Witam poszukuje porady specjalisty.
zazywam Depakine Chrono 500 rano i wieczorem (dzienna dawka 1000mg) zazywam to poniewaz stwierdzono u mnie rodzaj lekkiej padaczki - jak to okresliła moja lekarz prowadząca.
moja historia zczeła sie tak ze w kwietniu zeszłego roku miałem 1 atak(w wieku 19lat) atak nastąpił w szkole podczas dosc upalnego i dusznego dnia, porobiłem pare badań, EEG wszytko niby zawsze byo w normie i w zasadzie nikt nie umiał określić cobyło powoden napadu, lekarze mówili ze takie co moze sie kazdemu 1 w życiu zdarzyć, dlatego nie przepisano mi zadnych leków. Aha zapomniałem dodac ze przed tym pierwszym napadem siedziałrem duzo w nauce(matura) i sporzywałem wiele napojów energetycznych. Po okresie około 4 miesięcy od 1 ataki zaczołem spowrotem normalne zycie, imprezy, alkohol, takie poprostu młodziezowe, bez oszczedzania się, z tym ze nie piłem zadnych energydrinków. nadeszły studia i sesja zimowa i znowu zacząłem zawalać nocki przy (e-d) i tu razu Pewnego dostałem 2 ataku tym razem zeby było smieszniej w trakcie egzaminu, lezałem w szpitalu 3 dni, przeszedłem przez tomograf i kolejne EEG które te bardania tez wykazały jakieś lekkie naruszenia normalnosci (falTheta) ale mieszczące sie w normie. i własciwie znowu lekarze nie wiedzieli co mi do końca jest. Dostałem Depakine Chrono w dawce jaką podałem na poczatku, łykm to juz około 5 miesiecy.
moje pytania brzmią:
1. Czy związki zawarte w e-d takie jak Tauryna, kofeina itp. moga ieć jakis wpływ na moje ataki...?
2. Jako ze zbliza sie sezon letni to czy mam mozliwosc sporzywania alkoholu(oczywiscie w niewielkivch ilosciach) typ piwo oraz jakie moga byc tego skutki.
z góry dziekuje za odpowiedzi