Witam ponownie!
Jestem już po kilku badaniach u lekarza pierwszego kontaktu. Zrobiłem morfologię krwi, EKG, poziom cukru, cholesterolu, a także poziom enzymów wątrobowych i USG jamy brzusznej oraz antygeny WZW. Takie pierwsze podstawowe badania, które można wykonać w każdym ośrodku zdrowia albo prywatnie za niewielką kasę.
EKG i morfologia nic nie wykazały, badania w porządku. Cukier i cholesterol jak najbardziej w normie. USG jamy brzusznej wykazało tylko lekkie obtłuszczenie wątroby (mierną echogeniczność). Antygenów WZW nie stwierdzono. Natomiast dwukrotne badanie poziomu podstawowych eznymów wątrobowych we krwi wykazało kilkukrotne przekroczenie normy. Zatem w moim przypadku na pewno nie do końca dobrze działa wątroba. Dostałem skierowanie do specjalisty hepatologa i jestem umówiony na wizytę 10. lutego 2010 ;)
Czytając tak informacje w necie na temat migreny z aurą, wszędzie jest napisane, że winna jest wątroba. Można przypuszczać, że podobnie jest i w moim przypadku. Zatem wszyscy, którzy jeszcze tego nie zrobili, niech poproszą o badanie poziomu enzymów wątrobowych (takie podstawowe). To się robi normalnie z morfologią krwi.