Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
22-02-2013, 08:26:59

witam, na poprawe humoru wszystkich bolesnych:
Przychodzi baba do lekarza:
- Panie doktorze, na wstępie pragnę zaznaczyć, że jestem jeszcze dziewicą.
- A to się świetnie składa, bo ja właśnie jestem lekarzem pierwszego
kontaktu
========================
P: Jaka jest najczęściej spotykana wada postawy u żonatych facetów?
O: Dupa na boku.
========================
Dzwoni telefon. Mąż mówi do żony:
- Jak do mnie to powiedz, ze nie ma mnie w domu.
Żona odbiera i mówi:
- Mąż jest w domu...
Mąż:
- Czemu tak powiedziałaś, przecież mówiłem?!?
- Bo to był telefon do mnie! - odpowiada żona.
=======================
Kolega dzwoni do kolegi:
- Wpadaj do mnie, są dwie znajome, zabawimy się!!
- Ładne???
- Wypijemy, będzie ok.
Pogrzeb - wdowa chowa swego męża:
Grabarz pyta:
- Ile lat miał mąż ?
- 98.
- A pani ile ma ?
- 97.
- To opłaca się pani wracać do domu ?
=============
Na rozprawie rozwodowej:
- A pan jakie ma zastrzeżenia do żony?
- Panie sędzio ta cholerna baba żyć mi nie daje, ciągle czegoś chce!
- Prosimy o jakieś przykłady...
- Ależ bardzo proszę! W sobotę wpadli kumple na piwko. Siedzimy na tarasie,
gadamy, pijemy, słoneczko świeci, bo lipiec gorący jak nie wiem, a ta jak
nie zacznie znowu:
- Wyrzuć choinkę i wyrzuć choinkę!
==================
Na ławce w parku siedzi staruszek i strasznie płacze
Podchodzi do niego przechodzień i pyta:
- Dlaczego Pan płaczesz?
- Synu mam 88 lat, dwa tygodnie temu ożeniłem się z najseksowniejsza laska w
okolicy, ma 22 lata, 90/60/90, super gotuje, kochamy się, kiedy chcę,
wieczorem mi czyta...
- No to o co chodzi?
- Nie pamiętam gdzie mieszkam!
=====================
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkująca
22-02-2013, 09:22:35

Beti, ja zaufałam gdańskiemu neurochirurgowi i nie żałuję! Dłubał we mnie cztery razy i żyję i funkcjonuję całkiem nieźle. Nie wyobrażam sobie dalekiego powrotu ze szpitala-dla mnie te moje 8 km było koszmarem
Vika
Początkująca
22-02-2013, 09:56:07

Witam Forumowiczów.
Vika45, czy możesz mi powiedzieć u jakiego lekarza byłaś? Niedawno przeprowadziłam się do trójmiasta i jestem "zielona" jeżeli chodzi o specjalistów. Za mną 2 operacje odc. lędźwiowego, pierwsza discektomia, druga stabilizacja sys Legacy i usztywnienie Tlif. Niestety w związku z przeprowadzką, utraciłam kontakt z moim lekarzem, a RM odc. szyjnego jest przytłaczający. Od C3 do C7 wielopoziomowa dyskopatia, cztery przepukliny, w tym dwie z uciskiem na rdzeń...
Forumowicz
22-02-2013, 11:17:59

Witam wszystkie PERYSKOPKI.Dzionka bez bólu.Mam pytanie dotyczace PZU.W swoim ubezpieczeniu mam zapis , że za każdy dzień rekonwalescencji otrzymam 17,50pln.Co oznacza ten dzień to kiedy mam zabiegi,czy to ze jestem na swiadczeniu rechabilitacyjnym-może ktoś wie?TUTI przytłaczająca jest niewiedza .Wyniki jak wyniki.4 przepukliny zapewne do operacji czyli bedą usuwać,a przy tylu pozoomach to chyba siatke beda zakładac.Fakt nie jestem lekarzem,ale marynarzem ale w internecie sapokazane takie zabiegi.Mój kolega ma do robienia wszystkie 7,ale niema przepukliny-jedni mówia operuj drudzy nie-ma dylemat.Jedno jest pewne im szybciej tym lepiej.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
22-02-2013, 11:30:08

ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Oglądanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nie przeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
To dla przypomnienia dla po,ale taki wgląd dla tych wszystkich przed.piotr[myśle ,że nic nie pokręciłem]
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
22-02-2013, 14:28:49

piotr19 2013-02-22 12:17:59 Witam wszystkie PERYSKOPKI.Dzionka bez bólu.Mam pytanie dotyczace PZU.W swoim ubezpieczeniu mam zapis , że za każdy dzień rekonwalescencji otrzymam 17,50pln.piotr
no pewnie i co jeszcze :):):)też mam taki zapis ale później się okazało , że on obowiązuje jak byłeś ponad 14 dni w szpitalu :)
Ja byłem cały rok na zwolnieniu i niedługo znowu będę a z ojcem ubezpieczyliśmy się tak , ze 42,5 zł za każdy dzień ponad 14 dni w szpitalu :):):):):):):):)
aaaa i jeszcze jak szukałem dobrego ubezpieczenia to niektórzy liczą 14 pełnych dób czyli jak przyjdziesz do szpitala o 10 rano w wypis będzie 14 dnia o 9:50 to w zasadzie dla nich byłeś 13 dni 23 h i 50 minut i należy ci sie uścisk dłoni :)
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Początkująca
22-02-2013, 14:29:04

Służę informacjami o tutejszych neurochirurgach ale na priv vika45@wp.pl
Vika
Początkująca
22-02-2013, 14:48:29

Vika45 ja również jestem ciekawa, który neurochirurg Cię operował. W wolnej chwili czytam forum, ale to jednak przeszło 1000 stron U mnie podobnie jak u Ciebie - wynik rezonansu nieadekwatny do objawów. Na początku czułam ból (niewielki) i mrowienie całej lewej strony, aż do stopy, kłucie pod lewym żebrem,zaburzenia przestrzeni, kołatanie serca, które wywoływały nawet wstrząsy w czasie jazdy samochodem, drżenie mięśni nóg, rąk. Laryngolog, do którego wybrałam się, żeby wykluczyć problemy z błędnikiem, zasugerował nawet mielopatię ( wynik rezonansu na to nie wskazuje) Zaczęłam bardzo dokładnie wsłuchiwać się w swój organizm i zauważyłam, że te objawy nasilają się w czasie ruchu, więc jeden z neurochirurgów wysłał mnie na RTG czynnościowy i okazało się, że jest niestabilność na C5C6. Przestałam się rehabilitować i poczułam się znacznie lepiej. Dużo odpoczywam, leżę na dywanie, a gdy próbuję znaleźć pozycję, w której nie mam dolegliwości, to zawsze słyszę "chrupanie" Ale przez resztę życia nie mogę przecież leżeć na dywanie... Dlatego jestem skłonna poddać się operacji, chociaż nie ukrywam, że jestem przerażona i mam łzy w oczach, gdy tylko o niej pomyślę. Zazdroszczę szyjkom, które są już po...
Początkująca
22-02-2013, 15:00:59

Dławienie w gardle i mrowienie w głowie - objawy, które zapomniałam wymienić, a które pojawiają się gdy przechylam głowę do tyłu lub próbuję położyć się na boku. Nie mogę spać również na poduszce ortopedycznej, bo mam zniesienie lordozy z kyfotycznym wygięciem i neurochirurg powiedział, że mogę wyrządzić sobie jeszcze większą szkodę.
Wtajemniczona
22-02-2013, 15:21:54

Beti
Jak czytam twoje objawy, to tak jakbyś pisała o mnie. Mam praktycznie tak samo, z tym, że dodatkowo zasłabnięcia. Też mam zniesioną lordozę z kyforycznym wygięgiem na odcinku C4-C6, ale ja śpię na poduszce ortopedycznej. Tylko ona przynosi mi jako taką ulgę i rozluźnia mi mięśnie podczas snu. Głowy do tyłu nawet nie próbuję odchylać. U mnie gorzej jest, gdy pochylę ją nawet lekko w dół. Na boku nie mogę leżeć, bo oprócz drętwienia rąk czuję tak jak ty dławienie w gardle, mrowienie potylicy. Zawsze myslałam, że mam trochę za dużo tych objawów jak na dyskopatię i pewnie niektóre mają inne podłoże, ale jak napisałaś o sobie, to stwierdzam, że chyba jednak szyjka może nam tak doskwierać.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: