Reklama:

Depakine Chrono, + napoje energetyczne...? (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
08-06-2009, 16:52:00

Witam poszukuje porady specjalisty.
zazywam Depakine Chrono 500 rano i wieczorem (dzienna dawka 1000mg) zazywam to poniewaz stwierdzono u mnie rodzaj lekkiej padaczki - jak to okresliła moja lekarz prowadząca.
moja historia zczeła sie tak ze w kwietniu zeszłego roku miałem 1 atak(w wieku 19lat) atak nastąpił w szkole podczas dosc upalnego i dusznego dnia, porobiłem pare badań, EEG wszytko niby zawsze byo w normie i w zasadzie nikt nie umiał określić cobyło powoden napadu, lekarze mówili ze takie co moze sie kazdemu 1 w życiu zdarzyć, dlatego nie przepisano mi zadnych leków. Aha zapomniałem dodac ze przed tym pierwszym napadem siedziałrem duzo w nauce(matura) i sporzywałem wiele napojów energetycznych. Po okresie około 4 miesięcy od 1 ataki zaczołem spowrotem normalne zycie, imprezy, alkohol, takie poprostu młodziezowe, bez oszczedzania się, z tym ze nie piłem zadnych energydrinków. nadeszły studia i sesja zimowa i znowu zacząłem zawalać nocki przy (e-d) i tu razu Pewnego dostałem 2 ataku tym razem zeby było smieszniej w trakcie egzaminu, lezałem w szpitalu 3 dni, przeszedłem przez tomograf i kolejne EEG które te bardania tez wykazały jakieś lekkie naruszenia normalnosci (falTheta) ale mieszczące sie w normie. i własciwie znowu lekarze nie wiedzieli co mi do końca jest. Dostałem Depakine Chrono w dawce jaką podałem na poczatku, łykm to juz około 5 miesiecy.
moje pytania brzmią:
1. Czy związki zawarte w e-d takie jak Tauryna, kofeina itp. moga ieć jakis wpływ na moje ataki...?
2. Jako ze zbliza sie sezon letni to czy mam mozliwosc sporzywania alkoholu(oczywiscie w niewielkivch ilosciach) typ piwo oraz jakie moga byc tego skutki.

z góry dziekuje za odpowiedzi
gość
15-07-2009, 20:56:00

Mam taką samą dawkę tego leku... Biorę go od około pół roku. Moj lekarz tez na to mówi "lekka". Zabawne. A ataki mam co rok. Przez zmęczenie albo migające swiatło. Alkoholu nie pij raczej wcale. On moze zmniejszyc działanie leku, to tak jakbyś zapomniał wziać rano tabletki. Może zauważ czy nie przeszkadza Ci migające swiatło.... Właśnie na imprezach. Wtedy trzeba sie pilnowac. Najlepiej to zauwazyc gdy jedziesz samochodem. Tylko nie kieruj wtedy! Patrz na słońce jak bedziesz jechał przez las. To wazne, bo na poczatku tez nie wiedzieli dlaczego mialam pierwszy atak i eeg było ok. Ale za 2 lata chyba (pierwszy miałam 4 lata temu, teraz mam 18 lat) okazało sie ze tgo przez światło. Wazne, zebyś uwazał gdy prowadzisz samochód... A jesli chodzi o e-d... Nie wywopłały bepośrednio ataku. To hormony. Wyleczysz sie. A ten lek jako jedznz mi pomaga wiec jest ok... Ale teray daj sobie y nimi spokoj....
gość
21-07-2009, 11:41:00

masz racje, stroboskop działa całkiem dziwnie na moją głowe wtedy zamyskam oczy i staram sie opuscić pomieszczenie bo czuje ze cos dziwnego się dzieje. jak jezdze samochodem to bie przeszkadza mi migające swiatło.
Jak długo uz bierzesz ten lek...? i ile jeszcze?
Początkujący
05-08-2009, 18:44:00

Witam! Ja mam pytanie odnośnie leku Depakine Chrono. Na jakie dolegliwości jest ten lek? Wyłącznie na padaczkę?

A czy ten lek pomaga w stanach długotrwałego zmęczenia układu nerwowego (mam na myśli taki stan kiedy drażni nas nawet niewielki hałas, nie możemy się skoncentrować, mamy małe chęci do działania i pracy, śpimy gorzej, drażniąco na układ nerwowy działa na nas wysiłek fizyczny - np. sport, drażniąco czyli, że śpimy nie za dobrze pomimo wysiłku w ciągu dnia)?

Pozdrawiam.
Początkująca
19-07-2012, 17:27:38

Witam ..
W swoim gronie mam osobe która bierze depakine Chrono 500mg w dawce 3x1.czesto zamiast normalnego napoju widze ze pije te własnie napoje.Mam pytanie w jakim stopniu te napoje spozywane w duzych ilosciach szkodza ?i jeszcze jedno ,czy zauwazyliscie podczas przyjmowania depakiny jakies gorsze wyniki w morfologii?Dziekuje z góry za pomoc.
gość
06-11-2014, 09:35:01

Czesc, ja też zauważyłam, że po energetykach się zle czuje i moge dostac ataku. Kawe staram sie pic tylko jedną dziennie wiec czuje sie jako tako. U mnie tez zadne badania nic nie wykazaly a jednak biore depakine chrono 300 juz od 5-6 lat. Pierwszego ataku dostalam jak wypijałam dziennie po 5-6 energtyków. Na mnie swiatła ani nic nie działają tylko energetyki i nerwy. Czy to jest normalne ze wszystkie badania są w normie a jednak jestem chora?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: