widziałam by ktoś nie wstał z łóżka w drugiej dobie po zabiegu, tak więc myślę, że ten 1% to duża przesada.
Moim zdaniem, jeśli wymienieni przeze mnie lekarze powiedzą "operować" to nie ma na co czekać.
Na tym forum jest dużo "szyjek Po" w doskonałej kondycji.
Ewa
Wtajemniczona
20-02-2013, 21:24:44

An3
witaj! też mam tak samo jak Ty - C5C6 z uciskiem na rdzeń, objawów już prawie zadnych nie mam poza drętwiejącym kciukiem i pobolewaniem karku- dowiedziałam się o tym ze trzy tyg. temu, byłam już u trzech neurochirurgów - wszyscy są zgodni, z tym, ze ostatni, który wzbudzil moje największe zaufanie ,dokładnie mi wszystko opowiedział, pokazał i powiedział, ze ucisk jest ale ten rdzeń jeszcze ma zapas (gdyby tak nie było to pewnie wzięliby mnie na cito...) a tak u nas w Bydgoszczy terminy 1,5-do 2 lat...więc na razie sie ogólnie rehabilituję, zamierzam na parę dni wyjechac do sanatorium, potem jeszcze raz kontrolny rezonans i jak się nic nie zmieni to operacja...ale pewnie raczej prywatnie- czeka sie wtedy tydzień - skądinąd masakra!!
też mam dwójkę dzieci, co prawda w wieku szkolnym ale dobrze rozumiem Twoje rozterki,
jak mi poradzono na tym forum działaj roztropnie i planowo - na początek kilka konsultacji....
pierwszy neuroch. tez mi powiedzial ryzyko operacji i nieoperacji jest takie samo- tu niedowład i tu niedowład;) Ostatni mnie uspokoił, że ryzyko jest zawsze - ale u nas w szpitalu się to nie zdarzyło, poza tym najlepiej wybierac operatora z doświadczeniem wykonującego takie zabiegi często - na pewno ludzie z Wa-wy polecą Tobie conajmniej kilku takich.
Decyzja jest trudna, wiec warto ja dobrze przemyślec i skonsultowac...
Pozdrawiam
Ela
Forumowicz
20-02-2013, 22:55:53

Dobry pożny wieczór. An 3 wszystko przed tobą. Mam zrobione 2 poziomy jestem 100 dni po operacji i wszystko jest w należytym poządku.Mniej sie martw teraz. Jezeli przynajmniej dwóch lekazy potwierdzi ,że wyjsciem jest operacja to bez paniki.Jak bedziesz pytać na forum to dostaniesz wyczerpująca odpowiedz .piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: